FOTO GALERİ

Kurban eti tüketirken ve hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?

Kurban bayramında beslenmede büyük değişikler olur. Bayram süresince öğünlerin saatleri ve düzeni değişir; en önemli değişim ise et tüketiminin artmasında olur.

  • 1
  • 41

"Bayramda hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yüksekliği gibi sorunların olmaması için beslenme konusunda tedbirler alınmalıdır" diyen uzmanlar, bayramda nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetledi:

  • 2
  • 41

Kurban bayramında beslenmede nelere dikkat edilmeli? 

  • 3
  • 41

1-Kesilmiş et dinlendirildikten sonra tüketilmeli. 

  • 4
  • 41

2-Kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli. 

  • 5
  • 41

3-Kahvaltı öğünü gün içinde sindirim kolaylığı için atlanmamalı. 

  • 6
  • 41

4-Etin yanında bol salata veya taze nane- maydanoz tüketilmeli. 

  • 7
  • 41

5-Dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol varken, karaciğerinde 300 mg kolesterol bulunduğu için fazla miktarda ciğer tüketiminden kaçınılmalı. 

  • 8
  • 41

6-Fazla tüketilen çikolata, şeker, tatlı ve et tüketimi hem kolesterol hem de kilo artışına neden olabileceğinden bayram ziyaretlerinde ikramların tüketimine dikkat edilmeli. 

  • 9
  • 41

7-Bayramda sebze ve meyve tüketimi de atlanmamalı ve posadan zengin besinler tüketilmeli. 

  • 10
  • 41

8-Bayram süresince fiziksel aktivite ihmal edilmemeli. 

  • 11
  • 41

9-Günde 2,5 litre su tüketimine dikkat edilmeli. 

  • 12
  • 41

Kurban etinin tüketilmesinde nelere dikkat edilmeli? 

  • 13
  • 41

Kesildikten sonra kurban eti çok sert olur, bu da sindirimini zorlaştırır. 

  • 14
  • 41

Normal bir etin sindirimi 4 saat sürerken, taze kesilmiş etin sindirimi 8 saatte olur. 

  • 15
  • 41

Bekletildikten sonra tüketilen etin lezzeti ve pişirimi de daha iyi olur. 

  • 16
  • 41

Kurban eti ilk gün tüketildiğinde hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar görülebilir. 

  • 17
  • 41

Bu yüzden et 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir. 

  • 18
  • 41

Et ile yapılan yemekler kendi yağında pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir.

  • 19
  • 41

Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden kaçınılmalıdır. 

  • 20
  • 41
  • 21
  • 41

Kurban etinin yanında sindirimi kolaylaştıran mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve posalı besinler tercih edilebilir. 

  • 22
  • 41

Kurban etinin görünen yağlı kısımları mutlaka temizlenmelidir. 

  • 23
  • 41

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler et tüketimine dikkat etmelidir. 

  • 24
  • 41

Kurban etinin lezzet haritası


Kurban bayramında beslenmede büyük değişikler olur. Bayram süresince öğünlerin saatleri ve düzeni değişir; en önemli değişim ise et tüketiminin artmasında olur. 

  • 25
  • 41
  • 26
  • 41
  • 27
  • 41
  • 28
  • 41
  • 29
  • 41
  • 30
  • 41
  • 31
  • 41
  • 32
  • 41
  • 33
  • 41
  • 34
  • 41
  • 35
  • 41
  • 36
  • 41
  • 37
  • 41
  • 38
  • 41
  • 39
  • 41
  • 40
  • 41
  • 41
  • 41