Depremler, savaşlar, insanî dramlar ve koronavirüs pandemisi ile geçen 2020 yılı, birçoklarınca “tarihin en kötü yılı” olarak anıldı. Bunun böyle anılmasında, bugün hayatta olan insanların büyük bir kısmının, insanlık tarihinin nispeten “en huzurlu” döneminde doğup büyümüş olmalarının da payı olduğu düşünülüyor.
Aylarca güneş doğmadı
Güneşi kapatan, sıcaklıkları düşüren, topraktan ürün alınmasını engelleyen ve birçok canlının yaşamını yitirmesine sebep olan kara bulutlar, özellikle dönemin İskandinavya nüfusunun yarısının yok olmasıyla sonuçlandı.
Görülmemiş bir kıtlığa sebep oldu
Gizemli kara bulutların sebebi: Yanardağ patlamaları
Volkanik patlamanın ardından atmosfere olağanüstü boyutlarda sülfür, bizmut ve diğer birtakım maddelerin salındığı sonucuna ulaşan araştırma, gökyüzünde Güneş ışınlarının Dünya’ya ulaşamadan geri sekmesine sebep olan bir perde oluşturduğunu ortaya çıkardı.
Harvard Üniversitesi’nden Paul Majewski, İzlanda’da 536, 540 ve 547 yıllarında yaşanan devasa volkanik patlamaların Dünya’yı Güneş’ten gizlediğini söyledi.
Avrupa ve Asya örtüyle kaplandı
Rüzgâr sistemlerinin İzlanda’da yaşanan volkanik patlamalar sonucunda oluşan kara bulutları güneydoğu yönünde Avrupa ve Asya’nın içlerine kadar sürüklediği sonucuna ulaşan bilim insanları, kıtaların soğuk ve sisli bir örtüyle kaplandığını belirtti.
Bir daha yaşanabilir
Bugün dünyanın çeşitli bölgelerindeki “süper püskürme potansiyeline sahip” yanardağların korkunç sinyaller verdiğini belirten uzmanlar, Yellowstone yanardağının patlaması durumunda ABD’nin haritadan silinebileceği konusunda hemfikirler.