Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Sert şekilde uyardık! Avrupa'ya terör notası

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ‘terör listesi'ndeki PKK'ya sokaklarında şov yapma izni veren Fransa ve Almanya'nın nota ile uyarıldığını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Sert şekilde uyardık! Avrupa'ya terör notası

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda dış politika gündemine ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Almanya ve Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde terör örgütleri paçavralarıyla yapılan eylemlere ilişkin iki ülkeye nota verildiğini açıkladı. Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Hem Almanya hem Fransa'nın büyükelçilerini arkadaşlarımız Bakanlığa çağırdı tepkimizi gösterdi aynı şekilde notayı da bu iki ülkeye verdik ve bir daha tekrarlanmaması gerektiğini de söyledik. Misyonlarımız da o ülkelerde temaslarda bulundular."

SURİYE'DE YENİ HAREKAT

Bakan Çavuşoğlu, 2019'da Barış Pınarı Harekatı'nı başlattıklarını ve Suriye içinde önemli bir bölgeyi terörden temizlediklerini kaydederek, bölgede halen teröristler olduğunu ifade etti. ABD ve Rusya'yla Ekim 2019'da bir mutabakata vardıklarını ve bu ülkelerin bölgedeki teröristleri temizleme sözü verdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle dedi: "Bugüne kadar temizleme oldu mu? Hayır. Son zamanlarda bu bölgede var olan teröristler, hem bu operasyon bölgelerimize yönelik saldırılarını artırdı. Tehdit ve saldırılar artarak devam ederken biz elimiz kolumuz bağlı kalacak değiliz."

TELEFON AÇANLAR OLUYOR

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin söz konusu harekatlarının meşruiyetini ve gerekçelerini her yerde anlattıklarını dile getirerek, "Bazen telefon açanlar oluyor. 'Ya bunu yapmasanız ne olur?' İşte ABD'den mesajlar geliyor ya da söylüyorlar. Sen önce yükümlülüğünü yerine getir" şeklinde konuştu.

TELKİNLER GELİYOR

Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine olası bir operasyon düzenlemesi konusunda bu ülkelerden bir telkinin gelip gelmediğinin sorulması üzerine Bakan Çavuşoğlu, bu yönde telkinler geldiğini aktardı. Çavuşoğlu, terör örgütü PKK/YPG'nin bölücü ajandayı devam ettirebilmek için çok ciddi baskıları olduğuna değinerek, PKK/YPG'nin her bakımdan bölgenin istikrarını bozduğunun altını çizdi.

ABD İLE F-16 SÜRECİ OLUMLU SEYREDİYOR

Çavuşoğlu, F-16 konusunda Türkiye-ABD askeri makamlarının görüştüğünü ve sürecin olumlu seyrettiğini söyledi. ABD yönetiminin de gerek Türkiye ile temaslarında gerekse kongreyle kendi içlerinde değişik kurumlarla temaslarında bu işe sıcak baktığını gerekçeleriyle anlattığını kaydeden Çavuşoğlu, şu değerlendirmede bulundu: "Önümüzdeki günlerde, askeri makamlar arasında varılacak teknik detaylar konusunda mutabakatın zamanlamasına bağlı. Ondan sonra resmi talep ayrıca ABD de kongreden de onay için başvuracak. Kongrede F16'ların Türkiye'ye verilmesi konusunda bir eğilim var, bir eğilimin olduğunu görüyoruz."

Çavuşoğlu, AKŞAM'ın manşetten gündeme getirdiği terör festivaline tepki gösterdi.

BM'DE TURKEY YERİNE TÜRKİYE

Türkiye'nin uluslararası arenada "Turkey" yerine "Türkiye" ifadesinin kullanımına yönelik çalışmalara değinen Çavuşoğlu, "İletişim Başkanlığımızla beraber, güzel bir çalışma yaptık, bunun güzel bir zeminini hazırladık. Gerek BM de gerekse diğer uluslararası örgütlerde ve ülkelerde bunun artık 'Türkiye' olarak değiştiğini görmelerini sağladık" dedi. Çavuşoğlu, THY'nin "Hello Türkiye" kampanyasının 30 milyondan fazla kişi tarafından görüldüğünü söyledi. Çavuşoğlu açıklamalarının ardından BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e mektup gönderdi, "Mektupla ülkemizin BM nezdinde yabancı dillerdeki adını da 'Türkiye' olarak tescil ediyoruz" dedi.

ADALARI SİLAHSIZLANDIR AKSİ TAKDİRDE EGEMENLİK TARTIŞILIR

Bakan Çavuşoğlu, adaları silahlandıran Atina'ya tepki gösterdi, Yunanistan'ın adaların statüsünü bozduğuna dikkat çekti.

