Celal Bayar´ın vefatının üzerinden 33 yıl geçti
Türkiye'nin üçüncü Cumhurbaşkanı Celal Bayar, milli mücadele yıllarında önemli bir rol alarak 'Galip Hoca' takma adıyla ülkenin işgalini engellemek için halkı bilinçlendirirken, çok partili siyasi yaşamın ilk sivil cumhurbaşkanı sıfatıyla da demokratikleşme ve özgürleşme alanında önemli çalışmalara imza attı.
Türkiye'nin ilk sivil Cumhurbaşkanı Bayar'ın vefatının üzerinden 33 yıl geçti.
Bayar, 1883 yılında Bursa'nın Gemlik ilçesinin Umurbey köyünde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Umurbey'de tamamlayan Bayar, ardından Bursa'da İpek Meslek Yüksekokuluna gitti.
College Francais de l'Assomption'da eğitim gören Bayar, hukuk ve bankacılık alanlarında çalıştı.
Bayar, 1903 yılında İnegöllüzade Refet Bey'in kızı Reşide Hanım'la evlenerek, bu evliliğinden Refi, Turgut ve Nilüfer adlarında üç evladı oldu.
Celal Bayar, 1907 senesinde İttihat ve Terakki'nin Bursa'daki gizli kolu olan Küme adlı örgüte girmesinin ardından Ege bölgesinde son derece zayıf olan cemiyetin çalışmalarını hızlandırmak ve bölgede etkinliğini artırmak amacıyla İzmir'e özel bir görevle gönderildi.
Bayar, 1912'deki Balkan Savaşı’nda Bulgar ordularıyla savaşmak üzere Bursa'dan gizlice ayrılarak önce İstanbul'daki askeri karargaha oradan da cepheye gitti.
- Galip Hoca takma adıyla işgale karşı durdu
Bayar, İzmir'de 1918 yılında işgali engellemek ve işgalci kuvvetlere karşı mukavemet oluşturmak amacıyla kurulan İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti'nde aktif rol aldı.
İttihatçı kimliği ve hakkındaki tutuklama emri yüzünden ismini değiştirmek zorunda kalan Bayar, İzmir'in işgali tehlikesi belirince, "Galip Hoca" takma adıyla zeybek ve köy hocası gibi bölgeyi dolaşarak işgale karşı propaganda yaptı.
Aydın, Yunan kuvvetleri tarafından işgal edilince Bayar, halkı Yunan kuvvetlerine karşı örgütleme faaliyetleriyle uğraştı.
Aydın, kısa zamanda Yunan kuvvetlerinden kurtarılmıştı.
Balıkesir Kongresi öncesinde yapılan toplantıda Bayar'a Sivil Alay Komutanlığı, kongrede ise oybirliği ile Akhisar Milli Alay Kumandanlığı unvanı layık görüldü.
- Nutuk'ta Celal Bayar'ın ismi de geçiyor
Bayar'ın milli mücadele yıllarındaki bu gayretleri, milli mücadelenin lideri Mustafa Kemal Atatürk'ün övgüsüne de neden olmuştu.
Celal Bayar'ın ismi Nutuk'ta şöyle geçiyor:
"Aydın dolaylarında, İzmir'in işgalinden sonra, asker ve halktan bazı vatanseverler, Yunanlılara karşı savunma, halkı cesaretlendirme ve silahlı milli teşkilat kurma gayretleriyle çalışıyorlardı.
Bu arada İzmir'den ad ve kıyafet değiştirerek o bölgeye gitmiş olan Celal Bey'in (İzmir Milletvekili Celal Bey'dir) gayret ve fedakarlığı anılmaya değer."