Mevlid Kandili ne zaman, hangi tarihte kutlanacak? İşte 2021-2022 tarihli dini günler takvimi

Mevlid Kandili'nin 2021 yılında kutlanacağı tarih merak konusu oldu. Peygamber'in doğum günü olarak kutlandığı Mevlid Kandili, bir çok ülke ve bölgeye bağlı olarak dünya çapındaki Müslümanlar tarafından farklı şekilde tanınmakta ve adlandırılmaktadır. Mevlid Kandili diğer bir adıyla Mevlidi Nebi akşamı, akşam namazına ek olarak, genellikle camide uzun bir dua ve anma turu yapılır. Bunun için Kuran-ı Kerim okunmakta, ilahiler okunmaktadır. Bu önemli günde Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v) hayatı, peygamberlik görevi ve her şeyden önce barışçıl ve saygılı bir birlikte yaşama çabası tüm Müslümanlar için bir model olarak hatırlanmalıdır. Peki 2021 Mevlid Kandili ne zaman, hangi tarihte kutlanacak? İşte 2021-2022 tarihli dini günler takvimi

Mevlid Kandili ne zaman, hangi tarihte kutlanacak" İşte 2021-2022 tarihli dini günler takvimi

Mevlid Kandili diğer bir adıyla Mevlid-i Nebi ile Müslümanlar, Peygamber efendimiz Muhammed'in (s.a.v) doğumunu kutlarlar. Allah'ın kelamı olan Kuran ona vahyedildi. Müslümanlar İslam'ı ondan öğrenirler ve hayatlarını onun örneğine göre şekillendirirler. Onun doğumunun kutlanması bu nedenle İslam'da önemli bir kutlamadır. İnternet aramalarında "2021 Mevlid Kandili ne zaman, hangi tarihte kutlanacak?" soruların yanıtlarını araştıranlar için detayları bu haberimiz üzerinde derledik. İşte 2021-2022 tarihli dini günler takvimi

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), MS 570'de Arabistan'da bir şehir olan Mekke'de doğdu. Muhammed'in çocukluğu oldukça sakin geçti, ancak annesini MS 576'da bir hastalıktan kaybetti. Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'i (s.a.v), annesinin ölümünden sonra amcası Ebu Talib tarafından bakıldı. Altı yaşında annesini de kaybedince, önce dedesinin himayesine, ondan sonra da amcasının himayesine verildi. Çeşitli yaşam koşulları onu hayata hazırladı. 40 yaşında Kuran'ın ilk vahyini aldı ve peygamber oldu.

2021 MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Mevlid Kandili bu yıl 17 Ekim 2021 Pazar günü eda edilecek. Hicri takvime göre 11 Rebiülevvel 1443 tarihinde denk gelen bu kutsal gün, alemlere rahmet olarak gönderilen Hz. Muhammed'in doğum günü olarak idrak ediliyor.

Tarihteki kutlamalarda, dönemin ve bölgenin alimleri, şairleriyle din ve devlet işlerinde yararlık gösterenlere, Türk-İslam devletlerinde çok eski bir gelenek olarak görülen ve hükümdarlar tarafından taltif için hazırlanan elbiseler giydirildi ve hediyeler verildi.

MEVLİD KANDİLİ ÖNEMİ NEDİR?

Mevlid; doğum zamanı, doğulan yer ve zaman anlamına gelmektedir. Mevlid Kandili insanı insan yapan bütün güzelliklerin odaklandığı bir şahsiyet olan rahmet elçisi Hz. Peygamberin doğumunu kutladığımız, onun bireysel ve toplumsal hayatımızı aydınlatan insanlık ve merhametini, insaf ve adaletini, sabır ve metanetini, kerem ve cömertliğini, kısaca insanlığa sunduğu değerleri anlayıp hayatımızı onun yüce ahlâkıyla güzelleştireceğimiz bir tazelenme mevsimidir.

MEVLİD KANDİLİ'NDE NE OLDU?

Peygamber Efendimiz (sav)'in doğduğu geceye Mevlid Gecesi denir. Hazreti Muhammed'in dünyaya teşrifi dolayısıyla rebiyülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam dünyasının önemli gün ve geceleri arasında yer alıyor. Dünyanın her kesiminden Müslümanlar, her sene bu geceyi Mevlid Kandili olarak kutlamaktadır.

MEVLİD KANDİLİNİN ANLAMI VE ÖNEMİ

'Mevlid-i Nebi' olarak da anılan ve Türkiye'de Mevlid Kandili olarak bilinen gece, Müslüman alemi için büyük önem taşıyor. İslam'ın mesajlarını halka sunan son peygamber Hz. Muhammed'in doğumunu anmak için düzenlenen törenler, tarihte ilk kez Mısır'da Fatımiler döneminde başladı. Çok geçmeden Eyyubiler tarafından da benimsenen kutlama programlarında çeşitli törenler ve şenlikler yapıldı.

MEVLİD NE DEMEK?

