Bağışıklığı artırır: Yulaftaki beta-glukan bağışıklık seviyesinin artmasını sağlar. Vücudunuzdaki immün hücrelerin çoğunda, beta-glukanı emmek için tasarlanmış özel reseptörler vardır ve bunlar, beyaz kan hücrelerinin hareketini artırarak sizi hastalıklara karşı korur.
Çocukluklarda astım riskini azaltır: Astım çocuklarda en sık görülen kronik rahatsızlıklardan biridir. Solunum yollarında iltihaplanma ile ilişkili bir rahatsızlıktır. Her çocukta birebir aynı belirtiler oluşmasa bile en belirgin semptomlar arasında öksürük, nefes kısalması ve hırıltı gelir. Çocukları erken bir şekilde yulaf ile tanıştırmak koruyucu etki yaratabilir. Bir çalışma 6 aylıktan önce bebeklere yulaf verilmesinin çocuklukta astım riskinin azalması ile ilişkili olabileceğini bildirmiştir.
Yaraları daha çabuk iyileştirir: Antibiyotiklerin daha etkili olmasını sağlayarak yaraları daha hızlı iyileştirir. Vücudunuzu bakteri, virüs ve mantar gibi çeşitli mikroplara karşı daha dirençli hale getirir.
Yorgunluğa iyi gelir: Fiziksel veya ruhsal stres altında olan kişilerde bağışıklığı geliştirir. Kemoterapi ve radyoterapide bağışıklık sistemini destekler. Ayrıca selenyum ve çinko bakımından zengin olduğu için enfeksiyonla mücadelede önemli rol oynar. Bebeklerde doğum sonrası ilk beş aylık sürede beslenmelerine yulafın dahil edilmesi çocukluk çağı astım riskini üçte iki oranında azaltabilir.
Diyabeti azaltır: Yulaf kan şekerini stabilize etmeye ve tip-2 diyabet riskini azaltmaya yardımcı olduğundan, diyabetliler düzenli olarak yulaf tüketmelidir. Yüksek lif ve kompleks karbonhidratlar, tüm bu yiyeceğin basit şekere dönüştürülmesini yavaşlatır. Beta-glukan, yemeklerden önce kan şekeri seviyelerindeki düşüşü geciktirir ve bir yemekten sonra artışı yavaşlatır.mcı olduğundan, diyabetliler düzenli olarak yulaf tüketmelidir. Yüksek lif ve kompleks karbonhidratlar, tüm bu yiyeceğin basit şekere dönüştürülmesini yavaşlatır. Beta-glukan, yemeklerden önce kan şekeri seviyelerindeki düşüşü geciktirir ve bir yemekten sonra artışı yavaşlatır.
Kabızlığın giderilmesine yardımcı olur: Laksatifler genellikle yaşlılarda kabızlığın giderilmesi için kullanılır. Ancak bununla birlikte düşük yaşam kalitesi ve kilo kaybı ile de ilişkilendirilirler. Araştırmalar yulaf kepeğinin yaşlılarda kabızlığın giderilmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. Bir çalışma, 12 hafta boyunca yulaf kepeği içeren çorba ya da tatlı tüketen 30 yaşlı hastanın durumlarının iyileştiğini göstermektedir. Ayrıca bu hastaların %59'u 3 aylık çalışmanın sonunda laksatif kullanımını tamamen bırakabilmiştir.
Kolon kanserini engeller: İçerdiği antioksidanlar sayesinde kanserle mücadeleye yardımcı olabilir. Yulaftaki lif ise rektal ve kolon kanserini önleyebilir. Sadece yulafta bulunan avenantramidler sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerinin büyümesini engeller.
Kilo vermeye yardımcı: Yulaf oldukça doyurucu bir besindir. Daha yavaş ve uzun sürede sindirildikleri için tok tutarak gereksiz kalori alımını engeller. Bu da kilo vermenize yardımcı olur. Vücutta asla yağ barındırmamasıyla diyet yapanların mutlaka tüketmesi gereken bir besindir.
Enerji verir: Yüksek enerji kaynağıdır. Bu bakımdan yorucu bir güne başlarken tüketilmesinde, sporcuların günlük düzenli olarak tüketmelerinde fayda var.
Cilt bakımı: Birçok cilt bakımı ürününde yulaf içeriğinin bulunması tesadüf değildir. Bu ürünlerin üreticileri genellikle ince öğütülmüş yulafları "kolloidal yulaf ezmesi" olarak listeler. 2003 yılında The FDA (Food and Drug Administration), kollodial yulaf ezmesinin cilt koruyucu bir madde olduğunu onaylamıştır. Ancak gerçekte yulafın tahrişli yüzey ve kaşıntı gibi cilt problemleri için kullanıldığına dair tarihte daha eski kayıtlar bulunmaktadır. Ayrıca yulaf bazlı cilt ürünleri egzama rahatsızlığı belirtilerinin iyileşmesine yardımcı olabilir. Bu tür yulaf bakım ürünlerinin cilde sürülen ürünler olduğunu belirtmemiz gerekir.
Yulafın besin değeri
Besin bileşenleri oldukça zengin olan yulaf güçlü bir karbonhidrat ve lif kaynağıdır; beta-glukan lifler açısından önemli bir kaynaktır. Ayrıca diğer tahıllara göre çok daha fazla protein ve yağ içerir. Yulaf vitamin, mineral ve bitkisel antioksidan bileşenler açısından da zengindir.
Yarım bardak (78 gram) kuru yulaf tavsiye edilen günlük tüketim miktarına göre:
Manganez: %191,
Fosfor: %41,
Magnezyum: %34,
Bakır: %24,
Demir: %20,
Çinko: %20,
Folat: %11,
B1 Vitamini: %39,
B5 Vitamini: %10,
Daha düşük oranlarda kalsiyum, potasyum, b6 vitamini (pridoksin) ve b3 vitamini (niasin) içermektedir.
Ayrıca 78 gram kuru yulaf 51 gram karbonhidrat, 13 gram protein, 5 gram yağ ve 8 gram lif içerir ama bu değerlerine rağmen 303 kaloridir.
Yulaf ezmesi tarifi:
2 yemek kaşığı yulaf ezmesi
1 çay bardağı ılık süt
1 adet meyve (isteğe bağlı)
Tatlandırma isteğine göre 1 yemek kaşığı fındık yada ceviz 1 tatlı kaşığı tarçın da kullanabilirsiniz.
Yulaflı Puding: Sıcak süt ile hazırladığınız yulaf lapasına bir miktar bitter çikolata ilave edilir. Bitter çikolata en sağlıklı çikolata türüdür. Tüm malzemeler karıştırılıp dolapta 2 saat bekletilir ve sağlıklı puding afiyetle tüketilir.