Yediğiniz besinlerinin yararlarını ne kadar biliyorsunuz
Günlük hayatımızda kolayca elde edebileceğimiz besinlerin mucizevi yararları hayat kurtarıyor. İşte besinlerin hiç bilmediğiniz yararları...
Stres, şişmanlık ve sigara gibi etkenler tansiyonu tetikleyip, kalp hastalıklarına davetiye çıkarıyor.
Lavanta, limon ve sarımsak aniden fırlayan tansiyona ilaç gibi etki ediyor, hayat kurtarıyor...
Hipertansiyon, yani yüksek tansiyon, kan dolaşımı için damarlarımızda gerekli olan kan basıncının normalden fazla olmasıdır.
Atardamarlardaki büyük kan basıncının 140, küçük kan basıncının ise 90'a eşit ya da daha yüksek olduğu durumlara denilir.
Yüksek tansiyon ülkemizde her 3 kişiden 1'inde görülen önemli bir sağlık sorunudur.
Tedavi edilmediğinde; kalp yetmezliği, kalp büyümesi, damarlarda daralma, felç, böbrek yetmezliği ve körlük gibi ciddi sorunlara neden olur; bu nedenle mutlaka erken teşhis ve tedavi edilmelidir.
SARIMSAK:
Mide kanserlerini önler. Tansiyon ve kolesterolü düşürür.
LİMON:
Limonlu su, tansiyon düşürmek için halk arasında en sık kullanılan yöntemdir.
Limon suyunun tansiyon düşürmedeki etkisi tıbbi araştırmalarla da kanıtlanmıştır.
LAVANTA:
Tansiyonu normalleştirir. Kötü kolesterolü ve zararlarını büyük ölçüde azaltır.
ALIÇ:
Damar sertliğine faydalıdır. Kan basıncını düşürür. Kolesterole iyi gelir.
KAKULE:
Kan pıhtılaşmasını önler. Pıhtının da çözünmesine yardımcı olur. Tansiyonu düzenler.
TARÇIN:
Hem yüksek tansiyonu hem de şeker hastalarının kan basıncını düşürür. İltihaplı hastalıklarda kanı temizler.
ZEYTİN:
Yüksek tansiyona iyi gelir. Zeytindeki insülin etkili bileşik, şeker hastalıklarına karşı son derece iyidir.
FESLEĞEN:
Yemeklere lezzet vermesinin yanı sıra kan basıncını düşürür. Kan dolaşımını uyarır.
ÇİKOLATA:
Koyu ve sütlü çikolatalar, kan damarlarını genişletir. Damar duvarlarındaki baskıyı azaltır.
ŞEKER OTU:
Kan şekeri seviyesini düzenler. Hipertansiyonu önler.
KEKİK:
Yüksek tansiyon dengesini sağlıklı tutar. Soğuk algınlığı, öksürük, ateş gibi sorunları ortadan kaldırır. Bronşları rahatlatır.
KEDİ PENÇESİ:
Hipertansiyon ve nörolojik sağlık sorunlarını tedavi ediyor. Hücre içinde kalsiyum, kanallardaki baskıyı azaltıyor.
GREYFURT:
Tansiyonu düşürmeye yardımcı meyvelerden birisidir.
AYRAN:
Tuzsuz ayran ve yoğurt da yüksek tansiyon için kullanılabilir. Fakat kesinlikle tuz kullanılmaması gerektiğini unutmayın.
NAR:
Bulabiliyorsanız tansiyon yükseldiği anda nar suyu içmeye çalışın. Nar suyu tansiyonu düşürüp normal değerlere ulaşmasını sağlar.
HANGİ GIDALAR OLUMSUZ ETKİLİYOR
TUZLU BESİNLER:
Hipertansiyonlu kişilerin yemeklerine tuz ilave etmemeleri ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmaları gerekir. Yemekleri tatlandırmak için baharatlar en uygun seçim olacaktır. şekerli besinler: Tüketim miktarına bağlı olarak tansiyonu yükseltip kalbi zorlar.
ÇAY-KAHVE:
Eğer 3 fincan koyu kahve veya 6-7 bardak koyu çay içmişseniz tansiyonunuz yükselecektir.
KOLALI İÇECEKLER:
İçeriğinde bulunan hem yüksek oranda şeker hem de meyankökünden dolayı vücutta sodyumun tutulmasına neden olabilmekte ve bu nedenle tansiyonu yükseltmektedir.
MARGARİN:
Katı yağların direkt tansiyonu yükseltici bir etkisi yoktur ama çalışmalar gösteriyor ki sıvı yağ tüketenlerde tansiyon yükselmiyor.
Bu da yemekleri mümkün olduğu kadar sıvı yağla yapmak gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor.
Yüksek tansiyonun en sık rastlanan belirtileri; baş dönmesi, baş ağrısı, kalp ağrısı, kulak çınlaması, nefes darlığı, çift veya bulanık görme, burun kanamaları ve düzensiz kalp atışlarıdır.
Yüksek tansiyon teşhisi koymak için kan basıncı ölçülürken; sistolik (büyük tansiyon, normali 140 mm Hg), diastolik (küçük tansiyon, normali 90 mm Hg) olmak üzere iki değere bakılır.
Yüksek tansiyon tanısı için bu değerlerden birinin yüksek olması yeterlidir...