İslam Peygamberi Hz. Muhammed'in doğumu için kullanılan ifadeler şöyle:

* Mevlid en-Nebi (çoğulu el-Mevlid)

* Peygamberin doğumu (Arapça)

* Milad en-Nebi Peygamberin doğumu (Arapça/urduca)

* Mevlid-i Şerif Mübarek doğuş (Türkçe)

* Mevlid-i Şerif Mübarek doğuş (Urduca)

* Eyd el-Mevliden -Nebevi Peygamberin doğum Kutlaması (Arapça)

* Eiyd-e-Milad-un-Nebi Peygamberin doğum Kutlaması (Urduca)

* Yevm un-Nebi Muhammed'in günü (Arapça)

* Mevlid er-Resul Allahın elçisinin doğum günü (Malay)

Bu terimlerin çoğu Arapça ve-le-de (V-L-D) kökünden gelmektedir.

Anlamı 'doğum vermek', 'yapmak', veya 'yaratmak'.

KANDİL GECESİ NASIL İBADET EDİLİR?

Hz. Muhammed, bazı mübarek gün ve gecelerin değerlendirilmesini tavsiye etmiştir (Tirmizi, Savm, 39). Fakat bu günlere ait özel bir namaz veya ibadet şeklinden bahsetmemiştir. Bu bağlamda mübarek gün ve geceleri, bağışlanma ve hayatımıza çekidüzen vermek için fırsat anı olarak görmemiz gerekmektedir. Dolayısıyla müminler kandil gecelerinde, hayatlarının gidişatını gözden geçirmeli; hata ve günahları için tövbe etmeli, dua ederek, Kur'an-ı Kerim okuyup anlamaya çalışarak, kaza veya nafile namaz kılarak bu fırsatları değerlendirmelidirler.

MEVLİD KANDİLİ'NDE YAPILACAK İBADETLER

Kandil gecelerinin gündüzlerinde yani geceyi takip eden ertesi günde oruç tutmak müstehaptır. Zira Hz. Peygamber, "Şaban'ın ortasında (yani berat gecesinde) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah o gece güneşin batmasıyla dünya semasında tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu isteyen...' der." (İbn Mace, İkametü's-Salat, 191) buyurmuştur.

2021-2022 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ

9 Ağustos 2021 Pazartesi / Muharrem Ayının Başlangıcı (Hicri Yılbaşı)

19 Ağustos 2021 Perşembe / Aşure Günü

8 Eylül 2021 Çarşamba / Safer Ayının Başlangıcı

7 Ekim 2021 Perşembe / Rebiülevvel Ayının Başlangıcı

17 Ekim 2021 Pazar / Mevlid Kandili

6 Kasım 2021 Cumartesi / Rebiülahir Ayının Başlangıcı

5 Aralık 2021 Pazar / Cemaziyelevvel Ayının Başlangıcı

4 Ocak 2022 Salı / Cemaziyelahir Ayının Başlangıcı

2 Şubat 2022 Çarşamba / Recep Ayının Başlangıcı (Üç Ayların Başlangıcı)

3 Şubat 2022 Perşembe / Regaip Kandili

27 Şubat 2022 Pazar / Miraç Kandili

4 Mart 2022 Cuma / Şaban Ayının Başlangıcı

17 Mart 2022 Perşembe / Berat Kandili

2 Nisan 2022 Cumartesi / Ramazan Ayının Başlangıcı

27 Nisan 2022 Çarşamba / Kadir Gecesi

1 Mayıs 2022 Pazar / Ramazan Bayramı Arife Günü

2 Mayıs 2022 Pazartesi / Ramazan Bayramı 1. Gün

3 Mayıs 2022 Salı / Ramazan Bayramı 2. Gün

4 Mayıs 2022 Çarşamba / Ramazan Bayramı 3. Gün

2 Mayıs 2022 Pazartesi / Şevval Ayının Başlangıcı

1 Haziran 2022 Çarşamba / Zilkade Ayının Başlangıcı

30 Haziran 2022 Perşembe / Zilhicce Ayının Başlangıcı

8 Temmuz 2022 Cuma / Kurban Bayramı Arife Günü

9 Temmuz 2022 Cumartesi / Kurban Bayramı 1. Gün

10 Temmuz 2022 Pazar / Kurban Bayramı 2. Gün

11 Temmuz 2022 Pazartesi / Kurban Bayramı 3. Gün

12 Temmuz 2022 Salı / Kurban Bayramı 4. Gün

30 Temmuz 2022 Cumartesi / Muharrem Ayının Başlangıcı (Hicri Yılbaşı)

18 Ağustos 2022 Pazartesi / Aşure Günü

28 Ağustos 2022 Pazar / Safer Ayının Başlangıcı

27 Eylül 2022 Salı / Rebiülevvel Ayının Başlangıcı

7 Ekim 2022 Cuma / Mevlid Kandili

27 Ekim 2022 Perşembe / Rebiülahir Ayının Başlangıcı

25 Kasım 2022 Cuma / Cemaziyelevvel Ayının Başlangıcı

24 Aralık 2022 Cumartesi / Cemaziyelahir Ayının Başlangıcı

Tüm Güncel haberleri için tıklayın