FOTO GALERİ

Osmanlı döneminde iftar sofralarını süsleyen yemekler

Osmanlı döneminde padişahların iftar sofralarında yer bulan birbirinden özel ve iştah açıcı yemek

  • 1
  • 109
Türkler, Orta Asya'dan başlayıp Anadolu'nun fethi ve devamında, Selçuklu ve Osmanlı İmparatorluğu ile devam eden süreçte her biri birbiriden çok farklı toplumlarla kültürel olarak etkileşime girdi. Bu etkileşim, iletişim ve alışveriş doğal olarak mutfaklara da yansıdı.
  • 2
  • 109
Osmanlı mutfağı; Anadolu'nun bereketli toprakları, tarihi zenginlikleri ve yaşayan birçok halk kültürünün etkileri sayesinde dünyanın en büyük füzyon mutfağı haline geldi. İstanbul'u ya da Osmanlı'nın hüküm sürdüğü coğrafyayı ziyaret edenler tanıştıkları mutfak ve onun derinliği karşısında hayranlıklarını gizleyemedi.
  • 3
  • 109
Kırım Savaşı sonrası İstanbul'a gönderilen Fransız bir şef olan Alexis Benoist Soyer , mutfağımızı çok beğenerek pilav, bamya, lokum, muhallebi, dolma, köfte, şiş kebap, baklava, kadayıf, şerbet, kahve ve daha birçok yiyecek ve içeceğin Avrupa mutfaklarına alınması gerektiğini söyler.
  • 4
  • 109
Bugün de Amerika'dan Çin'e, Rusya'dan Afrika'ya dünyanın birçok bölgesinde Osmanlı mutfağının izlerini görmek mümkün. Osmanlı İmparatorluğu günümüzde fiilen var olmasa da Osmanlı mutfak imparatorluğu dünyanın birçok mutfağında gerek teknikleri, gerek yemekleri, gerekse kültürü ile yaşamaya devam ediyor.
  • 5
  • 109
İşte Osmanlı mutfağının ramazanda pişen iftar sofralarını süsleyen en özel 101 yemeği.
  • 6
  • 109
Kirde Kebabı : Kıtır yufka üzerinde yoğurt ve sebzeli dana kavurma
  • 7
  • 109
Marmarina : Terbiyeli kıymalı körpe ıspanak
  • 8
  • 109
Taze fasuyle mücveri : una bulanan fasulye tereyağda kızartılarak servis ediyiyord
  • 9
  • 109
Paça yahnisi : Dana veya kuzu paçası nohut ve bol soğanla pişirilerek servis ediliyor
  • 10
  • 109
Defneli Şiş kebabı : Kuzu eti defne ve soğanın müthiş bileşimi
  • 11
  • 109
Nohut Çorbası : Püre haline getirilmiş nohut, piliç suyunda pişiriliyor.
  • 12
  • 109
Kadınbudu : Bir klasik
  • 13
  • 109
Yalancı Pilaki: Sarımsak , kereviz ve domatesle pişirilen içinde et olmayan nadir yemeklerden biri
  • 14
  • 109
Düğün pilavı : Et suyu ile hazırlanan pilav kuzu etiyle servis edilir
  • 15
  • 109
Nemse Böreği : İçinde küçük küçük kesilmiş patlıcan, kabak, kıyma bulunan, görüntüsü baklavayı andıran lezzetli börek
  • 16
  • 109
Kavun Dolması
  • 17
  • 109
Dövme Pilav : dövme buğday ya da bulgur ile hazırlanır
  • 18
  • 109
Düğün Çorbası : Sadece düğünlerin değil tüm davetlerin vazgeçilmezi
  • 19
  • 109
Kabak Kalyesi : Koyun eti, soğan pekmez ile sarımsak limon ve kabak ile lezzet buluyor
  • 20
  • 109
Şeyhmilmuşi : Patlıcanlı peynirli lezzet topu
  • 21
  • 109
Kırma Tavuk yahnisi: Tuz ve soğan ile ovularak terbiye edilen tavuk, önce ızgarada ardından, biber soğan ve maydonozla tencerede haşlanarak ikinci kez pişirilir
  • 22
  • 109
Susuz pilav :Kuzu eti, tereyağı , un ve sakızla yapılan nefis pilav
  • 23
  • 109
Patlıcanlı pilav : yaz aylarının lezzetli yemeği
  • 24
  • 109
Terbiyeli Ciğer Tava :Soğan ve tuz ile terbiye edilen ciğer zeytinyağında kızartılarak servis edilirdi
  • 25
  • 109
Lalanga: İçine ne konursa konsun sıcak sıcak yenen nefis bir hamurişi
  • 26
  • 109
Toyga Aşı: Soğuk servis edilen yarma buğday ve nohutlu yoğurt çorbası
  • 27
  • 109
Nırbaç: Kuzu etinden köfte ve havuçlu, kişniş, tarçın, zencefil ve nar ekşisi ile tatlandırılmış tencere yemeği
  • 28
  • 109
Saray lokması
  • 29
  • 109
Baş pilavı : Kuzu kellesi ile hazırlanan pilav sakız ile aromalandırılırdı
  • 30
  • 109
Paça Böreği :Kuzu paçasıyla hazırlanır
  • 31
  • 109
Tuffahiye: Bulgur, kereviz sapı ve soğan ile doldurularak fırınlanmış elma dolması
  • 32
  • 109
Yoğurtlu Çorba:Yoğurt ve tavuk suyu ile hazırlanan çorba, ilave edilen un ile kıvamı artırılıyırodu.
  • 33
  • 109
Revani
  • 34
  • 109
Peynirli katmer : keş ya da kurutla hazırlanan nefis hamurişi
  • 35
  • 109
Karnıyarık : Lezzeti pilav ve cacık ile taçlandırılır
  • 36
  • 109
İşkembe Yahnisi : Tereyağda kızartılan işkembe nohut ve soğanla biraraya getiriliyor
  • 37
  • 109
Elmasiye
  • 38
  • 109
Tavuk ciğeri kebabı : Önce ızgarada pişirilen tavuk ciğerleri bir de tereyağı ve baharatlarla tavaya atılıp hazırlanıyor
  • 39
  • 109
Vetrika: kavrulmuş un hamur haline gelince ateşten alınır ve yumurtalar yedirilir. Küçük parçalara ayrılan yumurtalı hamur fırında pişirilir üstüna kıyma ya da peynir ile servis edilir
  • 40
  • 109
Baklalı yaprak sarma : Tokat’ın en özel lezzetlerinden biri
  • 41
  • 109
Nazlı aş
  • 42
  • 109
Patlıcan Mücveri : Tereyağında kızartılarak hazırlanan patlıcan kıymayla servis edilirdi
  • 43
  • 109
Çömlek Kebabı : Kapaklı bir güvecin en alt katına limon, sonra sırasıyla et, soğan, bamya,patlıcan, kabak ve domates, sarımsak konularak pişirilen Çömlek Kebabı anason ve karabiberle tatlandırılıyor
  • 44
  • 109
Beyin Tava: Yumurtaya batırılan beyin unlanarak kızartılarak servis edilirdi
  • 45
  • 109
Demir tatlısı
  • 46
  • 109
Medfune: Patlıcan, bakla, kiş kabaği veya kenger kullanılarak yapılan etli sulu yemek
  • 47
  • 109
Arefe Köftesi :Kuzu kıyması anason , kimyon, soğan ve bulgur ile lezzetlendiriliyor
  • 48
  • 109
Yalancı İlik Yahnisi: Kuzu ciğeri ve kuzu etinin biraraya getirilerek hazırlanan yahni tam bir lezzet bombası
  • 49
  • 109
Yoğurtlu Şiş Kebap : En altta et suyu ile ıslanmış pideler ortada ızgarada pişirilmiş et ve sarımsaklı yoğurt
  • 50
  • 109
Pastırmalı yumurta : Sotelenmiş soğan, tereyağı, çemeni ayrılmış pastırma ve birkaç damla sirkenin yarattığı mucize lezzet
  • 51
  • 109
Tavukgöğsü
  • 52
  • 109
Bulgurlu Mercimek Çorbası : Bulgur ve mercimekle hazırlanan reyhan ile lezzetlendirilen bir klasik.
  • 53
  • 109
Bamya dolması : Zahmetli ama nefis
  • 54
  • 109
Babaganuş : Yoğurt, sarımsak ve zeytinyağı ile harmanlanmış, közlenmiş patlıcan ve biberle hazırlanır
  • 55
  • 109
Tavuk Kebabı : Haşlanmış tavuğun üstüne soğan suyu ile seyretilmiş yoğurt sürülerek kızartılır, maydonozla servis edilir
  • 56
  • 109
Hums Lokması : Kuş üzümlü, çam fıstıklı ve tarçınlı nohut ezmesi
  • 57
  • 109
Hurma Kebabı : Hurma büyüklüğünde pişirilen köfteler kakule ve tarçın ile lezzetlendiriliyor
  • 58
  • 109
Terbiyeli Ciğer Çorbası : Et suyunda pişirilen kuzu ciğeri tereyağı ile pişirilip, yumuta ve un ile taçlandırılıyor. Bu çorbaya nane ve maydonoz çok yakışır.
  • 59
  • 109
Ciğer Kebabı : Ciğerin en güzel hali
  • 60
  • 109
Ciğer tavası: Una bulanmış ciğerler kimyon ve karabiber ile kızartılıyor üstüne limon sıkılarak servis ediliyordu
  • 61
  • 109
Buğdaylı Balık Çorbası : Boğazın levrekleri keşkeklik buğday ve sirke ile pişiriliyor üzerine nane ve maydonoz serpilerek servis ediliyordu
  • 62
  • 109
Vişneli yaprak sarma : Etli sarmaların kralı
  • 63
  • 109
Güllabiye
  • 64
  • 109
Kazandibi
  • 65
  • 109
Ekşili Lohusa Çorbası: Kuzu etli, yumurtalı lezzet ve şifa dolu bir çorba
  • 66
  • 109
İşkembe Çorbası : İftar sofralarının iştah açısı, vazgeçilmezi
  • 67
  • 109
Tatlılı Et yahnisi: Tereyağda kızartılmış gerdan eti soğan ve pekmezle lezzetlendiriliyor
  • 68
  • 109
İşkembe Tava: Tereyağda kızartılan işkembe
  • 69
  • 109
Su Böreği: peynirli kıymalı ya da sade...
  • 70
  • 109
Tavşan Yahnisi: Sarımsaklı, tereyağlı ve bol lezzetli
  • 71
  • 109
Peynirli maydonozlu mücver: Peynir maydonoz, kekik ve yurta biraraya gelince...
  • 72
  • 109
Lor Köftesi : Lor maydonoz yumurta ve tereyağının lezzeti birarada
  • 73
  • 109
Tavuklu Etli Yahni :Tavuk ve kuzu kol’un muhteşem birlikteliği
  • 74
  • 109
Aşure
  • 75
  • 109
Kalacoş: Doğranmış tandır ekmeği üzerine soğanlı kavurma ve sulandırılarak ayran haline getirilmiş kurut konuşarak yapılır
  • 76
  • 109
Vişneli ekmek tatlısı
  • 77
  • 109
Çılbır : Haşlanmış suda pişirilmiş yumurta tereyağlı karabiberli sos ile hazırlanıyor
  • 78
  • 109
Piliç Çorbası : Lezzet ve sağlık kaynağı üstelik çok doyurucu
  • 79
  • 109
Mihrap böreği : Günümüzde kol böreği olarak anılıyor
  • 80
  • 109
Nohutlu Beyaz Yahni: Kuzu eti ve nohutun birarada pişirildiği bu yahni tören yemekleri arasındaydı
  • 81
  • 109
Mahmudiyye : Tarçın, karanfil ve kayısı ile lezzetlendirilmiş, Rezaki üzümlü ve bademli piliç yahnisi
  • 82
  • 109
Kuşbaşı Kebabı : Soğan yenibahar ve karabiber ile terbiyelendirilen kuzu eti ızgarada pişirilerek servis ediliyor
  • 83
  • 109
Hibeş: Tahin ve çeşitli baharatlarla hazırlanmış nohut ezmesi
  • 84
  • 109
Abdigör Köftesi : Etin sabit bir ritimle saatlerce dövülerek, sinirlerinden ayıklanmış macun gibi bir kıvama getirilmesinden sonra ince kıyılmış soğan ve baharat ile yoğurularak yuvarlak parçalar halinde suya atılıp haşlanması yoluyla yapılır. Püf noktası ise dövülmesidir. uZor olmasının yanı sıra dikkatsiz yapılırsa etin
  • 85
  • 109
Yoğurtlu Şalgam kızartması : un ve yumurtaya batırılan şalgam zeytinyağda kızartılıyor
  • 86
  • 109
Hamsi Tava : Kızartılan hamsiler sirke ve sarımsak sosuyla servis ediliyordu
  • 87
  • 109
Uskumru dolması : Boğazdan gelen lezzetin pirinç ile buluştuğu zirve
  • 88
  • 109
Zeytinyağlı iç baklalı enginar : Lezzeti yemeğin isminde gizli
  • 89
  • 109
Çevgani mücveri : Kuzu eti yumurta, un ve maydonozla karıştırılır tereyağında kızartılarak servis edilir
  • 90
  • 109
Luhum pilavı : damak tadına düşkün olanlar için
  • 91
  • 109
Acem pilavı : Yapımı zahmetli ancak çok lezzetli
  • 92
  • 109
Kaymak baklavası
  • 93
  • 109
Midye tava : Bugünden farklı olarak yapımında sirke ve yumurta da kullanılıyordu.
  • 94
  • 109
Bademli ve Terbiyeli Tavuk Çorbası: Edirne’nin adıyla müsemma kuvvet deposu çorba
  • 95
  • 109
İçli Köfte : Güneydoğu mutfağının vazgeçilmezi
  • 96
  • 109
Etli enginar dolması : Enginarın aroması ve kuzu etiyle şenlenen dolma
  • 97
  • 109
Muzhır Kebabı : Soğan, karabiber ve tuz ile terbiye edilen et şişe geçirip üstüne iç yağı sarılarak pişiriliyor
  • 98
  • 109
Bumbar ve Şirden: dillere destan lezzetler
  • 99
  • 109
Hakani helva
  • 100
  • 109
Peynir Lokması : Peynirli lezzet patlaması
  • 101
  • 109
Aside : Bamya ile yapılan nefis yemek
  • 102
  • 109
Piruhi : Un, yumurta, tulum peyniri, tereyağı, et suyu ve ceviz içinden yapılan mantı benzeri bir yemektir.
  • 103
  • 109
Balkabağı Dolması : Çamfıstığı, soğan, pirinç ve kıymayla doldurulmuş balkabağı
  • 104
  • 109
Tas Kebabı : Tarçın kakule ve anason ile terbiye edilmiş kuzu eti ile pişirilen pilav, sarımsaklı yoğurt ile servis edilir
  • 105
  • 109
Makaronya Tavası : Zengin sofralarında pişirelen bu tava peynir ve hindistan cevizi ile tatlandırılıyordu
  • 106
  • 109
Papaz Yahnisi : Dana etiyle yapılan en lezzetli yahni
  • 107
  • 109
Patlıcan silkmesi :Nefis bir zeytinyağlı

Kaynak: NTV
  • 108
  • 109
Kestaneli Terine Çorbası: Kestaneli, yoğurtlu ve baharatlı kuru meyve çorbası
  • 109
  • 109