Başkan Erdoğan: Kastamonu, Bartın ve Sinop'u afet bölgesi ilan ediyoruz

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde halka hitap etti. Erdoğan, Kastamonu, Bartın ve Sinop'u genel hayata etkili afet bölgesi ilan ediyoruz.' dedi.

AA

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde halka hitap etti. Bölgedeki tüm mağduriyetlerin giderileceğini belirten Başkan Erdoğan, "Bizler Allah'ın izniyle bu afetleri aşacağız. Ne gerekiyorsa devlet olarak elimizden geleni süratle yapacağız" dedi.

AA'nın haberine göre, Başkan Erdoğan, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, Kastamonu, Bartın ve Sinop illerinde sel felaketinden etkilenen bölgeleri Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan ettiklerini hatırlattı. Erdoğan, "Yüreğimizi yakan can kayıplarını geri getiremesek de diğer her kaybı telafi edecek güç, imkan ve kararlılığa sahibiz. Milletimiz için çalışmayı sürdüreceğiz." ifadesini kullandı.

Erdoğan paylaşımında afet bölgesi ilan edilen yerlerin ayrıntılarına ve buralarda sağlanacak desteklere ilişkin görsele de yer verdi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Karadeniz Bölgesi'nde sel nedeniyle afet bölgesi ilan edilen yerleri ve verilecek destekleri paylaştı.

İçinden geçtiğimiz şu kritik dönemi başarıyla geride bıraktığımızda artık bu ülkenin ve insanlarının önünde yepyeni bir dönem başlayacaktır."

Buna göre, Bartın Ulus ilçesi, Sinop Merkez, Ayancık, Türkeli, Gerze, Boyabat ve Erfelek ilçeleri ile Kastamonu Abana, Azdavay, Bozkurt, Çatalzeytin, Devrekani, İnebolu, Küre, Pınarbaşı ve Şenpazar ilçeleri Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edildi.

Sel felaketine 5 bin 188 personel, 19 helikopter, 1 İHA, 2 JİKU, 701 araç, 66 ambulans, 41 UMKE, 27 arama köpeği, 542 iş makinesi, 14 vidanjör, 65 motopomp, 41 bot, 3 mobil koordinasyon tırı ve 1 mobil harekat merkezi ile müdahale ediliyor.

Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilen yerlerde, vergi ertelemesi uygulanacak, esnafın SGK prim ödemeleri ertelenecek, eşya zararlarının karşılanmasına yönelik yardım yapılacak, iş yeri ve araç zararlarının karşılanması için destek sağlanacak, esnaf kredilerinin geri ödemeleri ertelenecek, KOSGEB Acil Destek Paketi hazırlanacak.

Başkan Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Bartın'da kayıp bir vatandaşımız aranıyor. Yaralanan vatandaşlarımızdan ilk müdahaleleri tamamlananlar taburcu edildi, az sayıdaki vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. Dünyanın pek çok yeri gibi ülkemiz tabii felaketlerle boğuşmaktadır. Amerikası, Kanadası, Almanyası da felaketlerle boğuşuyor. Bir felakettir gidiyoruz. Temennimiz bu fealketleri az hasarla atlatmamız.

Güneyde geçmişte benzeri olmayan orman yangınları yaşadık. Devlet olarak tüm imkanlarımızla felaketin ilk anlarından itibaren sizlerle beraberiz. AFAD başta olmak üzere Kızılayımızla birlikte bütün araç ve gereçleriyle buradayız. Aşından yemeğine ne gerekiyorsa hepsini yaptık, yapacağız. 4 bin 760 personel, 19 helikopter, 1 İHA şu anda sahada faaliyet gösteriyor.

Helikopterler... Dün ekranda izledim. Kardeşlerimizi evlerin damlarından kurtaran jandarmamızın, silahlı kuvvetlerimizin, polisimizin vatandaşlarımızı nasıl kurtardıklarını izlediniz heralde. Bu kahramanlarımız alnından öpülesi kahramanlarımız. Mağdur durumda olan vatandaşlarımızın yüzde 95'ini kurtardılar.

Sepetin içinde yeni doğmuş yavrumuzun kurtarılması gözlerimizi yaşarttı. Selden etkilenen Ayancık Devlet Hastanesi'ndeki hastaların tamamı diğer hastanelere nakledildi ya da evlerine ulaştırıldı. Enerji kesintisi yaşanan yerlere enerji akışı sağlanmasına yönelik çalışmalar sürüyor. Altyapı onarım çalışmaları da başlatıldı.

Hasar tespit çalışmaları 3 ilde 120 ayrı ekiple yürütülüyor. Sel felaketinde evleri yıkılan vatandaşları yeni yuvalarına kavuşturmak için hemen kolları sıvıyoruz.

Kastamonu, Bartın ve Sinop'u genel hayata etkili afet bölgesi ilan ediyoruz."

Kredi desteğinden vergi ertelemelerine kadar tüm acil tedbirleri devreye almış durumdayız.

Yıkılanın yerine daha iyisini yaparak, yananın yerine daha fazlasını dikerek, eksilenin yerine daha çoğunu koyarak yolumuza devam ediyoruz.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın