İŞTE YABAN MERSİNİN FAYDALARI
Yaban mersininde bulunan "antosiyaninler" yaşa ve ultraviyole ışınlarına bağlı olarak oluşan retina problemlerine karşı koruma sağlar, gece görme kapasitesini artınr.
Antosiyanin'lerin yaşlılarda katarakt oluşumunu geciktirdiği gece görüşünün azalması ve sarı nokta hastalığı (makula dejenerasyonu) gibi göz sorunlarının önlenmesinde önemli bir rol oynadığı içeriğinde bulunan A-A vitamini ve çinko minerali zengini olmasına bağlanmıştır.
Yaban Mersini meyvesi içerisinde polifenoller, salisilik asit, karotenler, folik asit, lifler,B vitamini kopleksi Ave E vitamini, C vitamini, potasyum, fosfor, magnezyum, demir, Riboflavin, niasin ve fitoestrojenler bulunmaktadır.
Bitki meyvesinin insan sağlığına etkileri konusunda yapılan kapsamlı araştırmalar, bileşiğinde bulunan kateşinler (fenolik bileşikler) antimikrobial ve antioksidatif (serbest radikal süpürücü) etkiye sahiptir.
Proantocyanidin ve antosiyaninler ise kapiller (kılcal) damar yırtılmaları ve kanamaları göz'de retina ve beyin kanamalarına karşı damar sağlığı ve bütünlüğünü korur.
Meyva bileşimindeki flavonoid'Ier, bilinen güçlü antioksidan etkileri ile serbest radikaller süpürerek kanser koruyucu olarak etkili olurlar.
Ek olarak içerikteki antosiyaninler mide ve kalın bağırsak ülserlerinde hızlı bir iyileştirici özelliğe sahiptirler.
Çoğu idrar yolu enfeksiyonuna E. Coli olarak bilinen bir bakteri neden olur, idrar yoluna yapıştığından idrarla da atılamamaktadır.
Yabanmersini ise doğal antibiyotik özelliği ile idrar yolunu bu bakteriden temizleyebilmektedir.
Ayrıca düzenli olarak yabanmersini tüketenlerde eNOS enzim seviyesinin de yüksek olduğu belirlenmiştir, eNOS enzimi yine kalp hastalıklarından koruyucu özelliğe sahiptir.
Lif oranının yüksek ve antioksidanlardan zengin olması nedeniyle özellikle LDL kolesterol seviyesini düşürücü özelliğe sahiptir.