Ağrılı öğrencilerin ürettiği teknolojik ürünler büyük ilgi gördü

Ağrı'da 'Bilim Dolu Günler Bilim Şenliği' Ağrı Valiliği, Ağrı Belediyesi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nin katkıları ile başladı. Şenliğin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Bakanlık olarak bilgi ve becerilerini geliştirmeleri için her türlü imkanı çocuklara hazırlamanın çabası içerisinde olduklarını söyledi.

Ağrılı öğrencilerin ürettiği teknolojik ürünler büyük ilgi gördü

Ağrı'da İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK'a başvurulan ve kabul edilen "Bilim Dolu Günler Bilim Şenliği" Ağrı Valiliği, Ağrı Belediyesi ve Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi'nin katkıları ile başladı.

Ağrı Millet Bahçesinde 4 gün sürecek "Bilim Dolu Günler, Bilim Şenliği" vatandaşların, mehteran takımı eşliğinde ellerinde Türk bayraklarıyla Abide Meydanı'ndan şenlik alanına yürürken Ağrılı öğrenciler tarafından üretilen teknolojik ürünler, göz doldurdu.

Şenliğin açılışında konuşan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz, Bakanlık olarak bilgi ve becerilerini geliştirmeleri için her türlü imkanı çocuklara hazırlamanın çabası içerisinde olduklarını söyledi.

'AĞRI İLİMİZ BİLİMDE ÖNCÜ OLMAK İÇİN ÇOK BÜYÜK ADIMLAR ATMAKTADIR'

Yılmaz, konuşmasında, bölgeden Ahmed-i Hani, Fuat Sezgin ve Aziz Sancar gibi ilim ve bilim adamlarının çıktığını ifade ederek : "Elbette bu beldeden ilimin öncüleri yetişecek. Tıpkı bu bölgelerden yetişip de bilim tarihinde bize geçmişimizi aydınlatan Fuat Sezgin hocalar gibi, Nobel ödülü alan Aziz Sancar hocalar gibi yavrularımızda bu beldelerden çıkarak zirvelere çıkacaklar. Öncelikle Sayın Bakanımızın selamlarını ileterek çocuklarımızın bilgi ve becerilerini geliştirmek için onlara her türlü imkanı hazırlamanın gayreti içerisindeyiz. Şunu ifade edebilirim ki Ağrı ilimiz bilimde öncü olmak için çok büyük adımlar atmaktadır. Gerek uçak mühendisliğinden diğer her türlü sanat alanında çocuklarımızın kabiliyetlerinin geliştirilmesi için nice projelere imza atıldığını gördüm. Artık Ağrı ilimizde çok şeyin değiştiğini buradan bütün bir kamuoyuna söyleyebiliriz." Dedi.

Belediye Başkanı Savcı Sayan ise konuşmasında, düzenlenen bilim şenliğinden dolayı duydukları mutluluğu dile getirerek: "Ağrı gibi kadim bir şehirde çocuklarımızın bilimle uğraşıp, bilimle tanışması bizler için gurur vericidir. Hep şunu söylüyoruz. Bölgenin çocukları siyah cübbe giyip avukat olacak. Siyah cübbe giyip cezaevlerine girmeyecekler. Bu bölgenin çocukları beyaz kefen giyip mezara girmeyecek, önlük giyip doktor olacaklar, bilim adamları olacaklardır. Bu bölgenin sesini bütün dünyaya yansıtacaklardır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek kentte 4 gün sürecek şenlik alanında, Ağrılı öğrenciler tarafından yapılan teknolojik ürünler sergilendi. Sergilenen ürünler, vatandaşlar tarafından büyük ilgi görürken, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ile AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, Tutak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Eleşkirt Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından geliştirilen elektrikli otomobillere binerek, test sürüşü gerçekleştirdi.

Öğretmeni Tamer Yıldız gözetiminde yaklaşık iki yılık bir çalışma sonunda tamamen atık malzemelerden yaptığı ve güneş enerji panelleri ile çalışan engelli otomobilin tanıtımını yapan Tutak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. Sınıf öğrencisi İbrahim Hakkı: " Bu otomobili tamamen atık malzemelerden yaptık. Engelli bireyleri düşünerek bu projeyi yaptık. Güneş panelleri sayesinde şarj oluyor. 15 ila 20 kilometre hız yapabiliyor. 3 saatlik bir şarj ile yaklaşık 50 kilometre yol gidebiliyor. Şu an için biraz eksikliklerimiz var. Bu ürünümüzü daha fazla geliştirip seri üretime geçmek istiyoruz. İleride mühendis olmak istiyorum. Bu tarz etkinlikler bizim için oldukça faydalı oluyor. İnşallah ileride hayallerimi gerçekleştirebilirim." İfadelerini kullandı.

Ürettiği mikro işlemci "Ağrı Kart" ile birlikte Türkiye'de yerli mikro işlemci kullanılmasını sağlamayı hedeflediğini belirten Ağrı Şemsi Türkmen Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencisi Abdullah Aslan da: "Kendi projem olan Ağrı Kart'ı yaptım. Patenti tamamen bizde. Diğer mikro işlemcilerden 3 kat daha hızlı. Ağrı haritası şeklinde tasarladığımız bir mikro işlemci. İnşallah Ağrı ve ülkemizdeki bütün öğrenciler bu kart sayesinde artık İtalyan menşeili işlemciler yerine yerli olan bu işlemciyi kullanacaklar. Gelecekte yazılım mühendisi olmak istiyorum. Bu bilim şenliğinin bize ve birçok arkadaşımıza çok şey kattığını düşünüyorum. Bu yüzden çok memnun ve mutluyuz." Diye konuştu.

Şenliğin açılışına Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz'ın yanı sıra Vali Yardımcısı Kerem Türker, Belediye Başkanı Savcı Sayan, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdulhalik Karabulut, İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Kökrek, Kurum amirleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşlar katıldı.

Tüm Güncel haberleri için tıklayın