Gökbilimcilerden büyük keşif: Yıldız çarpışmasında yerçekimsel dalgalar keşfedildi
NASA'da çalışan bilim insanları dünyadan 130 milyon ışık yılı uzaklıktaki galakside iki nötron yıldızının çarpışmasıyla meydana gelmiş yerçekimsel dalgalar keşfetti. Uzmanlar bu büyük keşfin, Büyük Patlama'dan başlayarak uzayın pekçok sırrının çözülmesine faydası olacağını tahmin ediyor.
ABD'li ve Avrupalı bilim insanları, Süpernova yıldız patlamaları sonucu oluşan iki "nötron yıldızının" 130 milyon yıl önce çarpışmasıyla meydana gelen yerçekimsel dalgaları keşfetti.
Albert Einstein'ın ünlü izafiyet teorisinin odağındaki yerçekimsel dalgalar ve ortaya çıkardıkları ışık, dedektörler aracılığıyla ilk kez doğrudan algılanabildi. Keşiften birkaç gün önce bu bölge Hubble'ın objektifine böyle yansımıştı.
Önümüzdeki yıllarda Hubble görevi James Web Uzay Teleskobu'na bırakacak.
8.8 milyar dolara mal olan James Webb Teleskobu sahip olduğu teknoloji sayesinde evrenin yaklaşık 13,8 milyar yıl önce oluşumuna sebep olan Big Bang'den (Büyük Patlama) 200 milyon yıl sonraki halini inceleyebilecek.
Huble'a kıyasla uzayı daha detaylı bir biçimde inceleyebilecek olan James Webb'in bu tarz araştırmalarda etkili olması bekleniyor.
Galaksimizde Dünya benzeri 200 milyar gezegen olduğuna dikkat çeken bilim insanları, yeterince bilgi birikimine ve teknolojiye sahip olduklarını ve James Webb Teleskobu sayesinde söz konusu keşfin yakın bir zamanda gerçekleşebileceğini belirtiyor.
1990 senesinde Discovery uzay mekiği tarafından yörüngeye taşınan Hubble Uzay Teleskobu'na oranla 3 kat büyük merceklere sahip olan teleskop, Hubble'dan elde edilen verilerin de 100 kat fazlasını elde edecek.
İşte emekli edilmeye hazırlanılan Hubble'ın objektifine yansıyan en çarpıcı kareler...