FOTO GALERİ

Hobi olarak başladığı arıcılıkta padişahların damak tadını yakaladı

Emekli olduktan sonra hobi olarak memleketi Ankara'nın Şereflikoçhisar ilçesinde arıcılık yapmaya başlayan mühendis Musa Ünal, yaptığı denemelerin ardından köyünden iki yüz yıl önce Osmanlı mutfağına gönderildiğini öğrendiği has balın aynısından üretmeyi başardı.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 1
  • 18

Girişimci Ünal, emekliliğinin ardından şehrin gürültüsünden uzaklaşmak için memleketi olan Şereflikoçhisar ilçesine bağlı Akin Köyü'ne yerleşti.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 2
  • 18

Boş durmak istemediği için kendine uğraşlar bulmaya çabalayan Ünal, arıcılık yapmaya karar verdi. Köyünün arıcılık için oldukça uygun olduğunu tepsit eden Ünal, araştırmaları sırasında köyünden Osmanlı saray mutfağına yaklaşık 200 yıl boyunca bal gönderildiğini öğrendi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 3
  • 18

Ünal, yoğun çalışmaları sonucunda saraya gönderilen has balı üretmeyi başardı.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 4
  • 18

Hobisini ticarete dönüştürdü


Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Akin Köyü'nün Nogay Türklerinin yaşadığı bir köy olduğunu, yörenin florasının endemik ve kendine has özellikler taşıdığını belirtti.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 5
  • 18

Köyün başlıca geçim kaynağının tarım ve hayvancılık olduğunu söyleyen Ünal, yerleşmesinin ardından hobi olarak uğraşmaya başladığı arıcılığı daha sonra ticarete dönüştürdüğünü anlattı.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 6
  • 18

Ünal, "Bu bölge Tuz Gölü nedeniyle step iklimine sahip. Dolayısıyla toprağı verimli değil. Fakat bölgede endemik, kendine has bitkiler yetişiyor. Araştırmalarım sonucu Osmanlı'nın birçok yöreden bal temin ettiğini, seyahatnamelerden bu yöreden de oldukça uzun bir süre bal aldığını öğrendim. Bu yöredeki çiçeklerden toplanan balın yaklaşık 200 yıl boyunca Osmanlı sarayına gittiğinin bilgisine ulaştım." diye konuştu.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 7
  • 18

"Padişahlar ağzının tadını biliyormuş"


Bu bilgiler doğrultusunda uzun yıllar akademisyenler ve bitki bilimcilerle çalışmalar yürüttüğünü aktaran Ünal, çalışmaları sonucunda bölgenin florasının değişmediğini ve arıların aynı bitkilerden bal üretmeye devam ettiğini öğrendiğini belirtti.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 8
  • 18

Yaklaşık 10 yıldır Osmanlı saray mutfağına giden has balın aynısından üretmeye çalışan Ünal, "Bal miktarı az olmasına karşın kalite olarak oldukça yüksek. Her yıl ürettiğim balın kalitesini polen ve değerleri açısından kontrol ettiriyorum ve olabildiğince doğal balı üretmeye çalışıyorum." dedi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 9
  • 18

Ürettiği balın alışkanlık yaptığını dile getiren Ünal, tüketicilerden sık sık "Padişahlar ağzının tadını biliyormuş" sözlerini duyduğunu söyledi.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 10
  • 18

Balda hijyene dikkat ettiğini vurgulayan Ünal, "Balın, sağlıklı ve temiz ortamlarda üretilip tüketilmesi gerekiyor. Arılar temiz olmayan, kötü ortamlardan aldıkları çiçek özüyle hiçbir zaman bal yapmaz. Biz de arıların temizliğe dikkat ederek getirdiği balı, tüketiciye temiz ulaşana kadar devam ettiriyoruz. Burada yaklaşık 2 ton civarında bal topluyoruz." diye konuştu.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 11
  • 18

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 12
  • 18

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 13
  • 18

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 14
  • 18

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 15
  • 18

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 16
  • 18

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 17
  • 18

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 18
  • 18