Başkan Erdoğan'ın Afrika seyahati dünyanın gündeminde: Son hamlesi Fransa'yı sarstı

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın Afrika ülkeleri Angola, Togo ve Nijerya'ya gerçekleştirdiği ziyaret, Fransız medyası başta olmak üzere dünya medyasında geniş yer buldu.

Başkan Erdoğan'ın Afrika seyahati dünyanın gündeminde: Son hamlesi Fransa'yı sarstı

Ziyaret, France24'te "Afrika'daki Türk cazibesi" ifadeleriyle değerlendirilirken, AFP'de "Başkan Erdoğan'ın Afrikalılara kazan-kazan ortaklığı teklif ediyor" yorumu yapıldı. LeFigaro'da da "Erdoğan, Afrika'daki varlığını güçlendiriyor" başlıklı bir yazı yer aldı. Alman haber sitesi RND "Türkiye'nin Afrika'da artan etkisine" işaret ederken, Aljazeera'da ise "Türkiye'nin Batı Afrika'daki son hamlesi Fransa'yı sarstı" değerlendirmesinde bulunuldu.

FRANCE24: "TÜRKİYE İÇİN AFRİKA'DA DAHA FAZLASINI YAPACAK İMKÂN VAR"

France24 kanalındaki bir yayında Başkan Erdoğan'ın ziyaretleri "Afrika'daki Türk cazibesi" ifadeleriyle değerlendirilerek, burada "kilit sözleşmeler" ve "göz ardı edilmemesi gereken ticari bir yön" olduğu ifade edildi.

Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki ticari ilişkilerin sürekli arttığı belirtilen yayında, Türkiye için Afrika'da gerçekten daha fazlasını yapacak imkân olduğu ifade edildi.

Angola, Nijerya gibi ülkelerin enerji arz kaynaklarını çeşitlendirmeye çalışan Türkiye için bir rol oynayabileceği aktarılan yayında, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasında sadece büyük sözleşmeler, büyük projeler değil aynı zamanda kültürel ve diplomatik adımlar da atıldığı kaydedildi.

Yayında, "Paris, bazen Türkiye'yi kıtada sömürgeci bir geçmişe sahip Fransa karşıtı duyguları körüklemekle suçluyor. Türkiye, kendisini tam da aynı tahakküm tarihine sahip olmayan bir ülke olarak sunuyor ve kazan-kazan ortaklığı öneren bir aktör olarak kıtada farklı bir rol oynayabileceğini çok iyi biliyor." yorumu yapıldı.

LEFİGARO: "ERDOĞAN MEYDAN OKUMAKTAN ÇEKİNMİYOR"

Fransız Le Figaro'da yayımlanan "Erdoğan Afrika'daki varlığını güçlendiriyor" başlıklı yazıda da Başkan Erdoğan'ın üç Afrika ülkesine ziyaretinin aslında uzun süredir devam eden Afrika stratejisinin bir parçası olduğu belirtildi.

Başkan Erdoğan'ın Afrika'da uzun vadeli diplomasi inşa ettiği vurgulanan yazıda, "Erdoğan, 2017'de Mogadişu'da deniz kenarında bir askeri üs kurdu. Buradan Arap Denizi, Aden Körfezi ve Kızıldeniz'e erişimi sağlıyor. Yeniden bir deniz gücü olan Türkiye'nin hareket alanını Akdeniz ve Karadeniz ile sınırlamaya hiç niyeti yok. Doğu Afrika ve Hint Okyanusu ile ilgileniyor. Burada büyük güçler (ABD, Çin, Fransa) kampında yer almak istiyor." değerlendirmesinde bulunuldu.

Türkiye'nin yıldızı parlayan insansız hava araçlarının Afrika'da da iyi satacak gibi göründüğü aktarılan yazıda, "Bu insansız hava araçları Afrika, Orta Doğu ve Orta Asya'da Türk nüfuzunun bir aracısı haline geldiler. Erdoğan'ın Amerika, Çin, Rusya gibi güçlü ülkelerle asla çatışmadan akıllıca geliştirdiği bir nüfuz bu. Ancak Haziran 2020'de Libya açıklarında denizlerde girdiği güç savaşında yenilgiye uğrattığı Fransa gibi bir alt seviyedeki güçlere meydan okumaktan çekinmiyor." yorumu yapıldı.

AFP: "ERDOĞAN, AFRİKALILARA KAZAN-KAZAN ORTAKLIK TEKLİF EDİYOR"

Fransa'da yayın yapan TV5 Monde kanalında da Türkiye'nin Afrika kıtasında çok yönlü bir varlığı bulunduğu belirtilerek, "Erdoğan Afrika'ya seyahat etmeden bir yıl geçirmiyor. Afrika kıtası bugün Türk nüfuz stratejisinde bir öncelik gibi görünüyor. Türkiye, dış politikasını küreselleştirmeye çalışan bir ülke." denildi.

AFP'de ise Başkan Erdoğan'ın Afrika ülkelerine ziyareti "Erdoğan, Afrikalılara 'kazan-kazan' ortaklık teklif ediyor" başlıklı haberle duyuruldu.

ALJAZEERA: "TÜRKİYE'NİN BATI AFRİKA'DAKİ SON HAMLESİ FRANSA'YI SARSTI"

Aljazeera'de yayınlanan "Türkiye Afrika ile bağlarını derinleştiriyor" başlıklı haberde ise, Türkiye'nin Afrika'da izlerinin arttığı belirtilerek, Başkan Erdoğan'ın Angola, Nijerya ve Togo'yu kapsayan yeni bir diplomatik turuyla Türkiye'nin çabalarının daha fazla meyve verebileceği kaydedildi.

Türkiye'nin iş modelinin diğer aktörlerin aksine hızlı, pratik ve etkili olduğu vurgulanan yazıda, Türkiye'nin kıtada eğitim, sağlık, insani yardım ve eğitim yardımı sağladığı anlatıldı.

Türkiye'nin Batı Afrika'daki son hamlesinin Fransa'yı sarstığı belirtilen yazıda, "Başkan Erdoğan'ın küresel düzene karşı siyasi duruşunun ve Batı'ya yönelik eleştirisinin Afrika başkentlerinde yankı bulduğu ve Türkiye ile bağların güçlendirilmesinin Afrika ülkelerine fayda sağlayacağı" yorumuna yer verildi.

RND: "ERDOĞAN'IN POLİTİKASI, FETÖ'NÜN AFRİKA'DAKİ VARLIĞINI ZAYIFLATIYOR"

Almanya'da yayın yapan haber sitesi RND'de çıkan "Erdoğan seyahatte: Türkiye Afrika'daki etkisini nasıl artırıyor?" başlıklı yazıda, Başkan Erdoğan'ın Angola, Nijerya ve Togo ziyaretinin Türkiye'nin Afrika'daki etkisini artırmaya yönelik uzun vadeli bir stratejinin parçası olduğu ifade edildi.

Bu gezinin ekonomik, jeopolitik ve askeri boyutlarının bulunduğu belirtilen yazıda, Türkiye'nin Afrika'nın önde gelen ticaret ortağı olma yolunda iyi bir ilerleme kaydettiği belirtildi.

Yazıda, Türkiye'nin Afrika ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan ticaret hacminin geçen yıl 25 milyar dolara yükseldiği, Başkan Erdoğan'ın 2025 yılına kadar bu miktarı ikiye katlayarak 50 milyar dolara çıkarmayı hedeflediği aktarıldı.

Alman RND'deki yazıda, Başkan Erdoğan'ın Afrika'da izlediği dış politikanın FETÖ'nün kıtadaki varlığını zayıflattığı vurgulandı.

"Başkan Erdoğan'ın ülkesinin küresel hedeflere sahip bölgesel bir güç olarak rolünün altını çizdiği" belirtilen yazıda, Türkiye'nin Afrika stratejisinin geniş tabanlı olduğu, bu stratejinin eğitimden insani yardıma kadar geniş bir alana yayılmış yumuşak güç unsurlarına dayandığı ifade edildi.

Türk şirketlerin Afrika'da yollar, köprüler, demiryolu hatları, limanlar ve havaalanları gibi altyapı projeleri yaptığı anlatılan yazıda, kıtanın enerji ve hammadde tedarikçisi olarak da giderek daha önemli hale geldiği kaydedildi.

Başkan Erdoğan yönetiminde, Türkiye'nin Afrika stratejisinin giderek daha güçlü bir askeri boyut da kazandığı belirtilen yazıda, Türkiye'nin Somali'nin başkenti Mogadişu'da kendi toprakları dışında en büyük askeri üssünün bulunduğu belirtildi. Yazıda, Afrika kıtasının da Türk savunma sanayii ürünleri için giderek daha büyük bir pazara dönüştüğü ifade edildi.

  • Başkan Erdoğan dünya basınında
  • Başkan Erdoğanın Afrika gezisi
  • Başkan Erdoğanın son Afrika gezisi
Tüm Güncel haberleri için tıklayın