Marmaris'te dip temizliği

Marmaris dibine Uzungöl modeli. Marmaris'in balçığa dönüşmesini AKŞAM gündeme getirdi; Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı harekete geçti. Nisanda başlayacak çalışmalarla 2 metrelik balçık ‘Uzungöl yöntemi'yle temizlenecek.

Marmaris'te dip temizliği

ENDER TÜRKKAN

Muğla Marmaris'te 29 Temmuz'da başlayan yangın 9 günde söndürüldü ve 9 bin 52 hektar kül oldu. Aralık sonunda İçmeler mahallesini iki kez sel vurdu. Önünde ağaç engeli kalmayan toprak ile çakıl taşları, yağışlarla birlikte dağlardan derelere, oradan da denize aktı. Erozyon tehlikesinin boyutunun belirlenmesi amacıyla Marmaris Çevrecileri Derneği (MÇD) tarafından gerçekleştirilen 'ön tespit saha çalışması' yapıldı. Dalgıçlar, dağlardan inen toprağın ve atıkların denizin dibinde 2 metreyi bulan balçık tabakasına dönüştüğünü saptandı. Araştırmaların ardından çözüm önerilerinin de yer alacağı rapor, başta Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere sunuldu. AK Parti Muğla İl Başkanı Kadem Mete konuyla ilgili Bakan Murat Kurum ve Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar'ın çok duyarlı ve hassas davrandığını belirterek şöyle konuştu:

TEMİZLİK NİSAN'DA BAŞLIYOR

"Nisanda dip temizliğine başlanacak. Marmaris Körfezi'nde, Trabzon Uzungöl'deki gibi bir dip temizliği yapılacak. Çalışmalar esnasında vatandaşlar ve turistler rahatsız olmayacak. Süpürge mantığıyla dipten tekneye vakumlanacak çamurlu su daha sonra filtrelenecek. Arındırılan temiz su ise yeniden denize deşarj edilecek."

AKŞAM, geçen yıl çıkan yangın sonrası oluşan çevre felaketini haberleştirmişti.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın