FOTO GALERİ

Dünyanın en iyi 100 tuzlu hamur işi! Listede Türkiye´den 5 lezzet var

Dünyanın dört bir yanından en çok beğenilen tuzlu hamur işleri bir araya geldi! Türkiye'den Gürcistan'a, İspanya'dan Lübnan'a kadar uzanan bu lezzet listesi, geleneksel tatları keşfetmek isteyenler için harika bir kaynak. İşte TasteAtlas verilerine göre dünyanın en iyi 100 tuzlu hamur işi!

İsmail Öztekin

  • 1
  • 100

1 - Pazarske mantije


Pazarske mantije, Novi Pazar'dan gelen bir Sırp yemeğidir. Bu yemek, lezzet olarak Boşnak böreğine benzer , ancak şekli oldukça farklıdır - bir fırın tepsisine yerleştirilen ve birlikte pişirilen küçük küreler halinde şekillendirilir.

İsmail Öztekin

  • 2
  • 100

2 - Banitsa with cheese (Banitsa sas sirene)


Peynirle yapılan Bulgar böreği banitsa, bu geleneksel böreğin ana versiyonudur. Tereyağlı yufka tabakalarının yumurta, yoğurt ve sirene ve feta gibi peynirlerle birleştirilmesiyle yapılır. Banitsa'nın hazırlanmasında isteğe bağlı bir malzeme vardır ve bu da yoğurdun kabarmasını ve böreğin daha kabarık ve daha zengin bir tada sahip olmasını sağlayan karbonattır.

İsmail Öztekin

  • 3
  • 100

3 - Karipap


Karipap veya körili börek, kalın tavuk ve patates köri ile doldurulmuş küçük, derin yağda kızartılmış veya fırınlanmış bir hamur işi kabuğudur. Bu lezzetli atıştırmalığın Malay Yarımadası'ndaki ve Sumatra ve Borneo'nun bazı bölgelerindeki Malaylar tarafından icat edildiğine inanılmaktadır.

İsmail Öztekin

  • 4
  • 100

4 - Focaccia di Recco col formaggio


Bu nefis peynir dolgulu focaccia, Liguria'nın gastronomi başkenti olan ve her fırında, pizzacıda ve restoranda bulunabilen Recco kasabasından geliyor. Efsaneye göre, Recco vatandaşları bu yemeği Haçlılar için az miktardaki malzemeleriyle hazırlarken, yani un, su, zeytinyağı ve biraz peynirle, 12. yüzyılda icat edildiği söyleniyor.

İsmail Öztekin

  • 5
  • 100

5 - Banitsa with cabbage (Zelnik)


Zelnik , peynir, ıspanak, yumurta, et, pırasa veya lahana gibi çeşitli malzemelerle doldurulabilen geleneksel bir Kuzey Makedonya böreğidir. En iyi sonuç için, zelnik pişirmeden önce tereyağı ve yağ ile fırçalanmalı, böylece börek altın-kahverengi bir renk kazanmalıdır.

İsmail Öztekin

  • 6
  • 100

6 - Burek


Burek, çeşitli tuzlu içlerle doldurulmuş yufka katmanlarından oluşur. Türk kökenli olmasına rağmen, bu yemek Bosna ulusal mutfağının gurur verici bir mücevheri haline gelmiştir. Çoğu yerli, sadece kıymalı burek'e burek denebileceğini iddia etse de, aynı yemek başka içlerle de karşımıza çıkar ve bu diğer çeşitler farklı isimlerle bilinir: sirnica (süzme peynir), zeljanica (ıspanak) ve krompiruša (patates).

İsmail Öztekin

  • 7
  • 100

7 - Tiropita


Tiropita, peynir (genellikle beyaz peynir) ve yumurta karışımıyla doldurulmuş yufka hamurlarından oluşan popüler bir Yunan atıştırmalığıdır. Yemek genellikle üçgen parçalara sarılır ve fırına verilmeden önce eritilmiş tereyağı ile fırçalanır. Bu lezzetli hamur işi neredeyse her Yunan fırınında bulunur, ancak genellikle yanında çok sayıda sosla servis edildiğinde meze olarak servis edilir.

İsmail Öztekin

  • 8
  • 100

8 - Pastel


Brezilya'daki en yaygın fast food ürünlerinden biri, derin yağda kızartılmış, doldurulmuş bir hamur işi olan pastel olarak bilinir. Bu yarım daire veya dikdörtgen şeklindeki minyatür turta, çoğunlukla rendelenmiş tavuk, kıyma, mozzarella veya küçük karidesler olmak üzere çeşitli malzemelerle doldurulur.

İsmail Öztekin

  • 9
  • 100

9 - Burek sa sirom


Burek sa sirom, yuvarlak veya sarmal şeklinde olan ve peynir ve yumurta karışımıyla doldurulan bir yufka böreğidir. Hamur, un, tuz ve su (ve belki biraz yağ) ile yapılır ve yarı saydam tabakalara gerilir. Yufka hamur tabakaları büyük bir tepsiye istiflenir ve her bir tabaka yağ veya yağ ve maden suyu ile serpilir ve peynir ve yumurta dolgusu ile kaplanır.

İsmail Öztekin

  • 10
  • 100

10 - Paçanga böreği


Paçanga böreği, özellikle Anadolu bölgesinde ve şehrin geleneksel Sefarad Yahudi spesiyalitesi olarak kabul edilen İstanbul'da popüler olan bir Türk börek çeşididir. Yufka veya yufka hamurunun pastırma (tuzlanmış, dinlendirilmiş, kurutulmuş dana eti) ve kasar peyniri ile doldurulmasıyla yapılır.

İsmail Öztekin

  • 11
  • 100
11 - Sirnica


Sirnica, taze inek peyniri, ekşi krema ve yumurta karışımıyla doldurulmuş yufka hamurundan oluşan tuzlu bir Boşnak böreğidir. Yerel olarak jufka olarak bilinen ince hamur tabakaları peynir karışımıyla kaplanır ve tüm börek geleneksel olarak spiral şeklinde sarılır.

İsmail Öztekin

  • 12
  • 100

12 - Empanadas Tucumanas


Bu empanadalar Tucumán bölgesinin bir spesiyalitesidir ve Buenos Aires'te bulunan sayısız empanadadan oldukça farklıdır. Tucumanalar genellikle eski, geleneksel tariflere göre el yapımıdır ve çıtır bir hamur ve ideal hamur ve dolgu oranları ile karakterize edilir.

İsmail Öztekin

  • 13
  • 100

13 - Spanakopita


Spanakopita, pişmiş ıspanak, limon suyu, beyaz peynir ve bazen dereotu dolgulu tereyağlı, gevrek yufka hamurundan oluşan bir Yunan ıspanaklı turtadır. Küçük bir atıştırmalık, meze veya hafif bir ana yemek olarak servis edilebilir. Elde taşınan yiyeceklerin çiftçilik geleneği nedeniyle, turtalar başlangıçta ceplerinde taşıyıp çalışırken tüketen tarla işçileri için icat edilmiştir.

İsmail Öztekin

  • 14
  • 100

14 - Brik


Tunus briki, çeşitli tuzlu malzemelerle doldurulmuş gevrek hamurun kullanıldığı popüler bir yemektir. Geleneksel olarak, brik yapmak için malsouqa hamuru kullanılır, ancak daha kolay bulunan yufka hamuru genellikle bunun yerine kullanılır. Brik genellikle çıtır çıtır, katmanlı bir doku elde etmek için lamine hamur katmanlarıyla yapılır.

İsmail Öztekin

  • 15
  • 100

15 -Pirozhki


Pirozhki, genellikle sokak yemeği olarak satılan, ancak evde de yapılabilen en popüler Rus yemeklerinden biridir. Cep boyutunda, oval şekilli pirozhki, tatlı çeşitleri için taze meyveler, reçeller ve süzme peynir veya tuzlu çeşitleri için et, yumurta, sebze, balık ve pirinç gibi çeşitli malzemelerle doldurulmuş maya hamurlu çöreklerdir.

İsmail Öztekin

  • 16
  • 100

16- Kol böreği


Kol böreği, spiral şeklinde şekillendirilmiş milföy hamuruyla yapılan bir Türk börek çeşididir. Hamur, peynir, ıspanak, patates veya çam fıstığı ve kuş üzümü ile kıyma gibi çeşitli malzemelerle doldurulur. Yemeğin adı, hamurun uzun, kol benzeri görsel görünümüne atıfta bulunarak kol böreği anlamına gelir.

İsmail Öztekin

  • 17
  • 100

17 - Çiğ börek


Çiğ börek, Türkiye'ye özgü bir börek çeşididir. Bu börek özellikle Türkiye'nin Tatar topluluğu arasında popülerdir. Hamuru su, şeker, un, yağ ve tuzdan yapılırken, içi kıyma, soğan, baharatlar ve (bazen) peynirle yapılır.

İsmail Öztekin

  • 18
  • 100

18 - Empanadas chilenas


Şili empanadaları genellikle soğan, kıyma, zeytin, kuru üzüm ve haşlanmış yumurta ile doldurulmuş buğday unu hamuruyla yapılır. Bu yarım daire şeklindeki turtalar genellikle fırında pişirilir. Yıl boyunca hazırlanıp tüketilseler de, Şili empanadaları özellikle Eylül ayındaki Fiestas Patrias sırasında popülerdir.

İsmail Öztekin

  • 19
  • 100

19 - Kibinai


Bu geleneksel Litvanya hamur işleri, tereyağı, yumurta ve kefir veya ekşi krema ile zenginleştirilmiş bir hamurla yapılır. Hamur elle açılır ve geleneksel olarak soğan ve çeşitli otlarla tatlandırılmış kıyılmış koyun eti ile doldurulur.

İsmail Öztekin

  • 20
  • 100

20 - Tepsi böreği


Tepsi böreği, esasen yufka tabakalarının iç malzemesiyle katmanlanmasıyla yapılan tuzlu bir hamur işi olan popüler bir Türk böreği türüdür. İç malzemesi neredeyse her şey olabilir, ancak genellikle soğan veya patates, ıspanak veya peynirle tatlandırılmış kıyma veya kuzu eti olur.

İsmail Öztekin

  • 21
  • 100

21 - Empanada de cordero


Empanada de cordero, Balear Adaları'ndan gelen bir İspanyol empanadası türüdür. Galiçya empanadalarının aksine, Mallorca empanadaları mayasız hazırlanan bir hamura sahiptir. Hamur, yumurta sarısı, domuz yağı veya tereyağı, un, tuz, zeytinyağı ve ılık su kombinasyonuyla yapılır.

İsmail Öztekin

  • 22
  • 100

22 - Pīradziņi


Bu hilal şeklindeki hamur işleri, ülke genelinde çok sayıda çeşidi bulunan ulusal Letonya yemeklerinden biridir. Maya ile hazırlandıklarında, geleneksel olarak daha büyük boyuttadırlar ve atıştırmalık olarak servis edilirler. Genellikle ince, tereyağlı bir hamur işi ile yapılan daha küçük versiyonları, çeşitli doyurucu çorbaların yanında yenmek üzere tasarlanmıştır.

İsmail Öztekin

  • 23
  • 100

23 - Krompirusa


Geleneksel Boşnak böreğinin ( pita ) bu çeşidi, yıldız malzeme olarak patates kullanır. Börek, jufke olarak bilinen ince yufka tabakaları ve küp doğranmış patates, baharatlar ve (isteğe bağlı olarak) rendelenmiş soğanları birleştiren bir dolgu ile hazırlanır.

İsmail Öztekin

  • 24
  • 100

24 - Feteer meshaltet


Fetir meshaltet, sade veya kıyma, peynir, helva, çikolata veya kuru üzüm gibi çeşitli tatlı veya tuzlu malzemelerle doldurulabilen, gevrek katmanlı hamur işlerinden oluşan bir Mısır lezzetidir. Bu yemeğin tarihi firavunların zamanına kadar uzanır ve o zamanlar tapınaklarda Tanrılara adak olarak sıklıkla kullanılırdı.

İsmail Öztekin

  • 25
  • 100

25 - Skopelitiki tiropita


Skopelitiki tiropita, Skopelos adasında geleneksel olarak hazırlanan bir tür Yunan peynir dolgulu börektir ( tiropita ). Börekte, dolgu için Skopelos bölgesinden yerel keçi sütünden yapılmış beyaz peynir ve zeytinyağı kullanılırken, hamur genellikle çok amaçlı un, zeytinyağı, su, tuz ve sirkeden oluşur.

İsmail Öztekin

  • 26
  • 100

26 - Priganice


Priganice, Karadağ'dan gelen popüler bir atıştırmalıktır. Hamur, un, su, yağ, tuz, maya ve şekerle yapılır. Kızartma işlemi sırasında çok fazla yağ çekmemesi için bazen hamura yoğurt veya rakı eklenir. Priganice tuzlu veya tatlı versiyonlarda yapılabilir ve sıcak servis edilmesi, ardından taze peynir, bal, meyve reçelleri veya şekerle birlikte tüketilmesi önerilir.

İsmail Öztekin

  • 27
  • 100

27 - Pogácsa


Pogácsa, tatlı veya tuzlu olabilen küçük, lokma büyüklüğünde bir hamur işinden oluşan popüler bir Macar atıştırmalığıdır. Tercihen, hala sıcakken yenmelidir. Boyut ve lezzette farklılıklar olsa da, tüm pogácsa hamur işleri genellikle yuvarlak bir şekilde hazırlanır.

İsmail Öztekin

  • 28
  • 100

28 - Paszteciki


Polonya paszteciki, mantar, lahana veya kıyma gibi çeşitli dolguların etrafına sarılmış mayalı veya tereyağlı hamurdan oluşan popüler hamur işleri veya rulolardır. Bu pişmiş lezzetler geleneksel Polonya mutfağının bir parçası olsa da ve başlangıçta çeşitli doyurucu çorbalarla (özellikle Noel pancar çorbası) eşleştirilirken, 1960'larda benzersiz pasztecik szczeciński geliştirildi.

İsmail Öztekin

  • 29
  • 100

29 - Pastizz


Pastizz, Malta'nın ulusal atıştırmalığıdır, bezelye, ricotta, hamsi, tuzlanmış dana eti veya elma gibi malzemelerle doldurulmuş bir yufka böreğidir. İnce hamur, aralarında yağ katmanları olacak şekilde gerilir ve açılır, bu da bitmiş ürünün tipik gevrek dokusunu elde etmek için kullanılır.

İsmail Öztekin

  • 30
  • 100

30 - Gibanica


Hırvatistan, Slovenya ve Makedonya gibi ülkelerde yaygın bir görüntü olmasına rağmen, gibanica esas olarak Sırbistan ile ilişkilendirilir. Yufka hamurunun (bazen maya hamuruyla değiştirilir) kremalı peynir ve yumurta kombinasyonuyla birleştirildiği geleneksel bir turta benzeri yemektir.

İsmail Öztekin

  • 31
  • 100

31 - Jamaican Patty


Ucuz et parçalarını lezzetli lokmalara dönüştürmenin ve hiçbir yiyeceğin israf edilmemesini sağlamanın harika bir yolu olarak etli börekler dünyanın birçok ülkesinde popüler olsa da Jamaika köfteleri, benzersiz Afrika ve Hint dokunuşlarıyla zenginleştiriliyor.

İsmail Öztekin

  • 32
  • 100

32 - Plăcintă


Latincede düz kek anlamına gelen placenta kelimesinden gelen Plăcintă , un, su, yumurta, süt, maya ve bir tutam tuzdan oluşan geleneksel bir kızarmış hamur işi veya ince bir kektir. Bu kızarmış veya derin yağda kızartılmış hamur işi sıcak olarak tüketilir ve genellikle tatlı veya tuzlu bir dolguyla doldurulur.

İsmail Öztekin

  • 33
  • 100

33 - Zeljanica


Bu lezzetli Boşnak böreği ( pita ), haşlanmış ıspanak, taze inek peyniri, krema ve yumurta karışımıyla doldurulmuş ince açılmış yufka hamurundan oluşur. Hamur, jufka adı verilen ince bir tabaka halinde açılır , ardından üzerine dolgu serpilir ve bir bobin şekline getirilir.

İsmail Öztekin

  • 34
  • 100

34 - Hortopita


Yunanca yabani otlar anlamına gelen horta (aynı zamanda Yunancada yeşillikler için kullanılan genel bir terim) ve turta anlamına gelen pita kelimelerinden türetilen hortopita, çeşitli yabani veya yetiştirilen yeşilliklerle doldurulan geleneksel bir tuzlu hamur işidir.

İsmail Öztekin

  • 35
  • 100

35 - Boşnak böreği


Boşnak böreği, kol böreğ i'ye çok benzeyen bir Türk böreği türüdür . Ancak hamur biraz daha ince açılır ve geleneksel olarak ıspanak ve peynir kombinasyonuyla doldurulur. Bu börek türü patates ve kıyma ile de hazırlanabilir.

İsmail Öztekin

  • 36
  • 100

36 - Kalitsounia


Yunan adası Girit'ten gelen kalitsounia veya skalotsounia , çok sayıda farklı şekilde gelen ve hem tuzlu hem de tatlı olabilen geleneksel, küçük boyutlu bir atıştırmalıktır. En geleneksel haliyle, mayasız bir hamur işi ve mizithra adı verilen taze inek sütü peynirinden oluşan bir dolguyu birleştirir .

İsmail Öztekin

  • 37
  • 100

37 - Briouat


Briouats, tavuk, kuzu, peynir veya limon gibi çeşitli malzemelerle doldurulabilen küçük ve çıtır Fas hamur işleridir. Hamur işi kızartılır veya fırınlanır ve genellikle çeşitli otlar ve baharatlarla serpilir.

İsmail Öztekin

  • 38
  • 100

38 - Achma


Achma, birkaç kat yumuşak hamur, çıtır üst ve aralarına bol peynir konularak yapılan bir Gürcü yemeğidir.

İsmail Öztekin

  • 39
  • 100

39 - Maznik


Çekici kıvrımlı şekliyle ayırt edilen bu geleneksel Kuzey Makedonya böreği, esnetilmiş ve kağıt inceliğinde tabakalar halinde çekilmiş bir hamurdan (un, tuz, ılık su ve yağ) oluşur. Daha sonra her tabaka yağ serpilir ve uzun ve kıvrımlı sosis benzeri bir rulo halin

İsmail Öztekin

  • 40
  • 100

40 - Buredžici


Popüler Bosna böreğinin bu minyatür versiyonları , kıyma ile doldurulmuş yufka hamurundan oluşur. Bunlar, yerel olarak jufke olarak bilinen ince hamur tabakalarının açılmasıyla hazırlanır ve daha sonra küçük spiraller halinde sarılmadan önce baharatlı kıyma ile serpilir.

İsmail Öztekin

  • 41
  • 100

41 - Su böreği


Su böreği, su böreği anlamına gelir ve hazırlanması en zor böreklerden biri olarak bilinen bir Türk böreği çeşididir. Geleneksel olarak peynir ve maydanozla doldurulur. Hamur tabakalarının fırınlanmadan önce su, zeytinyağı, süt ve yumurta karışımına batırılması gerekir, bu da böreği yumuşak ve sulu yapar, dolayısıyla adı da buradan gelir.

İsmail Öztekin

  • 42
  • 100

42 - Sigara böreği


Silindirik sigara böreği, ünlü bir Türk derin yağda kızartılmış böreğidir. İnce hamurdan yapılmış bu küçük, çıtır rulolar, kremalı bir peynir ve maydanoz karışımıyla doldurulur. Geleneksel olarak , birçok börek çeşidinde yaygın bir malzeme olan ince yufka hamuru tabakalarıyla veya daha kalın bir yufka hamuruyla yapılırlar .

İsmail Öztekin

  • 43
  • 100

43 - Samsa


Orta Asya'dan gelen samsa, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan gibi ülkelerde yaygın olarak tüketilen geleneksel bir hamur işidir. Bu yemek, çıtır, altın rengi bir hamur kabuğunda bulunan lezzetli dolgusuyla bilinen Orta Asya mutfağının temel bir parçasıdır.

İsmail Öztekin

  • 44
  • 100

44 - Gougères


Gougères, choux hamurundan ve peynirden, çoğunlukla rendelenmiş Comté , Emmentaler veya Gruyère peynirinden yapılan küçük, içi boş böreklerdir . Bu peynir börekleri genellikle şampanya veya şarap gibi içeceklerin yanında soğuk veya oda sıcaklığında servis edilir, ancak meze olarak da sıcak olarak servis edilebilirler.

İsmail Öztekin

  • 45
  • 100

45 - Pirukas


Pirukas, çeşitli malzemelerle doldurulmuş hamur ceplerinden oluşan tipik bir Estonya atıştırmalığıdır. Üç kategoriye ayrılabilir: küpsetatud (küçük, pişmiş), praetud (küçük, kızarmış) ve plaadipirukad (büyük, pişmiş).

İsmail Öztekin

  • 46
  • 100

46 - Gül böreği


Gül böreği, spiral veya gül şeklinde şekillendirilmiş tek kişilik bir börek türüdür . Yufka veya yufka hamuru geleneksel olarak en popüler dolgularla doldurulur: ıspanak, yumuşak beyaz peynir, patates veya kıyma. Bir araya getirildikten sonra hamur bobin benzeri bir şekle getirilir ve börek daha sonra altın rengi kahverengi olana kadar pişirilir.

İsmail Öztekin

  • 47
  • 100

47 - Kubdari


Kubdari, geleneksel olarak dana eti, domuz eti veya ikisinin bir kombinasyonu ile kimyon, dereotu, kişniş, mavi çemen otu, kırmızı biber, soğan, sarımsak ve tuz gibi baharatlarla doldurulan popüler bir Gürcü hamur işidir. Hamur, un, su, maya, şeker, tuz ve yumurtadan oluşur.

İsmail Öztekin

  • 48
  • 100

48 - Plăcintă cu cartofi


Plăcintă cu cartofi, patates püresi ile doldurulan ve daha sonra her iki tarafı altın sarısı olana kadar yağda veya domuz yağında kızartılan düz, yuvarlak bir hamur köftesinden oluşan geleneksel bir hamur işi yemeğidir. Ekstra lezzet için dolguya rendelenmiş peynir, tuzlu tereyağı, sotelenmiş doğranmış soğan ve baharatlar eklenebilir.

İsmail Öztekin

  • 49
  • 100

49 - Echpochmak


Echpochmak, Tataristan'dan gelen geleneksel bir hamur işidir. Bu Tatar ve Başkurt hamur işi, patates, et ve soğanla doldurulmuş mayalı hamurdan oluşur. Hamur genellikle süt, yumurta, un, tereyağı, ekşi krema, tuz, şeker ve maya karışımıyla yapılırken, iç harcı kuzu eti, patates, soğan, tuz, karabiber, tereyağı ve kimyon içerir.

İsmail Öztekin

  • 50
  • 100

50 - Perepichka


Perepichka, mayalı hamurun içinde bulunan yumuşak, fazla baharatlı olmayan bir sosisten oluşan ikonik bir Ukrayna sokak yemeğidir. Tüm kombinasyon derin yağda kızartılır ve genellikle herhangi bir sos olmadan dumanı üstünde sıcak servis edilir. Bu favori Kiev sokak yemeğinin ilk versiyonu 1981'de Bohdan Khmelnytsky caddesindeki küçük bir büfede ortaya çıktı.

İsmail Öztekin

  • 51
  • 100

51 - Elesh


Elesh, Tataristan'dan gelen geleneksel bir hamur işidir. Bu Tatar hamur işi, genellikle tavuk, soğan, tuz, karabiber ve patatesle doldurulan hamurdan oluşur. Hamur, un, yumurta, şeker, tuz, kabartma tozu, tereyağı ve ekşi kremanın bir kombinasyonuyla yapılır.

İsmail Öztekin

  • 52
  • 100

52 - Vatrushka


Vatrushka, genellikle tatlı süzme peynirle doldurulan ve kuru üzüm veya diğer meyve parçalarıyla kaplanan, ancak meyve reçelleri veya etle de yapılabilen popüler bir Rus halka şeklindeki hamur işidir. Hamur işinin adı Roma dillerinden ödünç alınmıştır ve Romence'de vatra, ateşte pişirilen ekmek anlamına gelir .

İsmail Öztekin

  • 53
  • 100

53 - Salteñas


Salteñas, hilal şeklinde, doldurulmuş hamur ceplerinden oluşan Bolivya'nın ulusal yemeğinin adıdır. Adı, bu lezzetlerin bilinen ilk fırıncısından türetilmiştir. Kendisi Salta şehrinde doğmuştur ancak daha sonra Potosi'ye sürgün edilmiştir.

İsmail Öztekin

  • 54
  • 100

54 - Pasty


Pasty, geleneksel bir pastadır. İstenilen malzemelerle doldurulan ve daha sonra kızarana kadar pişirilen bir pasta kabından oluşur. Piştikten sonra, pasty sıcak olarak servis edilebilir, ancak soğuduktan sonra da tüketilebilir. En popüler ve yaygın olarak bilinen pasty türü Cornwall'ın Cornish pasty'si olsa da, içine konulan malzemeye bağlı olarak körili patates pasty, İskoç yumurtalı pasty, peynir ve Marmite pasty ve hatta klasik yemeği taşınabilir hale getiren shepherd's pie pasty gibi daha birçok pasty türü vardır.

İsmail Öztekin

  • 55
  • 100

55 - Seada


Bu derin yağda kızartılmış Sardunya hamur işleri, buğday veya irmik hamurunu hafif tuzlu bir peynir dolgusuyla birleştirir. Sebadalar genellikle yuvarlaktır ve tatlı ve aromatik genç Pecorino Sardo peyniriyle doldurulur. Öncelikle tutumlu ve rustik bir yemek olan, özellikle çobanlar tarafından sevilen sebadalar, başlangıçta tuzlu bir yemekti, ancak günümüzde klasik bir Sardunya tatlısını temsil ediyorlar.

İsmail Öztekin

  • 56
  • 100

56 - Pâté haïtien


Bu Haiti lezzetleri, küçük kareler halinde şekillendirilmiş ve sığır eti, tavuk, domuz eti veya hatta balık gibi çeşitli et türleriyle doldurulmuş milföy hamurundan oluşur. Bunlar düzenli olarak çok sayıda özel etkinlik ve kutlamada servis edilir, ancak Haiti köfteleri ayrıca doyurucu bir yemek olarak pirinç ve fasulye ile de eşleştirilebilir.

İsmail Öztekin

  • 57
  • 100

57 - Molote


Molotlar, quesillo, mantar ve farklı et türleri gibi çeşitli malzemelerle doldurulmuş, derin yağda kızartılmış, oval şekilli mısır tortillalarıdır. Yemeğin üzerine genellikle yeşil veya kırmızı salsa ve ekşi krema eklenir. Molotlar çoğunlukla akşamın geç saatlerinde sokak yemeği olarak satılır ve çok sayıda aç müşterinin iştahını doyurur.

İsmail Öztekin

  • 58
  • 100

58 - Pitarakia


Pitarakia, peynirle doldurulmuş küçük yarım ay şeklindeki hamur işlerinden oluşan Milos adasının bir spesiyalitesidir. Hamur işi hamuru genellikle un, zeytinyağı, soğan, otlar, tuz ve ılık su ile yapılırken, iç harcı taze çekilmiş karabiberle karıştırılmış ufalanmış yerel peynir (örneğin feta veya manoura ) kadar basit olabilir.

İsmail Öztekin

  • 59
  • 100

59 - Cocarrois


Cocarrois, Balear Adaları'ndan gelen geleneksel bir sebze böreğidir. Hamur, adanın empandas de cordero'suna benzer, ancak portakal suyu ve şekerle zenginleştirilmiştir. Hamuru yapmak için kullanılan diğer malzemeler arasında un, zeytinyağı, yumurta sarısı ve domuz yağı veya tereyağı bulunur.

İsmail Öztekin

  • 60
  • 100

60 - Lörtsy


Bu büyük, yarım ay şeklindeki Fin pastası, yerel pazarlarda yaygın olarak satılan Savonia bölgesinin bir spesiyalitesidir. Lörtsy genellikle derin yağda kızartılır ve kıyma veya çeşitli reçeller gibi çeşitli tatlı ve tuzlu dolgularla gelir.

İsmail Öztekin

  • 61
  • 100

61 - Varaždinski klipič


Bu uzun ekmek ruloları, Varaždin'in Hırvatistan'ın başkenti olduğu 18. yüzyıla dayanan Varaždin şehrinin bir spesiyalitesidir. Un, süt, yağ, maya, şeker ve tuzdan oluşurlar. Her klipič en az 23 cm uzunluğunda olmalı ve bittiğinde, dış tarafta dört kat görünür olmalıdır. Pişirmeden önce, hamur geleneksel olarak yumurta sarısı ile fırçalanır ve kimyon, kabak veya susam tohumları serpilir.

İsmail Öztekin

  • 62
  • 100

62 - Açma


Açma, yumuşak ve gevrek dokusuyla karakterize edilen bir Türk hamur işi türüdür. Yumuşak hamur geleneksel olarak bükülür ve tatlı veya tuzlu bir versiyonda yapılabilen bir simit haline getirilir. Un, şeker, tuz, maya, yoğurt, süt, yumurta, tereyağı ve zeytinyağından oluşur.

İsmail Öztekin

  • 63
  • 100

63 - Bungeoppang


Bungeoppang, kırmızı fasulyelerle doldurulmuş, balık şeklindeki alışılmadık bir Güney Kore böreğidir. Dış kabuğu, yumurta, un, kabartma maddeleri, şeker ve sudan oluşan basit bir hamurla yapılır. Balık şeklindeki kalıplara dökülür ve daha sonra ortasına bir kepçe pürüzsüz veya iri kırmızı fasulye ezmesi yerleştirilir.

İsmail Öztekin

  • 64
  • 100

64 - Pastel de Chaves


Bu istiridye şeklindeki Portekiz lezzeti, kıyılmış dana eti, ekmek ve soğanın benzersiz bir karışımıyla doldurulmuş bir milföy hamuru kabuğuyla yapılır. Pastel de Chaves hazırlama geleneği 1862'ye dayanır ve popüler bir efsaneye göre, bu benzersiz hamur işlerini satan ilk kişi, pastel de Chaves'in satın alınabileceği ilk işletme olan Casa do Antigo Pasteleiro'nun kurucusu Teresa Feliz Barreira'dır.

İsmail Öztekin

  • 65
  • 100

65 - Hoenderpastei


Hoenderpastei, tavuk parçaları, soğan, havuç ve kereviz gibi sebzeler, haşlanmış yumurta ve karabiber, limon suyu, tuz ve defne yaprağı gibi baharatlarla doldurulmuş kısa hamurlu bir hamur kabuğundan oluşan bir Güney Afrika yemeğidir.

İsmail Öztekin

  • 66
  • 100

66 - Curry beef triangle (Ga li su)


Curry beef triangle, Hong Kong'dan gelen bir hamur işidir. Hazırlamak için hamur bir daire şekline getirilir, ardından genellikle kıyma, soğan, sarımsak, köri tozu ve bezelye karışımıyla doldurulur. Daha sonra bir üçgene katlanır, çırpılmış yumurtalarla kapatılır ve yüksek ateşte yağda kızartılır.

İsmail Öztekin

  • 67
  • 100

67 - Bučnica


Bučnica, rendelenmiş balkabağı, tuz, taze peynir, tereyağı, ekşi krema ve yumurta karışımıyla doldurulmuş ince hamur katmanlarından yapılan rahatlatıcı bir Hırvat rulo böreği veya strudel'dir. Tuzlu rulo börek, dışı altın-kahverengi bir renk alana kadar fırında pişirilir ve bir kaşık ekşi krema ile ılık olarak servis edilmesi önerilir.

İsmail Öztekin

  • 68
  • 100

68 - Tsouknidopita


Bu geleneksel Yunan böreği, iki kat yufka arasına yerleştirilen pişmiş veya sotelenmiş ısırgan otlarından oluşur. Isırgan otlarının yanı sıra, iç harcı otlar, soğan ve ufalanmış beyaz peynirle de birleştirilebilir. Tsouknidopita, hala sıcak ve çıtır çıtırken taze olarak hazırlandığında en iyi şekilde servis edilir ve meze, atıştırmalık veya hafif bir ana yemek olarak tüketilebilir.

İsmail Öztekin

  • 69
  • 100

69 - Cornish pasty


Cornish pasty, Cornwall'a özgü popüler bir yemektir. D harfi veya yarım ay şeklinde şekillendirilmiş bu çıtır ve sulu hamur işi, sığır eti ve çeşitli kök sebzeler ve baharatlarla doldurulur. Hamur işinin altın rengi, yumurta veya süt sırlama kullanılarak elde edilirken, iç kısmı patates, şalgam, soğan, küp doğranmış sığır eti, otlar ve baharatlarla doldurulur.

İsmail Öztekin

  • 70
  • 100

70 - Coca


Katalan unlu mamullerinin yıldızı olarak kabul edilen koka, birkaç çeşitte hazırlanan geleneksel bir hamur işidir: tatlı, tuzlu, açık ve kapalı. Çeşidine bağlı olarak koka, çeşitli şekil ve formlar alabilir ve bir pide, pizza veya hatta bir pastaya benzeyebilir.

İsmail Öztekin

  • 71
  • 100

71 - Karelian pasty (Karjalanpiirak)


Karjalanpiirakka, ince bir çavdar kabuğuna sarılmış çeşitli dolgulardan oluşan geleneksel bir börektir. Geleneksel olarak oval bir şekle getirilir ve üstü her zaman açık bırakılır, böylece günümüzde çoğunlukla pirinç veya arpa lapası ve patates püresi ile hazırlanan kremalı dolgu sergilenir.

İsmail Öztekin

  • 72
  • 100

72 - Bourekia


Bourekia, genellikle ince ve gevrek yufka hamuruyla yapılan ve peynirle doldurulan geleneksel bir hamur işidir. Küçük, yarım daire şeklindeki hamur işleri tatlı veya tuzlu versiyonlarda gelir ve genellikle altın rengi kahverengi olana kadar yağda kızartılırlar. Tatlı versiyonda genellikle yufka hamur ceplerini doldurmak için taze, tuzsuz anari peyniri, yumuşak, hafif tatlı bir Kıbrıs peynir altı suyu peyniri, tarçın ve şeker kombinasyonu kullanılır.

İsmail Öztekin

  • 73
  • 100

73 - Tartlets with chicken


Bu lezzetli mini tartlar, tavuk ve kuşkonmazın kremalı bir kombinasyonuyla doldurulmuş bir milföy hamurundan oluşur. 20. yüzyılın başlarına dayanan bu Danimarka klasiği genellikle bir meze, hafif bir ana yemek veya şenlikli bir büfe masasının bir parçası olarak tüketilir.

İsmail Öztekin

  • 74
  • 100

74 - Arabian Empanadas


Arap empanadaları geleneksel Arjantin empanadalarından oldukça farklıdır. Üçgen şeklindedirler ve dolgunun bir kısmı empanadanın ortasında görünür halde kalır. Dolgu, kıyma veya kuzu eti, doğranmış kırmızı ve yeşil biber, yeşil soğan ve domatesten oluşur.

İsmail Öztekin

  • 75
  • 100

75 - Empanada Catamarqueña


Arjantin'den gelen empanada catamarqueña, sarımsaklı tadıyla öne çıkan bir empanada çeşididir. Empanadalar genellikle sığır eti veya keçi eti, soğan ve sarımsakla yapılır. Bu empanadalara ekstra lezzet ve doku için kuru üzüm ve yeşil zeytin de sıklıkla eklenir.

İsmail Öztekin

  • 76
  • 100

76 - American sausages in Blankets


Hamura sarılıp hamur altın-kahverengi bir renk alana kadar pişirilen sosislerden oluşur

İsmail Öztekin

  • 77
  • 100

77 - Beef bun (Niu rou bao)


Sığır etli çörek, Hong Kong tarzı bir hamur işidir. Kıyma ile doldurulmuş, genellikle doğranmış soğan veya köri eklenmiş, daha sonra rulo haline getirilmiş ve pişirilmiş bir hamurdan oluşur. Hamur genellikle şeker, un, su, süt, maya ve kremanın bir kombinasyonu ile yapılır.

İsmail Öztekin

  • 78
  • 100

78 - Panades


Panades, Belize'de empanada'nın bir versiyonudur ve derin yağda kızartılmış, hilal şeklinde bir mısır unu hamurunun içine beyaz balık veya kırmızı veya siyah fasulye doldurulmasından oluşur. Bu lezzetli, çıtır atıştırmalıklar geleneksel olarak lahana, biber ve soğanla yapılan lezzetli bir salsa sosuyla eşleştirilir.

İsmail Öztekin

  • 79
  • 100

79 - Pastechi


Pastechi, tavuk, dana eti, ton balığı, sebze veya peynir gibi çeşitli malzemelerle doldurulmuş derin yağda kızartılmış, hilal şeklindeki hamurdan oluşan ve atıştırmalık olarak da servis edilebilen geleneksel bir kahvaltıdır. Ana malzeme genellikle ince kıyılmış soğan, yeşil biber, kereviz sapı, kuru üzüm, kimyon, hindistan cevizi ve acı biberle birleştirilir.

İsmail Öztekin

  • 80
  • 100

80 - Chipa so'o


Chipa so'o, Paraguay ve Arjantin'de popüler olan tuzlu bir kektir. Hamur, domuz yağı, mısır unu, mısır nişastası, süt, tuz ve peynirin bir kombinasyonuyla hazırlanır. Hazırlandıktan sonra, hamur toplar halinde şekillendirilir ve yumurta ve kıyılmış veya ince kıyılmış et karışımıyla doldurulur.

İsmail Öztekin

  • 81
  • 100

81 - Flores de hojaldre


Flores de hojaldre, İspanya'nın Alcalá de Henares şehrinin bir spesiyalitesidir ve güzel çiçek veya gül şekillerine yuvarlanmış milföy hamurundan ( hojaldre ) oluşur. İsmini, milföy hamurunun çiçekleri anlamına gelen benzersiz şekli almıştır .

İsmail Öztekin

  • 82
  • 100

82 - Rasstegai


Rasstegai, ortasında bir delik bulunan ve yumurtalı ciğerden mantarlı pilava kadar çok çeşitli dolgularla doldurulan geleneksel bir hamur işidir. Ancak geleneksel dolgu, mersin balığı veya somon gibi kıyılmış balıktır. Hamur işi un, maya, süt, yumurta, tereyağı, şeker ve tuzla yapılırken balık dolgusu genellikle soğan, tereyağı ve krema ile birleştirilir.

İsmail Öztekin

  • 83
  • 100

83 - Khuushuur


Khuushuur, geleneksel olarak kıyma ve soğan karışımıyla doldurulan lezzetli bir Moğol böreğidir, ancak sığır eti, sarımsak veya biber ve diğer sebzelerin de dahil olduğu birkaç çeşidi vardır. Bu hilal şeklindeki börek genellikle derin yağda kızartılır ve elle yenmesi amaçlanır.

İsmail Öztekin

  • 84
  • 100

84 - Boyoz


Boyoz, 15. yüzyılın sonlarında İspanya'dan gelen Sefarad Yahudi göçmenler tarafından ülkeye getirilen bir Türk böreğidir. Günümüzde, orijinal tarifine uygun olarak yalnızca İzmir'de hazırlanmaktadır. Böreğin yapımında un, ayçiçek yağı ve tahin kullanılır.

İsmail Öztekin

  • 85
  • 100

85 - Panada


Panada, İspanyol ve Latin Amerika empanadalarına ilginç bir Endonezya yorumudur . Bu derin yağda kızartılmış, hilal şeklindeki hamur işleri mayalı hamurdan ve balık bazlı bir dolgudan oluşur. Endonezya versiyonu geleneksel olarak skipjack ton balığı, soğan, hindistan cevizi sütü, acı biber ve diğer isteğe bağlı malzemelerin bir kombinasyonuyla doldurulur.

İsmail Öztekin

  • 86
  • 100

86 - Mooncake (Yuebing)


Orta Sonbahar Festivali veya Ay Festivali sırasında yenen eski bir Çin lezzeti olan ay keki, yueh ping adı verilen kısa bir hamurdan yapılan ve geleneksel olarak siyah susam veya lotus çekirdeği ezmesiyle, kırmızı fasulye, kavrulmuş domuz eti, yeşil fasulye, hurma ve tuzlanmış ördek yumurtası sarısıyla doldurulan bir börektir.

İsmail Öztekin

  • 87
  • 100

97 - Pâté Lorrain


Pâté Lorrain, marine edilmiş etin milföy hamuruna sarıldığı bir Fransız yemeğidir. Geleneksel Fransız mutfağında etin domuz eti ve dana eti karışımı olması gerekir, ancak modern tarifler tavşan veya tavuk gibi diğer çeşitleri de önermektedir.

İsmail Öztekin

  • 88
  • 100

88 - Forfar Bridie


Adını 18. yüzyılda İskoçya'nın ünlü Cornwall böreğine cevabı olarak ortaya çıkan Angus ilçe merkezinden alan bridies, geleneksel olarak doğranmış soğan ve sığır yağında kızartılmış dana eti parçaları veya şeritleriyle doldurulan kısa hamur işi börekleridir.

İsmail Öztekin

  • 89
  • 100

89 - Barbagiuan


Barbagiuan , Monako'nun ulusal yemeğidir, genellikle İsviçre pazısı, ıspanak, ricotta peyniri veya balkabağıyla doldurulan derin yağda kızartılmış bir hamur işi kızartmasıdır. Geleneksel olarak hem Monako'da hem de Kuzey İtalya'nın bazı bölgelerinde meze olarak servis edilir.

İsmail Öztekin

  • 90
  • 100

90 - Kollpite


Kollpite veya kullpite, un, ılık su ve tuzdan oluşan geleneksel bir hamur işidir. Hamur çok ince hamur tabakalarına açılır veya gerilir, daha sonra bunlar üst üste istiflenir ve her katmanın arasına ve üstüne yağ veya eritilmiş tereyağı gezdirilir.

İsmail Öztekin

  • 91
  • 100

91 - Frigideiras


Frigideiras, gevrek bir hamurdan yapılan ve genellikle domuz eti ve sığır eti karışımı olan kıyma ile doldurulan, baharat ve soğanla tatlandırılmış geleneksel bir tuzlu hamur işidir. "Frigideiras" adı, geleneksel olarak bir tavada kızartıldıkları için hazırlama yönteminden gelir ("Portekizcede "frigideira"). 1796'da "Frigideiras do Cantinho" adlı kuruluşta yaratıldılar, ancak tarifleri sıkı bir şekilde korunan bir sır olarak kalmaya devam ediyor.ş geleneksel bir tuzlu hamur işidir. "Frigideiras" adı, geleneksel olarak bir tavada kızartıldıkları için hazırlama yönteminden gelir ("Portekizcede "frigideira"). 1796'da "Frigideiras do Cantinho" adlı kuruluşta yaratıldılar, ancak tarifleri sıkı bir şekilde korunan bir sır olarak kalmaya devam ediyor.

İsmail Öztekin

  • 92
  • 100

92 - Bureek muwaraq


Bu lezzetli Libya böreği, kıyma, doğranmış soğan, tuz, karabiber ve çeşitli baharatların bir karışımıyla doldurulmuş hamurdan oluşur. Hamur genellikle un, su, tereyağı, kabartma tozu ve tuzla yapılır. İnce gevrek hamur katmanları, yağa batırılmış hamurun katlanması ve tekrar tekrar açılmasıyla yapılır.

İsmail Öztekin

  • 93
  • 100

93 - Bedfordshire clanger


Bedfordshire'ın popüler Cornish böreğine cevabı Bedfordshire clanger'dır, 19. yüzyıla dayanan eski bir yemektir. Bu lezzet başlangıçta bir ucunda lezzetli et dolgusu ve diğer ucunda tatlı meyve dolgusu bulunan haşlanmış bir sığır yağı pudingi olarak başladı.

İsmail Öztekin

  • 94
  • 100

94 - Burgenländischer Krautstrudel


Burgenländischer krautstrudel, Burgenland'a özgü bir tuzlu strudel çeşididir ve lahana dolgusuyla doldurulmuş ince bir strudel hamurundan oluşur. Dolgu genellikle ince kıyılmış beyaz lahana, şeker, yağ, tuz ve karabiber, kimyon ve hindistan cevizi gibi baharatların bir kombinasyonuyla hazırlanır.

İsmail Öztekin

  • 95
  • 100

95 - Pierekaczewnik


Polonya'nın simgesel pierekaczewnik'i , Polonyalılar, Litvanyalılar, Ruslar, Belaruslular, Ukraynalılar, Yahudiler ve Tatarlar gibi birçok farklı halkın bir araya geldiği eski doğu sınır bölgelerinde ortaya çıkmıştır. Yemek, 14. yüzyılın başlarında gelen ve yanlarında zengin oryantal mutfağını getiren Tatar yerleşimciler tarafından Polonya'ya getirilmiştir.

İsmail Öztekin

  • 96
  • 100

96 - Empanadas de Santa Rita


Empanadas de Santa Rita, Chihuahua'dan gelen Meksika empanadalarıdır. Şehirde, bu empanadalar her yıl 22 Mayıs'ta kutlanan bayramı olan Aziz Rita'nın onuruna hazırlanır. Bu, kendi tarifiniz yoksa, bu empanadaları tadabileceğiniz yılın tek günüdür.

İsmail Öztekin

  • 97
  • 100

97 - Grammelpogatscherl


Burgenland'dan gelen lezzetli bir lezzet olan grammelpogatscherl, hamurunda incecik doğranmış kızarmış domuz yağı küpleri ( grammeln ) bulunan küçük, lokma büyüklüğünde bir hamur işidir. Hazırlanışındaki malzemeler yerden yere değişse de, hamur işi genellikle un, yumurta, maya, süt, tuz ve kızarmış domuz yağının bir kombinasyonuyla yapılır.

İsmail Öztekin

  • 98
  • 100

98 - Zillertaler Krapfen


Zillertaler krapfen, Tirol'deki Zillertal'dan gelen geleneksel bir yemektir. Bu geleneksel kızartmalar çavdar unu, yumurta, su ve tuz kombinasyonuyla yapılır. İç harcı lor peyniri (quark), Tiroler gri peyniri, patates, tuz ve frenk soğanı ile yapılır.

İsmail Öztekin

  • 99
  • 100

99 - Sambusa baraki


Sambusa baraki, etle doldurulmuş geleneksel bir Tacik böreğidir. Genellikle un, yumurta, tuz ve sudan oluşan sert, gevrek bir hamur diskinden yapılan büyük bir üçgen turtadan oluşur. Hamur eritilmiş tereyağı ile yağlanır ve ardından et karışımıyla kaplanır.

İsmail Öztekin

  • 100
  • 100

100 - Majamir


Majamir, Suriye'nin Yabroud bölgesinden gelen geleneksel bir yemektir. Yemek, kıyma, domates, soğan ve yumurta karışımıyla doldurulmuş yuva şeklindeki bir hamurdan oluşur. Hamur, un, su, yağ ve tuzla yapılır, küçük toplara yuvarlanır, yuvalara şekillendirilir ve et karışımıyla doldurulur.