Yunanistan'ın adaları silahlandırmasına değinen Çavuşoğlu, "Bu adı geçen adaların bir kısmı 1923 Lozan Anlaşması, bir kısmı da 1947 Paris Anlaşması'yla Yunanistan'a verilen adalar. İşte 1947'de İtalyanların Yunanistan'a verdiği adalar ve her iki anlaşmada da bir şart var; Yunanistan bu adaları silahlandırmayacak, silah yerleştirmeyecek" ifadelerini kullandı. Yunanistan'ın ilgili adaları silahlandırma çalışmalarını önce inkar ettiğini, sonrasında ise silahlandırdığını kabul ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, Atina yönetiminin "Türkiye'den tehdit var" gerekçesini ortaya attığını dile getirdi. Türkiye'nin, Yunanistan'a ilgili adalar konusunda gerekli uyarıları yaptığını belirten Çavuşoğlu, "BM'ye iki mektup gönderdik. Birincisinde Yunanistan'ın bu adaları silahlandırdığını ve bunun iki anlaşmaya aykırı olduğunu söyledik. İkincisinde daha detaylı şekilde hukuki veçheleriyle izah ettik. Yunanistan bu adaların statüsünü bozmuştur, dolayısıyla Yunanistan'ın bu adaları silahsızlandırması gerekir. Aksi takdirde egemenlik tartışması başlar" dedi.

'YÜKSEK DÜZEYLİ İŞBİRLİĞİ' İPTAL

Çavuşoğlu, Yunan tarafının, Selanik'te yapılması planlanan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi Toplantısı için de 7 senedir tarih vermediğini ve Başkan Erdoğan'ın Türkiye'nin ilgili toplantıya katılmayacağını ilan ettiğini hatırlattı: "Cumhurbaşkanımızın talimatıyla biz yazıyı da hazırladık, artık bu mekanizmayı da sonlandırıyoruz. Yani bir taraftan Yüksek Düzeyli İşbirliği diyeceksin bir taraftan da her platformda Türkiye aleyhine yalan söyleyeceksin, iftira atacaksın."

İSVEÇ VE FİNLANDİYA YASALARINI DEĞİŞTİRSİN

Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyelik süreçlerine ilişkin ise iki ülkeden teknik bir heyetin Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ile bir toplantı yaptıklarını hatırlattı. Çavuşoğlu, toplantıda iki ülke temsilcilerine Türkiye'nin beklentilerini açıkça ifade eden bir yazılı belgenin verildiğini kaydetti.

GÖRÜŞMELER SÜRERKEN...

Çavuşoğlu, terör örgütlerinin bu iki ülkede yapılanmalarının ve faaliyetlerinin olduğunu aktararak, "Bu müzakereleri sürdürdüğümüz bir zamanda dahi bu terör örgütleri paçavralarıyla Türkiye aleyhine gösterilerde bulunuyor. Avrupa Birliği'nin (AB) de listesinde olan, NATO'nun listesinde olan bir terör örgütünün bu faaliyetlerine izin veriliyor. Diğer taraftan FETÖ'nün bu ülkelerde faaliyetleri var" ifadesini kullandı. Çavuşoğlu, iki ülkenin terörle mücadele kanunlarında değişiklik yapmaları gerektiğini belirterek, bu değişim sağlanmadıkça Türkiye'nin pozisyonun değişmeyeceğini söyledi. "Biz burada yazılı şekilde belgeleri verdik. Bu hükümetler değişebilir, yarın başka hükümetler gelebilir, 'Bizim bundan haberimiz yoktu' diyebilir. Üye olduktan sonra tutumları değişebilir. O yüzden her şeyi yazılı veriyoruz, yazılı istiyoruz" değerlendirmesinde bulunan Çavuşoğlu, iki ülkenin terör örgütlerine yönelik kanunlarını değiştirmeleri gerektiğinin altını çizdi.

8 HAZİRAN'DA GELİYOR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un, beraberinde bir heyetle 8 Haziran'da Karadeniz'de buğday meselesini de kapsayan bir güvenlik koridorunun açılması konusunu görüşmek üzere Türkiye'ye geleceğini belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi: "Askeri bir heyetle gelecek. Bu güvenli koridorun oluşması, gemilerin girip çıkması için neler yapılması gerekiyor, bizim Milli Savunma Bakanlığımız ve askerlerimiz, ilgili birimlerimizle oturacağız ve bunları teknik olarak görüşeceğiz."

TERÖR GÖSTERİLERİNİ KABUL EDEMEYİZ

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Başkent Kültür Yolu Festivali'nde önemli açıklamalar yaptı:

PKK/YPG FESTİVALİ: "Avrupa'daki bu görüntüler, bu faaliyetler, bunlara müsamaha edilmesi asla ve asla kabul edilemez. Özellikle NATO'nun genişlemesi meselesinin konuşulduğu şu günlerde şu anda NATO içerisinde olup bu örgütlerin faaliyet göstermesine müsaade eden ülkelerin de artık kendilerine bir çekidüzen vermesi gerekiyor."

HAREKAT: "Kendi sınır güvenliğimizi korumak için ve bugüne kadar nasıl birtakım tedbirler aldık, askeri operasyonlar düzenlediysek, bundan sonra da bu yönde adımlar atmak Türkiye'nin en meşru hakkıdır, en meşru talebidir. Bu yönde biz kimseden izin alacak da değiliz."

İSVEÇ VE FİNLANDİYA: "İki ülkenin heyetine de açık seçik ve detaylı bir şekilde anlattık. Beklentilerimizi içeren bilgi ve belgeleri kendilerine sunduk. O toplantıda birtakım iyi niyet beyanları yapılmış olmakla birlikte somut, ne yapılacağına dair bize bir geri dönüş olmadı."

Tüm Güncel haberleri için tıklayın