Başkan Erdoğan: Kudüs'e saldırı bize saldırıdır

Türkiye'den peş peşe kınama! Devlet terörünün ateşi dünyayı yaktı. İsrail polisinin Mescid-i Aksa'daki cemaate saldırarak 205 Filistinliyi yaralamasına dünyadan sert tepkiler geldi. Türkiye “İsrail'i acilen aklıselime çağırıyoruz” derken BMGK'ya da acil toplanma çağrısı yapıldı.

Başkan Erdoğan: Kudüs'e saldırı bize saldırıdır

Ramazan'ın son cumasında teravih namazı sırasında Doğu Kudüs'teki Harem-i Şerif içindeki Mescid'i Aksa'yı basarak Filistinli cemaate saldıran İsrail polisinin yaraladığı kişilerin sayısı 205'e çıktı. Ses bombası ve plastik mermilerle yaralananların 88'i hastanelere kaldırıldı. İsrail zorbalığına Türkiye'den dünyadan tepki yağdı.

Doğu Kudüs'ün farklı bölgelerinde dün de 13 Filistinli gözaltına alındı.

BMGK'YE ACİL TOPLANTI ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İsrail'in sınırlarının nerede bittiği konusunda uluslararası toplum da bir şekilde sessizliğe bürünmüş durumda" ifadelerini kullandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Olaylara sebebiyet veren İsrail Hükümetini, provokatif ve saldırgan tutumuna bir an evvel son vermeye ve aklı selime çağırıyoruz" denildi. Filistin Dışişleri Bakanlığı, BM Güvenlik Konseyi'ne acil toplantı çağrısı yapıldı.

AB: UYGULAMALAR YASADIŞI

Avrupa Birliği, "Harem-i Şerif'te kışkırtıcı eylemlerden kaçınılması ve statükoya saygı duyulması gerektiğini" bildirdi. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Şiddet ve tahrik kabul edilemez. Tüm tarafl ardaki faillerden hesap sorulmalıdır" derken Şeyh Cerrah'ta ve diğer bölgelerde Filistinli ailelerin evlerinden çıkarılmasını 'yasadışı' olarak niteledi.

SABAH NAMAZINDA AKSA DOLDU TAŞTI

Mescid-i Aksa'da yaşanan saldırının ardından binlerce Filistinli, tekbirler getirerek dün sabah namazı için yeniden mescide girdi. Mescid-i Aksa'nın kuzey duvarında bulunan Hutta ve Esbat (Aslanlı Kapı) kapıları önüne gelen binlerce Filistinli, Allah-u Ekber diyerek Mescid-i Aksa'ya ve Kıble Mescidi'ne yöneldi. Filistinlilere yönelik saldırılarının ardından Mescid-i Aksa'nın kapatılan tüm kapıları sabah saatlerine doğru yeniden açılmıştı.

ERDOĞAN'DAN SERT TEPKİ: BU SALDIRIBİZE YAPILMIŞTIR

Başkan Erdoğan, tüm Müslüman ülkelerine "Bir olma zamanı" dedi ve tüm dünyayı da zulme karşı çıkmaya çağırdı.

Başkan Erdoğan, Twitter hesabından Türkçe, Arapça, İngilizce ve İbranice olarak paylaştığı açıklamasında, "İsrail'in ilk kıblemiz Mescid-i Aksa'ya yönelik menfur saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Türkiye olarak her hal ve koşulda Filistinli kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" dedi.

HER MÜSLÜMANIN BORCU

Başkan Erdoğan, Diyarbakır Anneleri ile buluştuğu iftar programında yaptığı konuşmada da, İsrail terörüne sert tepki gösterdi: "Zalim İsrail, terör devleti İsrail, mukaddesatlarını korumak, binlerce yıllık evlerine, yurtlarına sahip çıkmak dışında hiçbir gayeleri olmayan Kudüs'teki Müslümanlara vahşice ve ahlaksızca saldırmaktadır. Kudüs'ün onurunu, şerefini, izzetini, haysiyetini korumak her bir Müslüman'ın boynunun borcudur. Mescid-i Aksa başta olmak üzere Kudüs'teki ibadethanelere ve Müslümanlara yapılmış her saldırı bizlere yapılmış saldırıdır."

BERABER OLMA ZAMANI

"Tüm dünyayı İsrail'in Kudüs'e saldırılarına karşı harekete geçmeye davet ediyorum. Halkı Müslüman olan tüm ülkelere sesleniyorum. Bir olma, beraber olma zamanında İsrail'in ortak kurumlarının kararlarına, temel insan haklarına, uluslararası hukuka aykırı bu eylemleri derhal durdurmaları konusunda çalışmalarıdır. Filistinlileri evlerinden etmeye yönelik baskının da sona ermesini bekliyoruz."

MÜTTEFİK RUHU: ABD'DEN FİLİSTİN'E İTİDAL ÇAĞRISI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, İsrail polisinin Mscid-i Aksa ve Kudüs'teki şiddet kullanımı konusunda İsrail polisini doğrudan kınamamayı tercih etti. Price açıklamasında artan şiddetin sona ermesi konusunda hem İsrail hem de Filistin tarafına "sükunet" çağrısında bulundu. Bir hafta önce de ABD Başkanı Biden, "Her koşulda İsrail'in yanında oldumuz bilinmeli" şeklinde bir açıklamada bulunmuştu.

BAHÇELİ: İSRAİL'İ LANETLİYORUM

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "İsrail terör devletidir, Harem-i Şerif'in statüsünü hedef alan İsrail hükümetini lanetliyorum. Kudüs bizim ilk kıblemizdir ve teslim edilmeyecektir" dedi.

1948'DEN BERİ NEFES ALAMIYORUM

Twitter'da #wecantbreathesince1948 (1948'den beri nefes alamıyoruz" etiketi TT oldu. AK Parti İstanbul Milletvekili Dr. Ravza Kavakçı Kan da İsrail zulmünü belgeleyen bu fotoğrafla paylaşım yaptı, zorbalığa tepki gösterdi.

BIDEN'A SERT TEPKİ! WATERS: İSRAİL BİR APARTHEİD DEVLET

Pink Floyd'un solisti Roger Waters, Şeyh Cerrah Mahallesi'nde yaşayan Filistinlilerin Yahudi yerleşimciler tarafından zorla evlerinden çıkarılmasını eleştirdi, İsrail'i "Apartheid (ırkçı, ayrımcı) devlet" olarak niteledi. Waters, "İsrail'i her koşulda destekliyorum" şeklinde açıklamada bulunan ABD Başkanı Biden'a seslenerek, "İnsanların, evlerinden soykırım gibi çıkarılmasına destek oluyorsunuz. Sen nasıl hissederdin Joe Biden?" dedi.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın