FOTO GALERİ

Yiyeceklerin tazeliğini ve kalitesini kontrol etmek için pratik testler

Yiyeceklerin bayat mı, taze mi olduğunu kontrol etmenin artık birçok yolu var.

  • 1
  • 14

İşte evde yapabileceğiniz 10 gıda testi.. 

  • 2
  • 14

Marketlerden alınan yiyecekler son kullanma tarihi geçmediği halde içerdikleri katkı maddeleri yüzünden erken bozulurlar. Bozulmaya başlayan bazı besinler gözle görülse de bazıları fark edilmez. Ancak her gün tüketilen yiyeceklerin sağlıklı olup olmadığını anlamanın basit yolları vardır.      

  • 3
  • 14

KREMA

Bir bardak sıcak su içerisine bir kaşık krema koyarak karıştırılır. Eğer karıştırılan krema, suyun içerisinde beyaz pullar oluşturursa, bu kremanın bozuk ve bitksel yağ içermediğine işarettir. Kaliteli krema ise suyun içerisinde homojen kalın bir sıvı haline gelecektir. 

  • 4
  • 14

PEYNİR

Oda sıcaklıklığında bekletilen peynir yumuşarsa kalitelidir ancak peynir kurursa, bu peynirin kalitesiz ve sanayi yağlarından yapıldığını gösterir. 

  • 5
  • 14

BALIK

Taze balıkların pulları parlak, solungaçları kırmızı ve gözleri diri olmalıdır. Bu özelliklere sahip olmayan balıklar bayattır. 

  • 6
  • 14

DONDURMA

Dondurma, bitkisel yağ içeriyorsa, eridiğinde rengi değişir ve hemen sıvı hale gelir. Kaliteli maddelerle yapılmış dondurma eridiğinde kalın ve beyaz krema gibi olur. 

  • 7
  • 14

KIRMIZI ET

Taze kırmızı eti parmağınızla test edebilirsiniz. Parmağınızı ete bastırın. Eğer parmağınızın izi çıkarsa, bu etin taze olmadığı anlamına gelir. Taze et her zaman kırmızı ve az kanlıdır. 

  • 8
  • 14

YEŞİLLİKLER

Maydanoz, tere otu, soğan ve marul gibi yeşilliklerin sönmüş ve sarı renk olmaları, içerdikleri nitrat değerinin azaldığını ve bu yeşilliklerin tüketilmesinin insan sağlığına zararlı olacağı anlamına gelir. 

  • 9
  • 14

DONDURULMUŞ MEYVE VE SEBZELER

Dondurulmuş gıdaların sağlıklı olup olmadığını kontrol etmenin yolu, eğer dondurulmuş paketlerde buz parçacıkları fazlaysa bu paketlerdeki besinlerin bozulduğu ve paketin iyi muhafaza edilmediğini gösterir. 

  • 10
  • 14

BAL

Kaliteli bal bir tabağa döküldüğünde kalın ve yavaş bir biçimde süzülür. Sahte bal ise damla ve hızlı akar. Aynı zamanda balın tadı fazla şekerli ise bu balın doğal olmadığı ve beyaz şeker katkılı olduğu anlamına gelir. 

  • 11
  • 14

SÜZME PEYNİR

Süzme peynirde nişasta olup olmadığını anlamak için bir damla iyot yeterli olacaktır. Eğer süzme peynirin içerisinde nişasta varsa rengi koyu mavi olur. Fakat içerisinde nişasta yoksa rengi sarı veya açık kahverengi olur. 

  • 12
  • 14

TAVUK

Tavuk çifliklerinde bazı çiftçiler, tavuklara hormon enjekte ederek hızlı büyümelerine sağlıyorlar. Tavuğun derisinde beyaz çizgiler ve kalın yağ bezleri varsa bu, tavuğun hormonlu olduğunu gösterir.   

  • 13
  • 14
  • 14
  • 14