Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Mayıs sonuna kadar 50 milyon aşılanacak

Bakan Koca, “Şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Mayıs sonuna kadar 100 milyon doz aşı elimizde olacak. 50 milyonu aşkın insanımızda aşı tamamlanıp, koruyuculuk başlayacak” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Mayıs sonuna kadar 50 milyon aşılanacak

Bilim Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şu bilgileri paylaştı:

14 MİLYON KİŞİ AŞILANDI

"Türkiye'de şu ana kadar 14 milyon dozdan fazla aşı uygulandı. Kullanıma aldığımız aşı, 18 milyon dozun üzerinde. 10 milyon doz elimize ulaştı. Mayıs sonuna kadar 100 milyon doza ulaşmasını bekliyoruz. 50 milyonu aşkın kişi aşılanacak ve koruyuculuk başlayacak."

BIONTECH'LE YAPILAN ANLAŞMA

"1,4 Milyon doz Alman menşeli Biontech aşısı elimize ulaştı. Nisan ayı başında bu, 4,5 milyon doza ulaşacak. 30 Milyon dozluk opsiyonlu anlaşma yapıldı. Rus menşeli Sputnik V aşısı için de görüşmelere başlandı."

YERLİ AŞIDA 3. FAZ HAZIRLIĞI

"Erciyes Üniversitesi'nin geliştirdiği İnaktif aşı Faz 2 safhasında, nisan sonunda Faz 3'e geçilecek. Ülkemiz, bugün (dün), VLP aşısının Faz 1 çalışmalarına başlamıştır. Bu aşı türü, tüm dünyadaki en İnovatif aşı adaylarından biri."

DÜNYADA BİR İLK OLACAK

"Aşıda yeni teknik burundan sprey uygulama. Türk bilim insanlarının Faz 1 çalışmasına başlayacağı bu girişimi sonuçlanırsa dünyada ilk olacak ve yılda 250 milyon doz üretilecek."

MAYIS YA DA HAZİRAN SONU

"Salgın ne zaman kontrol altına alınır? Bunun bir cevabı var; aşılama tamamlandığında. Türkiye için, 'Mayıs sonu, bilemediniz, Haziran ayı sonuna kadar' dersek, bu mevcut durumda gerçekçi bir cevap olacaktır. Bunun üç asgari şartı var: Her birimizin, süreçte tedbirlere uyması; aşı tedariki için yaptığımız, bağlayıcı olan anlaşmalara uyulması; aşı programını etkileyecek olası bir sorun yaşanmaması. Üç şarttan biri, tedbirlere tam uyum, sizlere bağlıdır."

KÜLLİYE'DE KRİTİK YERLİ AŞI TOPLANTISI

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde bugün Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında, yerli aşı çalışmalarının ele alınacağı toplantı yapılacak. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank başta olmak üzere yerli aşı sürecinde yer alan tüm paydaşların katılacağı toplantıda yerli aşıda katedilen mesafe ele alınacak. Toplantıda; projelerin mevcut durumu, bundan sonraki süreçlerin hızlandırılmasında kamunun vereceği katkılar ve izlenecek yol haritası masaya yatırılacak.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın