Bu yaza bağışık gireriz

Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Ata Nevzat Yalçın, toplumların hızlı aşılanmasının pandemiyi sonlandırabileceğini söyledi.

Bu yaza bağışık gireriz

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Pınar Okyay: “Vaka sayılarındaki düşüş rehavete neden olmasın. Sayılarımız nisan ayındaki pikten daha yüksek. Henüz önlemleri katı şekilde uygulamalı ve aşımızı olmalıyız. Aşı olan kişilerin de virüsü bulaştırmaları mümkün. Bu nedenle bulaşma zincirini kırmak için tedbirlere devam etmeliyiz. Acil kullanım onayı alan aşılara ulaşmamız ve hızlıca vatandaşlara ulaştırılması sürecin en önemli belirleyicilerinden olacak. Tedbirler toplumda bulaşıcı olan hastalıklara karşı da direnci artırdı. Bilgi, davranışa dönüştü ve yerleşti. Bu değerli bir kazanç.”

BİNİN ALTINA İNMEMİZ ŞART

Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan: “Vaka, hasta sayısı azalıyor, aşılama başladı. Böyle umutlu bir ortam varken işi bozmamak gerekiyor. Binli rakamları görürsek, kısıtlamaların biraz gevşetilmesi söz konusu olur. Restoran ve kafeler için binli, 2 binli sayıları görmeliyiz.”

AŞILAMA BÖYLE SÜRERSE YAZIN BAĞIŞIKLIK OLUŞUR

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, “Pandeminin ortasındasındayız. Aşıyla toplumun ciddi bir bölümünde bağışıklık sağlayabiliriz” diyerek şöyle konuştu: “Aksi takdirde ölümlerin daha da artması bekleniyor. Şu an etkili bir aşı uygulanıyor. Bu aşıların 2 dozundan sonra ortalama iki hafta daha eklersek, yaklaşık 1- 1.5 ay içerisinde insanlarda yeterli antikor düzeyi gelişecektir. Riskli bireylerin tamamen aşılandığını göz önünde bulundurursak, 4 ila 6 ay içerisinde toplumun ciddi bir kesiminin bağışık hale geleceği ve dolayısıyla hastalığın hızının bir şekilde düşürülebileceğini söyleyebiliriz. Aşı olmakla her şeyin bittiği anlamına gelmiyor. Temel koşullar yani maske, mesafe ve hijyen gibi hususları vurgulamak zorundayız.”

OLASI BİR YENİ DALGAYA GEÇİT VERMEYİN

“Sömestr insan hareketliliği artma riski taşıyor” dilen Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü şöyle konuştu: “Bu tatili evde geçirmek lazım. Yoksa tatil oldu diye bulunduğu kentten başka yerlere hareket etmek veya başka kişilerle bir araya gelmek güvenli değil. Eğer şimdi buna uymazsak, şehirler arasında insan hareketliliği olursa, aynen Kurban Bayramı’nda olduğu gibi, bir dalgaya neden olabilir. Vaka sayılarımız yüksek ve bulaşma devam ediyor.” 

Tüm Güncel haberleri için tıklayın