FOTO GALERİ

Kurban eti tüketilirken nelere dikkat edilmeli? Bu hatayı sakın yapmayın

Kurban eti tüketirken ve hazırlanırken nelere dikkat edilmeli? Kurban bayramında beslenmede büyük değişikler olur. Bayram süresince öğünlerin saatleri ve düzeni değişir; en önemli değişim ise et tüketiminin artmasında olur.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 1
  • 41

"Bayramda hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı, kabızlık, kalp çarpıntısı, tansiyon yüksekliği gibi sorunların olmaması için beslenme konusunda tedbirler alınmalıdır" diyen uzmanlar, bayramda nelere dikkat edilmesi gerektiğini özetledi:

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 2
  • 41

Kurban bayramında beslenmede nelere dikkat edilmeli?

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 3
  • 41

1-Kesilmiş et dinlendirildikten sonra tüketilmeli.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 4
  • 41

2-Kızartma ve kavurma yerine; haşlama, ızgara ve fırında pişirme yöntemleri tercih edilmeli.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 5
  • 41

3-Kahvaltı öğünü gün içinde sindirim kolaylığı için atlanmamalı.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 6
  • 41

4-Etin yanında bol salata veya taze nane- maydanoz tüketilmeli.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 7
  • 41

5-Dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol varken, karaciğerinde 300 mg kolesterol bulunduğu için fazla miktarda ciğer tüketiminden kaçınılmalı.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 8
  • 41

6-Fazla tüketilen çikolata, şeker, tatlı ve et tüketimi hem kolesterol hem de kilo artışına neden olabileceğinden bayram ziyaretlerinde ikramların tüketimine dikkat edilmeli.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 9
  • 41

7-Bayramda sebze ve meyve tüketimi de atlanmamalı ve posadan zengin besinler tüketilmeli.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 10
  • 41

8-Bayram süresince fiziksel aktivite ihmal edilmemeli.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 11
  • 41

9-Günde 2,5 litre su tüketimine dikkat edilmeli.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 12
  • 41

Kurban etinin tüketilmesinde nelere dikkat edilmeli?

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 13
  • 41

Kesildikten sonra kurban eti çok sert olur, bu da sindirimini zorlaştırır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 14
  • 41

Normal bir etin sindirimi 4 saat sürerken, taze kesilmiş etin sindirimi 8 saatte olur.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 15
  • 41

Bekletildikten sonra tüketilen etin lezzeti ve pişirimi de daha iyi olur.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 16
  • 41

Kurban eti ilk gün tüketildiğinde hazımsızlık, şişkinlik, kabızlık gibi sorunlar görülebilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 17
  • 41

Bu yüzden et 24 saat bekletildikten sonra tüketilmelidir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 18
  • 41

Et ile yapılan yemekler kendi yağında pişirilmeli ve ilave yağ eklenmemelidir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 19
  • 41

Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı tüketiminden kaçınılmalıdır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 20
  • 41

Kurban etinin yanında sindirimi kolaylaştıran mercimek çorbası, ezogelin çorbası ve posalı besinler tercih edilebilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 21
  • 41

Kurban etinin görünen yağlı kısımları mutlaka temizlenmelidir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 22
  • 41

Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyonu olan kişiler et tüketimine dikkat etmelidir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 23
  • 41

Kurban etinin lezzet haritası


Kurban bayramında beslenmede büyük değişikler olur. Bayram süresince öğünlerin saatleri ve düzeni değişir; en önemli değişim ise et tüketiminin artmasında olur.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 24
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 25
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 26
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 27
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 28
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 29
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 30
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 31
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 32
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 33
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 34
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 35
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 36
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 37
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 38
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 39
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 40
  • 41

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 41
  • 41