FOTO GALERİ

Uzman gribe karşı uyarı! İşte yapılması gerekenler...

Havaların soğumasıyla beraber grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar da kapımızı çalıyor. Peki, hastalıklara karşı vücut direncimizi nasıl koruyabiliriz? Diyetisyen Aslıhan Altuntaş açıkladı...

  • 1
  • 21
Çikolata histamin salgılanmasına yol açtığı için soğuk algınlığı durumlarında tüketilmemelidir. Öte yandan, bağışıklık sisteminin güçlenmesini engelleyici özelliği nedeniyle rafine şeker içeren tüm gıdalardan uzak durulması önemlidir.
  • 2
  • 21
Havaların soğumasıyla beraber grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi hastalıklar da kapımızı çalıyor. Bu tür üst solunum yolu enfeksiyonlarında sıklıkla burun tıkanıklığı, halsizlik, hapşırık, burun akıntısı gibi olumsuz durumlar ortaya çıkıyor.
  • 3
  • 21
Bu etkileri ortadan kaldırmak için hangi besinlerin tüketilmesi gerektiği genelde biliniyor ancak hangi gıdalardan uzak durulması gerektiğinin üzerinde pek durulmuyor.
  • 4
  • 21
Altuntaş, “Bunun yanında çikolatanın içerisinde rafine şeker bulunmaktadır. Rafine şekerin histamini artırıcı etkisi ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini engelleyici özelliği nedeniyle rafine şeker içeren tüm gıdalardan uzak durulması önemlidir.” dedi.
  • 5
  • 21
HİSTAMİN İÇEREN BESİNLERE DİKKAT
Grip, nezle, farenjit, sinüzit gibi durumlarda doktora başvurulduğunda antihistaminik ilaçlar verilir.
  • 6
  • 21
Çünkü üst solumun yolu enfeksiyonları ve alerjilerde vücutta oluşan şikayetlerden sorumlu olan madde histamindir.
  • 7
  • 21
Histamin vücutta arttığı zaman bu olumsuz durumlarla karşılaşılır.
  • 8
  • 21
Bazı besinler doğal olarak histamin içermektedir. Bazı besinler histaminin vücutta artmasına sebep olmaktadır. Bazı besinler ise histamini parçalayarak kandaki miktarının artmasına sebep olmaktadır.
  • 9
  • 21
İNEK DEĞİL KEÇİ SÜTÜ İÇİN
İnek sütü histamin salgılatan besinler arasındadır. Soğuk algınlığı durumlarında inek sütü yerine belki keçi sütü tercih edilebilir
  • 10
  • 21
Yoğurt ve kefir de mayalı ve histamin içeriği fazla olan gıdalardandır. Dolayısıyla hasta iken süt değil, yoğurt ve kefiri tercih edip bunu da günde 400 ml ile sınırlandırmak gerekmektedir.
  • 11
  • 21
Ana kaynağı buğday olan glüten de histamin salgısını artırdığı için soğuk algınlığı dönemlerinde mümkünse gluten içeriği az olan siyez ekmeği tercih edilebilir.
  • 12
  • 21
Bunların yanında ananas ve papaya da histamin salgısını artıran besinlerdir. Kabuklu deniz ürünleri aynı şekilde histamin salgılamaktadır. Dolayısıyla soğuk algınlığına yakalandıysanız midye gibi besinlerden de uzak durmanız gerekmektedir.
  • 13
  • 21
Oysa soğuk algınlığı şikayetlerini tetikleyecek besinlerden kaçınmak, bu hastalıkları hafif şekilde atlatmak açısından önem taşıyor.
  • 14
  • 21
Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Aslıhan Altuntaş, “Çikolata histamin salgılanmasına yol açtığı için soğuk algınlığı durumlarında çikolata tüketilmemelidir.” şeklinde konuştu.
  • 15
  • 21
Dolayısıyla soğuk algınlığı durumlarında histamini azaltacak, histamin içermeyen ya da histamin salınımını artırmayan besinleri tüketmek gerekmektedir.
  • 16
  • 21
Histaminden zengin olan besinlerde ilk sırada mayalı besinler bulunmaktadır. Mayalı gıdalardan turşu, sirke, yoğurt, ayran histamini ve histaminin vücutta salgılanmasını artırmaktadır.
  • 17
  • 21
Ancak bunların fayda-zarar dengelerini ayarlamak, tüketimi tamamen kesmek yerine sınırlandırmak, böylece bağışıklığı güçlendirici faydalarından da mahrum kalmamak doğru olacaktır
  • 18
  • 21
Sucuk, pastırma, sosis, salam gibi işlenmiş etler de histaminden zengin gıdalardır. Sadece soğuk algınlığı zamanlarında değil, sağlıklı beslenmek adına da zaten bu işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir.
  • 19
  • 21
Peynirler de dikkat edilmesi gereken besinler arasındadır. Özellikle histamin içeriği en yüksek olan eski peynirlerdir.
  • 20
  • 21
Bu nedenle sert ve pastörize peynirleri günde 60-90 gramı aşmadan tüketmek gerekmektedir. Sebzelerden de ıspanak, domates ve patlıcan histamin içeriği zengin besinlerdendir.
  • 21
  • 21
Ancak sadece soğuk algınlığı durumlarında da olsa bu sebzeleri hiç tüketmemek değil, tüketimini sınırlamak daha doğru olacaktır. Kaynak: Güneş Gazetesi