FOTO GALERİ

Art Of Taste´te ´´Dünya Miras Listesi´´nde kayıt altına alınan yünlü tulum peyniri bir yılda üretiliyor

Art Of Taste'te ''Dünya Miras Listesi''nde kayıt altına alınan yünlü tulum peyniri Balıkesir'in Sındırgı ilçesi Yörük mahallelerinden olan Eğridere Mahallesi'nde üretiliyor. ''50 Peynirli Şehir Balıkesir'' kitabında yer alan oldukça detaya sahip olan peynirin üretimi için çalışmalar bir yıl önceden başlıyor, ancak sonraki yıl eylül-ekim aylarında olgunlaşması tamamlanıyor.

  • 1
  • 12

Art Of Taste'te "Dünya Miras Listesi"nde kayıt altına alınan yünlü tulum peyniri Balıkesir’in Sındırgı ilçesi Yörük mahallelerinden olan Eğridere Mahallesi’nde üretiliyor. "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabında yer alan oldukça detaya sahip olan peynirin üretimi için çalışmalar bir yıl önceden başlıyor, ancak sonraki yıl Eylül, Ekim aylarında olgunlaşması tamamlanıyor.

  • 2
  • 12

Gastronomi dünyasının en seçkin etkinliklerinden "Gourmand Cookbook Award"a peynir ve süt kategorisinde 12 finalist arasından birinci seçilerek alanında dünyanın en iyisi unvanına sahip olan "50 Peynirli Şehir Balıkesir" kitabında da yer alan Sındırgı Eğridere Mahallesi Yünlü Tulum Peyniri Art Of Taste’te "Dünya Miras Listesi"nde kayıt altına alındı.

  • 3
  • 12

Yağcıbedir Yörük köylerinin en ünlülerinden bir olan Eğridere’de rastlanan "Yünlü Tulum Peyniri" zor şartlar da yapılsa da uzun ömürlü olması geleneğin yüz yıllardır devam ettiğini işaret ediyor. Gün geçtikçe yapım aşamasının zor olması nedeniyle unutulmaya yüz tutan peynir yeniden pazarlardaki yerini almaya başladı.

  • 4
  • 12

PEYNİR HAZIRLIĞI BİR YIL ÖNCEDEN BAŞLIYOR


Eğridere Mahalle Muhtarı Ramazan Kocagül üretim aşamasının zor olduğunu ancak diğer tulum peynirlerinden ayrılan birçok özelliğinin olduğunu aktardı.

  • 5
  • 12

Kocagül, peyniri deriyi, yünlü tulum peynirinin derisini koyun ya da kuzu derisi olarak mezbahaneden alıp getirdiklerini belirterek, şu şekilde konuştu:


"Burada kendimiz tuzlayıp, tuzladıktan sonra bir ay katlayıp tuzda pişmesi bekleniyor. Tuzda piştikten sonra tekrar açılıyor kurutuluyor. Hazırladıktan sonra tuzda bastırıp bir hafta tuzda duruyor. Ondan sonra kurutup bir yıl önceye hazırlıyoruz. Adam akıllı kurutuyoruz. Kuruttuktan ikinci defa tekrar suya sokup ıslıyoruz. Ondan sonra yününü tarayıp tıraş yapıyoruz. Tıraştan sonra bu koyunun kuyruk tarafını dikip büzüyoruz. Hava almayacak şekilde. İçinden kollarını bağlayıp deriyi ters çevirip içini dolduruyoruz."

  • 6
  • 12

Peyniri kır ineklerinden yaptıklarını aktaran Kocagül, "Bayırda yayılan ineklerimizden sağıp kendi sütümüzle peynir yapıyoruz. Lezzetli bir peynir oluyor, uzun sürede dayanıyor. Yapılış tekniğinin farklı olması ve lezzeti peynirimizi diğer tulum peynirlerinden ayıran özellik. Tulum peynirlerinde deri kısmı içeride kalırken biz de tam tersine yünlü kısmı içeride kalıyor." dedi.

  • 7
  • 12

"50 PEYNİRLİ ŞEHİR KİTABI" LANSMANINDA GÖRÜCÜYE ÇIKAN PEYNİRE SİPARİŞ YAĞIYOR


Muhtar Kocagül, yapım aşamasının meşakkatli olduğunun altını çizerek, "Uzun süren bir işlemi var. Tanıtım sonrasında herkes peynir istemeye başladı. Biz de elimizden geldiğince orijinaline sadık kalarak vatandaşlarımıza yünlü tulum peynirini üretiyoruz." şeklinde konuştu.

  • 8
  • 12

"LEZZETİNİN MÜKEMMEL OLDUĞU TEYİT EDİLEN ÇOK ÖZEL BİR PEYNİR"


Yöresel değerlerin ve lezzetlerin yaşatılmasına önem veren, tanıtılması için üstün çaba sarf eden Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, "Tulum peyniri bu peynir, inek peyniri. Hep bildiğimiz usullerle yapılan değil de, tek burada yakaladıklarını söyledikleri bir peynir. Nasıl ki derinin tüylü kısmı peynirin iç kısmında kalacak şekilde yapıldığından kaynaklanan onun lezzetinin hem tüylerinin bulaşmadan, hem de lezzetinin mükemmel olduğu teyit edilen çok özel bir peynir. " dedi.

  • 9
  • 12

Ekrem Yavaş, peynirin aynı zamanda Yörük  kültürünün yansıması olduğunu kaydederek, "Ben Eğridere Mahallesi sakinlerimize bu kültürü yaşattığı için teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

  • 10
  • 12
  • 11
  • 12
  • 12
  • 12