FOTO GALERİ

Yumurtanın kabuğunu sakın atmayın! Bu yararını ilk kez duyacaksınız...

Güçlü kemikler için yeterli miktarda kalsiyum alımının önemli olduğu artık herkesçe biliniyor. Peki, yumurta kabuğunun %95'inin kalsiyum olduğunu biliyor muydunuz?

  • 1
  • 22

Uzmanlar, yumurta kabuğunun faydalarını ve nasıl tüketilmesi gerektiğini anlattılar.

  • 2
  • 22

Güçlü kemik oluşumu için kalsiyumun yanı sıra D vitamini, K vitamini.

  • 3
  • 22

Folik asit - B vitaminleri, potasyum, magnezyum, fosfor, omega 3 yağ asiti, protein ve egzersiz de kemik gelişimi için gereklidir.

  • 4
  • 22

Kemiklerin yapısında bulunan kalsiyumun bilinen en iyi kaynakları süt ve süt ürünleridir.

  • 5
  • 22

Yetişkin bireylerde günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg kadardır.

  • 6
  • 22

Besinlerimiz ile aldığımız kalsiyumun ancak %30-40’ı emilebilmektedir.

  • 7
  • 22

Günlük 3-4 porsiyon süt ve süt ürünleri tüketimi kalsiyum ihtiyacımızı karşılamaktadır.

  • 8
  • 22

Yumurta kabuğunda 27 besin öğesi bulunuyor

  • 9
  • 22

Yumurta kabuğunun yaklaşık %90-95’ i kalsiyum olup besinlerle alınan kalsiyuma göre vücutta sindirimi ve emilimi çok daha fazladır.

  • 10
  • 22

Yumurta kabuğunda ayrıca magnezyum, bor, bakır, demir, manganez, molibden, kükürt, silikon, çinko vb. 27 besin öğesi bulunmaktadır.

  • 11
  • 22

Bu bileşim insan kemik ve diş yapısı bileşimine çok benzemektedir.

  • 12
  • 22

Yumurta kabuğu kalsiyumu ve D3 vitamini takviyesiyle yapılan çalışmalarda kemik yoğunluğu ölçümlerinde artışlar gözlemlenmiştir.

  • 13
  • 22

Bu nedenle de osteoporoz (kemik erimesi hastalığı ) riskini azaltmaya yardımcı, iyi bir kalsiyum kaynağı olarak güvenli bir şekilde günlük beslenmeye eklenebilir.

  • 14
  • 22

Nasıl tüketilmeli?

  • 15
  • 22

Kuş (tavuk) doğru beslenmezse ihtiyacımız olan besin öğelerini yumurta kabuğundan alamayız.

  • 16
  • 22

Bu yüzden serbest gezinen kuşların veya sertifikalı organik her türlü yumurta kabuğu (tavuk, kaz, ördek) kullanılmalıdır.

  • 17
  • 22

Salmonella bakterisi riski için iyi kaynatılmış olan yumurta kabuğu, kurutulup blenderla toz haline getirildikten sonra tüketilebilir.

  • 18
  • 22

Elde ettiğiniz yumurta kabuğu tozunu saklamak isterseniz serin ve kuru bir yerde, cam bir kavanozda muhafaza edebilirsiniz.

  • 19
  • 22

Orta boy yumurta kabuğundan yaklaşık 1 çay kaşığı yumurta tozu elde edilebilir.

  • 20
  • 22

Bu da yaklaşık 800 mg kalsiyum içermekte olup yetişkin bir birey için besinlerden alınan kalsiyumun miktarına göre ilave olarak kullanılabilir.

  • 21
  • 22

Kalsiyumun fazla alınması kas kramplarına sebep olabilir. Bu yüzden dikkatli kullanılmalı ve mutlaka potasyum kaynağı muz gibi besinlerin tüketimi de ihmal edilmemelidir

  • 22
  • 22