2 bin 500 yıl sonra ilk tiyatro oyunu
2 bin 500 yıl sonra ilk tiyatro oyunu
M.Ö. 700 yıllarında kurulan ve tarihte; ‘güneş kenti’ olarak anılan; ‘Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti’nin bulunduğu Mersin’in merkez ilçesi Mezitli’de, son ‘tiyatro oyunu’nun oynandığı tarihten bu yana tam 2 bin 500 yıl geçti. Mezitli Belediyesi bünyesinde kurulan; ‘Oda Tiyatrosu’, 2 bin 500 yıl sonra ilçedeki ilk tiyatro oyununu sahneledi. Belediye Başkanı Neşet Tarhan, “Antik kentteki amfi tiyatroyu yeniden ayağa kaldırıp, burada tiyatro oyunları sahnelemek, tarihi yeniden yaşatmak istiyoruz” dedi.
SONER KAN / HABER MERKEZİ
Mersin’in merkez ilçesi Mezitli’de yer alan ve M.Ö. 700 yıllarında kurulan ‘Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti’ndeki amfi tiyatroda en son oyun, tam 2 bin 500 yıl önce sahnelendi. İşte o tarihten bu yana ilçede tek bir gösterim dahi yapılmadı. Mezitli Belediyesi tarihi bir adım attı; belediye bünyesinde kurulan ‘Oda Tiyatrosu’, ilçede 2 bin 500 yıl sonra ilk kez bir tiyatro oyunu sahneledi.
TARİHİ BİR AN YAŞANDI
‘Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne göre nüfusu, yüzde 52.9’luk artışla 181 bin 167 kişiye ulaşan Mersin’in merkez ilçesi Mezitli’de tarihi bir an yaşandı. Ünlü oyuncular; Tamer Güven, Yaşar Uraslı, Başak Karatepe ve Vedat Yalçın’dan oluşan; ‘Mezitli Belediyesi Oda Tiyatrosu’, Fransız yazar Jeanne D'arc’ın ölümsüz eserinden derlenen ve Stefan Tsanev’in kaleme aldığı; ‘Ötekinin Ölümü’ adlı tiyatro oyununu sahneledi.
2 BİN 500 YIL SONRA BİR İLK
Söz konusu tiyatro oyunu, aynı zamanda da Mezitli için bir ilk oldu. M.Ö. 700 yıllarında kurulan ve tarihte; ‘güneş kenti’ olarak anılan; ‘Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti’nin bulunduğu Mezitli’de, son ‘tiyatro oyunu’nun oynandığı tarihten aradan geçen tam 2 bin 500 yıllık zaman diliminin ardından ilçede ilk kez bir oyun sahnelendi. Fransa’nın kurtuluş mücadelesini anlatan oyunda; Tamer Güven, Yaşar Uraslı, Başak Karatepe ve Vedat Yalçın sahne aldı.
TARİHİ BİR ANA TANIKLIK ETTİK
Mezitli Sanat Evi’nin ikinci katında özel olarak tasarlanan; ‘Oda Tiyatrosu Salonu’ndaki tarihi ana tanıklık etmek isteyen tiyatroseverler ise, salonu hınca hınç doldurdu. Yönetmenliğini Yaşar Uraslı, dekor ve kostüm tasarımını da dünyaca ünlü MDOB sanatçısı Seyhan Atamer’in üstlendiği oyunu, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, eşi Sembol Tarhan ile birlikte izledi. Oyun sonunda açıklamalarda bulunan Tarhan, “Mezitli için tarihi bir ana tanıklık ettik” yorumunu yaptı.
AMFİ TİYATRO TEMMUZDA HAZIR
Tarhan, “Binlerce yıl büyük uygarlıklara ev sahipliği yapan Mezitli, sanatsal alanda şimdinin çok önünde olmalıydı. Ama biz Mezitli'nin bu kaderini değiştirmek için çok önemli projelere imza atıyoruz. Geçtiğimiz günlerde ihalesini yaptığımız Amfi Tiyatromuzu temmuz ayında bitirmeyi planlıyoruz. Soli Pompeipolis Antik Liman Kenti sütunlarının yan tarafındaki bahçeler arasında kalan 2 bin 500 yıllık amfi tiyatronun yeniden yağa kaldırılıp, burada oyunların sahnelenmesi” ifadesini kullandı.