İSKİ'de neler oluyor? 2 milyar TL'lik su kayıp!

İSKİ Genel Kurulu'nda terfi merkezlerinden şebekelere verilen temiz su miktarında 330 milyon metreküp kayıp olduğu öğrenildi. Maddi değeri 2 milyar TL'yi bulan kayıp ile iptal edilen Silahtarağa İleri Biyolojik Arıtma Tesisi'nden 3 tane yapılacağı ortaya çıktı. İstanbullunun kullandığı su miktarının yüzde 15'ine denk gelen kaybın ise nerede olduğu açıklanmadı.

İSKİ'de neler oluyor" 2 milyar TL'lik su kayıp!

Sabah

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) meclisinde gerçekleşen İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) Genel Kurulu'nda

İstanbul'un 2 milyar TL değerindeki 330 milyon metreküp suyunun kayıp olduğu ortaya çıktı. . AK Parti grubu adına genel kurulda konuşma yapan Çevre, Yenilenebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu üyesi Ahmet Tüfekçi "2020 ve 2021 yıllarında İSKİ'nin terfi merkezlerinden basılan temiz su miktarı ile şebekeye verilen su miktarı arasında toplam 330 Milyon metreküp kayıp var. İSKİ'nin yıllık yatırım bütçesinin üçte biri kadar bir kaybı olan, faaliyet raporlarında da yazılan bu tutarın hesabını kim verecek? diye sordu.

ŞEHRE VERİLEN SU MİKTARI FARKLI

Tüfekçi, yaptığı konuşmada, "İSKİ, su ve atıksu yönetiminde dijital dönüşümü ve tek merkezden yönetimi sağlamak amacıyla İSKOM'u, yani İstanbul Su Kontrol ve Otomasyon Merkezi inşası ve bilişim altyapısı bitmiş ve çalışır vaziyette mevcut yönetime devredildi. İSKOM sayesinde daha verimli bir su yönetimi sağlanacak, kayıp kaçakların önüne geçilecek ve kaynaklar daha etkin kullanılacaktı. Üzülerek ifade ediyorum ki yıllara göre incelediğimiz faaliyet raporu kitapçıklarında İSKOM'un doğru düzgün yönetilmemesinden kaynaklanan, terfi merkezlerinden basılan temiz su miktarı ile şehre verilen yıllık su miktarı arasında ciddi farklılıklar vardır" dedi.

MADDİ KAYIP 2 MİLYAR TL

Yüzde 10 olarak seyreden kayıp oranının 2020 ve 2021 yıllarında yüzde 25'e çıktığını belirten Tüfekçi, "2020 ve 2021 yıllarında İSKİ'nin terfi merkezlerinden basılan temiz su miktarı ile şebekeye verilen su miktarı arasında toplam 330 Milyon metreküp kayıp var. Bu kaybın maddi değeri yaklaşık 2 Milyar TL'dir. 2020 yılında terfi istasyonlarından basılan su miktarı 1 Milyar 347 Milyon metreküpken şehre verilen yıllık su miktarı 1 Milyar 74 Milyon metreküptür. Yani 2019 ve 2020 yıllarında terfi istasyonlarından basılan su miktarı arasında 168 Milyon metreküp fark vardır. Yine 2021 yılında terfi istasyonundan basılan su miktarı 1 Milyar 342 Milyon metreküpken şehre verilen su miktarı ise 1 Milyar 74 Milyon metreküptür. Geçmiş yıllardaki terfi edilen su ile şebekeye verilen su miktarı arasındaki ortalama yüzde 10 fark düşüldükten sonra 162 Milyon metreküp fark vardır" diye konuştu.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın