Ege´de bir huzur köşesi Akçay
Bu haftaki rotamız Güney Marmara’nın cennet köşesi, Ege Denizi’nin kıyısında bir huzur kenti olan Akçay’a olacak.
Efsanelerin bol olduğu İda Dağı’nın hemen yanıbaşında ve zeytin ağaçlarının bol olduğu bir coğrafyada bulunan Akçay, bağlı olduğu ilçesi Edremit’e 8 kilometre uzaklıktadır.
ZEKİ GÜMÜŞ
Akçay, büyükşehir yasasından sonra Balıkesir - Edremit’e bağlı bir mahalle statüsünde yer alıyor. Kazdağları’nın eteğinde yer alması ve denizinin temiz olması nedeniyle özellikle yaz mevsiminde yerli ve yabancı turistin akınına uğruyor. Akçay’ın kış nüfusuyla yaz nüfusu arasında 7-8 kat farklılık vardır. Bu da Akçay’a olan ilginin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Akçay, adını Kazdağları’ndan inen Kızılkeçili Çayı’ndan alıyor.
AKÇAY’DA GEZİLECEK YERLER
Kazdağları’nın eteğinde kurulu olduğu için, bu milli parkın nimetlerinden istifade ediyor.
Kazdağı Milli Parkı içinde yer alan Sütüven Şelalesi, Hasan Boğuldu Göleti, Şahinderesi Kanyonu ve Mıhlı Çayı Akçay’a ziyaret edenlerin mutlaka ziyaret listesine alması gereken yerlerdendir
Antandros Antik Kenti, dünyaca üne sahip. Akçay’a 17 kilometre uzaklıktadır. Kent, bir kale ve bir mezarlıkla çevrilidir.
Bu bölgede hâlâ kazı çalışmaları devam ediyor. Akçay Kordonu çok beğeneceğiniz yerlerin başında gelebilir. Kordon bölgesi çok güzel kafe ve restoranlarla dolu olduğu için buralarda oturup bir çay kahve veya deniz kenarında yemek keyfi yapabilirsiniz. Hem temiz hava hem de deniz seyri size keyif verebilir.
SARIKIZ EFSANESİ
Akçay’ın simgesi olan Sarıkız Heykeli’ni de ziyaret listesine mutlaka eklemelisiniz. Sarıkız efsanesi nedeniyle dikilen bu heykel Akçay’a gelen ziyaretçilerin uğrak noktasıdır.
Efsaneye göre Sarıkız, Ayvacık’ın bir köyünde yaşarlarken annesi vefat eder. Babasıyla annesinin üzüntüsüyle Güre yakınlarındaki Kavurmacılar Köyü’ne yerleşirler. Köyde çok sevilirler. Babası hacca gittikten sonra, köyün delikanlıları, Sarıkız’a talip olur. Sarıkız hiçbirine yüz vermez. Onlarda dedikodu yayarak Sarıkız’a iftira ederler.
Baba hacdan dönünce namusunu temizlemesi gerekmektedir. Fakat kızını öldürmeye kıyamaz. Yanına aldığı birkaç kazla, kızını, Kaz Dağı’nın zirvesine götürüp oraya bırakır. Orada yabani hayvanlara yem olacağını düşünür. Aradan yıllar geçer. Bayramiç tarafından gelen yolcuların dağda yollarını kaybettiklerinde, darda kaldıklarında kendilerine sarı bir kızın yol gösterdiğini söylerler
Bu hikayeleri dinleyen baba, bunun Sarıkız olabileceğini düşünür. Dağın yolunu tutar, zirveye vardığında, duvarlarla çevrili kazların bulunduğu bir alanla karşılaşır. Kızını bugün sarıkız tepe diye anılan yerde bulur. Sarıkız, babasını gördüğüne sevinir. Ona saygı gösterirhürmet eder. Babası namaz kılmak için abdest almak ister
Sarıkız, abdest alması için babasının eline su döker. Babası suyun tuzlu olduğunu söyler. Sarıkız aceleden yanlışlıkla denizden aldığını söyler ve testisini vadilere doğru uzatır. Yeni doldurduğu suyu babasının eline döker. Babası buz gibi tatlı suyu tadınca kızının erdiğini anlar. O sırada siyah kara bir bulut gökyüzünü kaplar, Sarıkız kaybolur
Babası kızının erdiğine ve kızına iftira edildiğini anlar ve köylülere beddua eder. Bugün Kavurmacılar Köyü’nde yaşayan kimse kalmamış, muhtar, köy mührünü, yaşayan kimse kalmadığı için kaymakamlığa teslim etmiş ve köyün adı kütükten silinmiştir.
Sarıkız’ın babası üzüntüyle tepelerde dolaşırken bugün Baba Tepe denilen yerde ölür. Yöre halkı Sarıkız’a ve babasına dağın yassı taşlarını üst üste koyarak mezar yaparlar. Sarıkız’ın mezarının olduğu tepeye Sarıkız Tepe, babasının bulunduğu tepeye Baba Tepe derler.
Yöre halkı her yıl ağustos ayında Sarıkız’ı ve babasını anmak için buralara
çıkarlar. Bunların dışında Akçay’a çok yakın olan ziyaret edebileceğiniz yerler de mevcut, bunların başında 15 kilometre mesafede Altınoluk geliyor.
MAVİ BAYRAKLI PLAJ
Mavi bayraklı plajlara sahip bir belde. 5 kilometre mesafede Pınarbaşı piknik alanı, 15 kilometre mesafedeki Şahinderesi Kanyonu, 5 kilometre mesafedeki Sutüven Şelalesi, 7 kilometre mesafedeki Hasan Boğuldu, 60 kilometre uzaklıkta Ayvalık, 70 kilometre uzaklıkta Cunda Adası ziyaret edebileceğiniz yakınlardaki diğer yerler arasında yer alır. Bu arada Akçay merkezde tarihi Akçay evlerini de görmeyi ihmal etmeyin.
Akçay’a gitmişken kaplıcaları da unutmamak lazım. Kaplıca turizmine meraklıysanız bu bölgedeki Akçay kaplıcaları size yılın bütün aylarında hizmet verebilir durumdadır. Bölge zeytin ve zeytinyağı bakımından çok ünlü bir coğrafya olduğu için kendinize ve sevdiklerinize zeytin ve zeytinyağı alabilirsiniz.
Ne
Ne yenir?
Akçay deniz kenarı olduğu için balık yemenizi tavsiye edebiliriz. Bu bölgede özellikle piknik yapılacak mevkiilerde balık çiftlikleri de bulunuyor.
Bunları da deneyebilirsiniz. Bunların dışında mafiş, börülce salatası, tirit, manav tarhanası, keşkek ve tatlı olarak höşmerim bu bölgeye özgü lezzetlerdir. Bu bölgede özellikle yaz akşamları yiyebileceğiniz çok leziz dondurmalar da yapılır.
Nasıl gidilir?
Akçay deniz kenarı olduğu için balık yemenizi tavsiye edebiliriz. Bu bölgede özellikle piknik yapılacak mevkiilerde balık çiftlikleri de bulunuyor. Bunları da deneyebilirsiniz. Bunların dışında mafiş, börülce salatası, tirit, manav tarhanası, keşkek ve tatlı olarak höşmerim bu bölgeye özgü lezzetlerdir. Bu bölgede özellikle yaz akşamları yiyebileceğiniz çok leziz dondurmalar da yapılır.
Akçay’a karayolu ve havayolu ile ulaşmak mümkün. İzmir - Çanakkale karayolu güzergahı üzerinden Akçay’a ulaşabilirsiniz. Akçay, İstanbul’a 470 kilometre, Ankara’ya ise 650 kilometre’dir. Havayoluyla ulaşım ise Edremit Koca Seyit Havalimanı’ndan sağlanır. Bunun dışında yaklaşık 120 kilometre uzaklıktaki Çanakkale Havalimanı’ndan da ulaşım sağlanabilir.