FOTO GALERİ

Kilometrelerce öteden yemeye geliyorlar

İki şehri birbirine düşüren yemek: Büryan Kebabı

  • 1
  • 14
Bitlis ile Siirt arasında hangi bölgeye ait olduğu konusunda tartışması devam eden büryan kebabı, hem hazırlanışı, hem de sunumuyla büyük emek ve çaba istiyor.
  • 2
  • 14
Meraklısının kilometrelerce yol kat ederek tatmaya geldiği kebabın hazırlanışı Bitlis'te gece saat 03.00'te başlıyor.
  • 3
  • 14
Evliya Çelebi'nin seyahatnamesine göre tarihi geçmişi IV. Murat'a kadar uzanan büryan kebabını, Bitlisli ustalar erkek keçi (teke) etinden hazırlıyor.
  • 4
  • 14
Büyük kemikleri ayrıldıktan sonra, kaya tuzu dökülerek gece saatlerinde özel yapılan kuyuya indirilen et, burada odun ateşi közüne bırakılan suyun buharında 2- 2,5 saat pişiriliyor.
  • 5
  • 14
Kazandan kuyuya yayılan su buharı etin sertleşmesini önleyip, yavaş yavaş tükenirken, bu sırada kazana damlayan yağlar ise kentte sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi olan 'avşor' çorbasında kullanılıyor.
  • 6
  • 14
Meraklısının kilometrelerce yol kat ederek tatmaya geldiği avşor çorbası ile büryan kebabı, sabah saatlerinden itibaren de sıcak pide, kuru soğan, domates ve biberle birlikte müşterilere servis ediliyor.
  • 7
  • 14
Büryan kebabının hangi kente ait olduğu konusunda Bitlisli ustalar ile Siirtli ustalar arasında başlayan tartışmalar ise uzun yıllardır sürüyor.
  • 8
  • 14
Mesleği babasından öğrenen ve kendisini 4'üncü kuşak büryancı olarak tanıtan İbrahim Baydur, Siirtli ustaların büryanı kuzu etinden yaptıklarını söyledi.
  • 9
  • 14
2 ilde de farklı pişiriliş ve sunum şekilleri olduğunu anlatan Baydur, bu büryanların farklı lezzetler olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
  • 10
  • 14
'Büryan konusunda tartışmalar hep oldu, 'Bitlis'in mi, Siirt'in mi?' diye. Biz Bitlis'in bir yemeği olduğunu düşünüyoruz...
  • 11
  • 14
Tarihe baktığımızda da Siirt'in zamanında Bitlis'in ilçesi olduğunu görmekteyiz.
  • 12
  • 14
Bu tartışmalar ne kadar sürer bilmiyoruz, ama ikisinin de yapılışı ve sunumu çok farklıdır. Onlar fırında ısıtarak servis eder, biz tandırdan sıcak olarak çıkartırız...
  • 13
  • 14
Bizim ekmeğimiz taze ve devamlı olarak sıcak gelir. Ayrıca bizim 'avşor' denen bir kahvaltılık çorbamız vardır.
  • 14
  • 14
Siirt'ten çok farklı bir şekilde çalışıyoruz. Bu tartışmayı çok fazla sürdürmenin bir anlamı yok. Sadece isim benzerliği var. Çünkü onlar kuzu eti kullanır, bizler ise erkek keçi kullanırız.' (DHA)