FOTO GALERİ

Zahmeti çok, kazancı bol lezzet: Firik

Hatay'da, tarlalarda yaşken toplanarak odun ateşinde ütülen buğday başaklarının kurutulduktan sonra tanelerine ayrılmasıyla elde edilen firik, zahmetli ve zorlu bir işlemin ardından tüm lezzetiyle sofralardaki yerini alıyor.

  • 1
  • 18
Yapımı yılın sadece belirli bir döneminde gerçekleşen ve meşakkatli süreçlerde işlenen firik, UNESCO tarafından gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağı"na dahil edilen Hatay'da, sofraların vazgeçilmezleri arasında bulunuyor.
  • 2
  • 18
Hatay'ın merkez Antakya ilçesine bağlı Tanışma Mahallesi'ndeki çiftçiler de tüm yıl bekledikleri mayıs ayında zorlu süreçler sonucunda firikleri hazırlıyor.
  • 3
  • 18
Makine yardımıyla buğdayların taze başak kısımları sökülerek ilk işlemi yapılan firik, daha sonra çemberi andıran metal aparatlarda el yordamıyla çevrilerek odun ateşinde ütülüyor.
  • 4
  • 18
Ütüldüğü için yanan sapın çıkardığı duman ise firiğe hoş kokulu ayrı bir aroma veriyor.
  • 5
  • 18
Tüm mahalleyi dumanlar kaplıyor Hemen hemen herkesin bu işle uğraştığı mahallenin her köşesinden gece gündüz dumanlar yükseliyor.
  • 6
  • 18
  • 7
  • 18
  • 8
  • 18
  • 9
  • 18
  • 10
  • 18
  • 11
  • 18
  • 12
  • 18
  • 13
  • 18
  • 14
  • 18
  • 15
  • 18
  • 16
  • 18
  • 17
  • 18
  • 18
  • 18