Yaz meyvesi kirazın faydaları
İşte kirazın bilmediğiniz faydaları...
Tatlı aroması ile pek çok içecek ve şekerlemede kullanılan kiraz, popüler bir meyve olmasına karşın sağlığa yararları uzmanlar tarafından çok dile getirilmiyor.Son yıllarda yapılan çalışmalarda kirazın faydalarının saymakla bitmeyeceği görüldü.Bunlar arasında en önemlileri ise antioksidan bakımından zengin olması ve bu sayede pek çok organı hücre hasarına karşı koruması.
Kabızlık
Kiraz, bağırsakları hareketlendiren ve kabızlığı önleyen besin lifinden yüksek miktarda içermektedir. 100 gram kiraz günlük olarak alınması gereken besin lifinin %8’ini karşılar.
Beyin Sağlığı
Yaşla beraber beyin hücreleri arasındaki iletişim azalır ve bunun sonucu olarak zihinsel aktivite yavaşlayabilir ve hafıza sorunları görülebilir. Düzenli olarak kiraz yiyerek ilerleyen yaşlarda oluşan bu durumu engelleyebilir, en azından süreci yavaşlatabilirsiniz.
Kiraz içinde bulunan antioksidanlar gelişmiş hücreleri tahrip eden ve hali hazırda vücudumuzda bulunan serbest radikallere karşı koruma sağlar. Ne kadar az hücre zarar görürse beyin o kadar çevik ve hafıza o kadar keskin olur.
Uykusuzluk
Kiraz, beyinde uyku döngüsünün düzenlenmesi için kullanılan “melatonin” içerir. Vücudumuz normal koşullarda yeterli miktarda melatonin üretebilir ancak bazı çevresel faktörler (yapay aydınlatma, tv ekranı veya bilgisayar ekranından gelen ışık gibi) melatonin seviyesini düşürerek yatağa girdiğinizde uykuya geçişi zorlaştırabilir.
Yatmadan bir kaç saat önce kiraz yerseniz eksik melatonin tamamlanır ve uykuya geçiş kolaylaşır.
daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken kritik nokta tüketilen kirazın miktarıdır. Çünkü kirazın kalorisinin büyük bir miktarı şekerden gelir ve fazla tüketildiğinde diyetinizi olumsuz yönde etkileyebilir.
Kilo Kontrolü
100 gram kiraz ortalama 60 kalori içerir. 1 dilim beyaz ekmeğin 80-90 kalori olduğunu düşünürsek, özellikle kilo vermeye çalışırken lezzetli atıştırmalık seçenekleri arasına kirazı rahatlıkla ekleyebilirsiniz. Kirazın %75’i sudur ve midenizi daha az kaloriyle daha kısa sürede doldurmanızı sağlar.
Besin lifi bakımından zengin olması ise daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Burada dikkat edilmesi gereken kritik nokta tüketilen kirazın miktarıdır. Çünkü kirazın kalorisinin büyük bir miktarı şekerden gelir ve fazla tüketildiğinde diyetinizi olumsuz yönde etkileyebilir.
İltihap Önleyici
Bilimsel araştırmalar, kirazda bulunan “antosiyanin”nin iltihap arttırıcı bazı enzimleri (cyclooxygenase-1 ve 2) baskıladığını ortaya koymaktadır. Bu özelliği ile kiraz gut artriti, fibromiyalji (ağrılı kas rahatsızlığı) ve kronik spor sakatlıkları nedeniyle oluşan ağrıları hafifletilmesi için önerilen meyveler arasında yer almaktadır.
Hatta “California Kiraz Danışma Kurulu”nun kirazın ağrıya etkisi konusunda “20 adet kiraz yemek 1 aspirin almaktan 10 kat daha etkilidir” gibi iddialı bir açıklaması da mevcut.
Gut Hastalığı
Boston Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre kiraz, gut hastalığına bağlı eklem ağrısı ataklarını %35 ile %75 arasında azaltıyor.
Ayrıca Diyabet riskini düşürür,
cildi korur, yaşlanma belirtilerini geciktirir.
Antioksidan etkisiyle kansere karşı koruma sağlar, kalp ve damar sağlığını korur,.
Nörolojik hastalıkların görülme riskini azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir