MSB'den Dedeağaç açıklaması: Gelişmeleri yakından takip ediyoruz

Milli Savunma Bakanlığı, ABD'nin Dedeağaç üssüne yaptığı askeri yığınağa ilişkin, 'Çok büyük bir yığınaklama söz konusu değil. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz.'

MSB'den Dedeağaç açıklaması: Gelişmeleri yakından takip ediyoruz

Milli Savunma Bakanlığı'nca (MSB), Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD), Dedeağaç üssüne askeri yığınak yapmasına ilişkin, "ABD'nin söz konusu sevkiyatları Atlantic Resolve Harekatı kapsamında yapılan faaliyetlerdir. Bu kapsamda çok büyük bir yığınaklama söz konusu değil. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz" açıklaması yapıldı.

'YUNANİSTAN'A SAHADA GEREKLİ KARŞILIK VERİLMEKTE'

MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği Plan Subayı Hava Muhabere Binbaşı Pınar Kara,, Türkiye'nin iyi komşuluk ilişkileri ve müttefiklik ruhu içindeki tüm iyi niyetli ve samimi yaklaşımlarına rağmen Yunanistan'ın gerginliği tırmandırıcı, saldırgan söylem, tahrik ve hukuk tanımaz eylemlerine devam ettiğini belirtti. Kara, "Yaptığımız tüm diyalog ve görüşme çağrılarımızın karşılığında Türkiye'ye karşı yönelttiği temelsiz suçlamalarını sürdürmektedir. Yunanistan, 2021 yılı başından itibaren askeri deniz ve hava araçları ile Gayri Askeri Statüdeki Adalara yönelik 2 bin 321 (Gemi ihlal:1048, GASA iniş-kalkış:1.273) ihlal gerçekleştirmiştir. Yunanistan provokatif tutumunu gereksiz NAVTEX/NOTAM/NOTMAR ilanlarıyla da sürdürmektedir. 1988 tarihli Türk-Yunan Atina Mutabakat Muhtırası ile bayram/tatil dönemlerinde tatbikat-eğitim faaliyetlerinden kaçınılmasını kapsayan Moratoryum periyodunu 59 kez ihlal etmiştir. Yunanistan ayrıca, sahte tehdit algısı yaratarak, caydırıcılık sağladığı gerekçesiyle, Ege Denizi ve Doğu Akdeniz'de bölge dışı ülkeleri de dahil ederek tatbikatlar düzenlemeye devam etmektedir. Yunanistanlı yöneticilerin hukuka aykırı, provokatif ve saldırgan tutumuna karşı diplomatik kanallardan gerekli girişimlerde bulunulmakta, mütekabiliyet kapsamında sahada gerekli karşılık verilmektedir" ifadelerini kullandı.

ABD'nin asıl hedefi Türkiye mi? Emekli istihbaratçıdan çarpıcı açıklamalar

'YUNANİSTAN, GÖÇMENLERE İNSANLI DIŞI UYGULAMA SERGİLİYOR'

Kara, Yunanistan'ın her türlü gerçeği çarpıtarak mağdur bir ülke olduğu imajını vermeye, Avrupa Birliği üyeliğine sığınarak hukuk dışı ve saldırgan eylemlerini örtbas etmeye, suni bir tehdit algısı oluşturarak bazı ülkelerle ittifak kurmaya çalıştığını söyledi. Kara, "Bu 'ittifak içinde ittifak' girişimleri, hem NATO dayanışmasına hem de ikili ilişkilere zarar vermektedir. Bütün bunlar; bölgesel istikrar ve güvenliğe katkı sağlamayan, aksine gerginliği tırmandıran, müttefiklik ruhuna aykırı eylemlerdir. Ayrıca Yunanistan, bazı ülkelerin teşvik ve kışkırtmalarıyla da provokatif silahlanma faaliyetlerini sürdürmektedir. Yunanistanlı yöneticilerin bu yaklaşımının beyhude bir çaba olduğunu bizimle birlikte kendi akademisyenleri, bazı diplomatları ve komutanları da açık yüreklilikle ifade etmektedirler. Tüm bunların yanı sıra Yunanistan, göçmenlere karşı Avrupa Birliği'nin savunduğunu iddia ettiği ortak değerlere ve evrensel ilkelere aykırı ve insanlık dışı uygulamalar sergilemektedir. Ege Denizi'nde kadın ve çocuklar da dahil olmak üzere göçmenleri acımasız bir şekilde geri itmeye devam etmektedir. Geri ittiği göçmenlerin görüntülerini sildirmekten, delilleri yok etmekten de çekinmemekte ve yaptığı hukuksuzluğu gizlemeye çalışmaktadır" diye konuştu.

'YUNANİSTAN HEYETİNİ BEKLİYORUZ'

Kara, Yunanistan'dan beklentilerinin diyalog ve görüşme için koşullar öne sürmek yerine; uzlaşmaz, hukuk tanımaz tutumundan ve üçüncü tarafları sorunlara dahil etme çabalarından vazgeçmesi, uluslararası hukuk zemininde, iyi komşuluk ilişkilerine dayalı diyalog ve barışçıl yöntemlerle sorunların çözümüne yönelik samimi gayret göstermesi olduğunu kaydetti. Kara, "Bu çerçevede, Güven Arttırıcı Önlemlere ilişkin görüşmelerin 4'üncü turu için davet ettiğimiz Yunanistan Savunma Bakanlığı heyetini Ankara'ya beklediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Defalarca ifade ettiğimiz gibi Türkiye hiç kimse için tehdit değildir. Aksine dost ve ortakları için güçlü, etkin ve güvenilir bir müttefiktir" ifadelerini kullandı.

ABD İLE GÖRÜŞMELER

Kara, Türkiye ile ABD arasında yüksek düzeyli savunma grup toplantısının 16-17 Kasım'da Washington'da gerçekleştirildiğini anımsatarak, "4 yıl aradan sonra yeniden yapılan toplantıda askeri heyetler arasında ikili ve bölgesel savunma ve güvenlik konularında görüş alışverişinde bulunulmuştur. Müteakip toplantının Türkiye'de yapılması konusunda mutabık kalınmıştır" diye konuştu.

'GELİŞMELERİ YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ'

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, Yunanistan'ın Batı Trakya bölgesinde, Türkiye'nin Edirne sınırına 40 kilometre mesafedeki Dedeağaç'ta son dönemde ABD'de tarafından yapılan yığınaklama çalışmasına ilişkin soru üzerine, şu ifadeleri kullandı:

"ABD'nin söz konusu sevkiyatları Atlantic Resolve Harekatı kapsamında yapılan faaliyetlerdir. Bu faaliyetler 2014 yılından itibaren yapılıyor. Stratejik intikal, lojistik faaliyetleri olarak icra edilen faaliyetlerdir. Daha önce Baltık üzerinden yapılan faaliyetler son dönemde Dedeağaç üzerinden gerçekleştiriliyor. Bunlar ABD'nin Avrupa güvenliğine katkı sağlamak üzere kendi lojistik ve muharip unsurlarını rotasyonel olarak Avrupa'ya getirip, belli bir müddet onlara buralarda eğitim verip daha sonra geri intikalini kapsayan rotasyonel faaliyetler. Bu kapsamda çok büyük bir yığınaklama söz konusu değil. Gelişmeleri yakından takip ediyoruz."
Tüm Güncel haberleri için tıklayın