AKŞAM gündeme getirdi, Bakan Kurum inceledi! Marmaris'in turkuazı geri dönecek

AKŞAM'ın balçığa dönüşen Marmaris sahilini gündeme getirmesiyle Bakan Murat Kurum bölgeye gitti. “Körfez turkuaz rengine kavuşacak” diyen Kurum, dip temizliği için ilk etapta 5 milyon TL ödenek çıkarılacağını belirtti.

AKŞAM gündeme getirdi, Bakan Kurum inceledi! Marmaris'in turkuazı geri dönecek

ENDER TÜRKKAN

Muğla Marmaris'te 29 Temmuz'da başlayan yangın 9 günde söndürüldü ve 9 bin 52 hektar kül oldu. Aralık sonunda İçmeler Mahallesi'ni iki kez sel vurdu. Önünde ağaç engeli kalmayan toprak ile çakıl taşları, yağışlarla dağlardan derelere, oradan da denize aktı. Her yağış sonrası Marmaris denizinin turkuaz rengi çamur rengine dönüşmeye başladı. Dalgıçlar, dağlardan inen toprağın ve atıkların denizin dibinde 2 metreyi bulan yer yer balçık şeklinde toprak tabakasına dönüştüğünü belirledi. Araştırmaların ardından çözüm önerilerinin de yer alacağı rapor, başta Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere sunuldu. AKŞAM'ın konuyu gündeme getirmesiyle Bakan Murat Kurum, Marmaris'e giderek yerinde incelemelerde bulundu. Vali Orhan Tavlı ile Kaymakam Ertuğ Şevket Aksoy'un da eşlik ettiği Bakan Kurum, her yıl yüzbinlerce kişinin denize girdiği İçmeler Mahallesi sahilinde yetkililer ile bölge halkında bilgi aldı.

ACİL ÖDENEK OLUŞTURULDU

Plaja 100 metre mesafede bile erozyon sonucu dipte oluşan tabaka sebebiyle daha önce 2 metre olan derinliğin 30 santimetreye kadar düştüğünü öğrenen Kurum, "Bu mesafede böyle derinlik olur mu?" dedi. Elini denize sokup avucuna aldığı dipteki tabakayı inceleyen Bakan, "Gereken neyse yapılsın. Acil olarak buraya ödenek çıkarılsın" talimatını verdi. Kurum, konuyla ilgili olarak "Marmaris körfezimiz tekrar turkuaz rengine ve doğal derinliğine kavuşacak. Bundan kimsenin şüphesi olmasın" dedi.

Öte yandan Marmaris'teki dip temizliği için ilk etapta acil olarak Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) üzerinden 5 milyon TL ödenek çıkarılacağı, bölgede yapılacak daha geniş kapsamlı araştırma ve planlamaların ardından daha büyük bir bütçe oluşturulacağı öğrenildi.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın