Hamilelikteki genetik testleri SGK ödeyecek

SMA, DMD'yi erken teşhis eden testler SGK kapsamında! Genetik taramayı devlet ödeyecek. Sağlık Bakanı Koca, nadir hastalıklara yönelik ‘gebelik öncesi tanı uygulaması'nın SGK kapsamına alınacağını belirterek “Bu testlerle çiftlerimiz sağlıklı bebek sahibi olacak” dedi.

Hamilelikteki genetik testleri SGK ödeyecek

YELDA GÖKDAĞ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Nadir Hastalıklar Farkındalık Günü Sempozyumu'na video konferans yöntemiyle katıldı. Konuşmasında nadir hastalıkların erken teşhisinin önemine vurgu yapan Bakan Koca, "Çok yakın bir zamanda SGK'nın geri ödemesi kapsamında Pregestasyonel Tanı Uygulamalarını başlatacağız" müjdesini vererek şöyle konuştu: "Nadir hastalıkların erken fark edilmesi kritik öneme sahip. Bu açıdan, yeni doğan tarama programları kilit rol oynuyor. Bu konuda kapsamı artırıyoruz. Ülkemizde nadir hastalıklardan kistik fibrozis, fenilketonüri ve biyotidinaz eksikliği için yeni doğan tarama programları, tüm bebeklere ücretsiz olarak uygulanıyor. Şimdi kapsamı genişleterek nadir hastalıkların taşıyıcısı olan anne-babaların evlilik öncesi tespit edilmesi ve gebelik öncesi tanı yöntemleriyle sağlıklı bebek sahibi olmalarını hedefliyoruz."

BEBEK DOĞMADAN TEŞHİS

Uygulama kapsamında ücretsiz yapılan genetik tarama testleriyle SMA, DMD, MS, ALS gibi nadir görülen birçok hastalık bebek doğmadan tespit edilebilecek.

Sağlık Bakanı Koca, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut'u kabul etti. Koca, görüşmede salgınla mücadeleyi değerlendirdiklerini belirtti.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl, Sağlık Bakanı Koca ile Ankara'da bir araya geldi, sektörün taleplerini iletti.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın