240 günde yok olan kaşık yaptılar
Meksika menşeli BioFase adlı şirket, çevre dostu bir işe imza attı. Günümüzde birçok kişinin bildiği ve kimi zaman kullanmayı tercih ettiği plastik kaşık ve çatalın yerine muadili olması adına doğada kalmayacak bir ürün geliştirdi. Üstelik bunun için 240 günün yeterli olacağını belirtti.
Plastik poşet, pipet ya da plastik kaşık ve çatal gibi tek kullanımlık olan ürünler okyanuslar ve kara parçaları üzerinde, yok olması uzun zaman aldığı için en büyük çevre kirliliği sorunlarından biridir. Çevre kirliliğini artıran bir faktör olmasından dolayı birçok şirket tarafından çözüm aranıyor.
Meksikalı şirket BioFase, 240 günde biyolojik olarak parçalanan tek kullanımlık kaşık, çatal ve bıçakları piyasaya sürdü. Kuru ve temiz bir yerde saklanıldığı sürece bir yıl kadar dayanan kaşık - çatallar, bir sene sonra plastik bırakmadan biyolojik olarak çözünmeye başlıyor.
Meksika merkezli şirket BioFase, bulunduğu konum dolayısıyla avokadoya ulaşmada sorun yaşamadı. Miktar ve süre bakımından her an elinin altında avokado bulunan firma, doğada yok olan tek kullanımlık ürünleri bu sayede tasarladı. Meksika, dünyadaki avokado rezervinin yaklaşık yüzde 50'sine sahip. Bu sayede ülke avokado ve tohumlarından kolayca yararlanabiliyor.
Biyolojik olarak parçalanabilen ve gübre olarak kullanılabilen olmak üzere iki farklı ürünleri var. Biyolojik olarak çözünen ürünler raf ömrü sona erdiğinde meyveler gibi yeniden doğayla bütün olur. Gübre olabilenler ise gübreleme işlemi tamamlanırsa yüzde 100 olarak doğaya karışır.
Bu tip bir üretim sadece ucuz değil, aynı zamanda çöplükte yakılacak olan bir malzemeden yapılmıştır.
Ürünleri bulmak neredeyse bir buçuk yıllarını aldı. En zor kısım ise malzemeyi istenen şekle sokmak için kalıp oluşturma aşamasıydı.