Yumurta kabukları
Kalsiyum eksikliğini yumurta kabuklarından alabilirsiniz. Çünkü yumurta kabukları mineral açısından zengindir.
Bunun için yumurta kabuklarını smoothie'nize ya da yemeklere ekleyebilirsiniz. İçinde karışan yumurta kabukları kalsiyum tozuna dönüşecektir.
Karpuz kabukları
Karpuz yazın birçok insan tarafından tüketilen ve sevilen bir meyvedir. Ancak karpuzu doğrarkenkabuklarını maalesef çöpe atıyoruz. Kabukların tat ve dokusu salatalığa çok benzediği söylenir.
Karpuz kabuklarını çöpe atmak yerine onlardan turşu yapabilir ya da atıştırmalık olarak da yiyebilirsiniz.
Karnabahar yaprakları
Karnabaharı temizlerken birçok kişi yapraklarından ayırıyor ve kullanmıyor. Ancak karnabahar yaprakları yüksek miktarda mineral, beta karoten, demir ve kalsiyum kaynağıdır.
Çorbaya ekleyerek daha besleyici bir hale getirebilir veya fırında cips yaparak tüketebilirsiniz
Kabak çiçekleri
Kabak çiçekleri İtalya gibi Ege Bölgesi'nde de çok bulunur. Çok hassas ve pürüzsüz olan kabak çiçeklerini çöpe atmak yerine kabak çiçeği dolması hazırlayabilirsiniz.
Ege'ye ve Girit'e özgü bir yemek olan kabak çiçeği dolması zeytinyağlılarınbaşında gelir.
Havuç kabukları
Havucu soyarken yapılan hatalardan biri de kabuklarını çöpe atmaktır. Fakat tüm lezzet ve C vitamini kabuklarında saklıdır.
Havuç kabuklarından pesto sos yapabilir ya da kurabiye ve keke ekleyerek günlük C vitamini karşılığını alabilirsiniz.
İster onları çiğ tüketin isterseniz de brokoli, kabak veya patates ile haşlayarak yemeklerin yanında püre olarak sunabilirsiniz.
Çilek yaprakları
Genellikle çoğu kişi çilek yapraklarının antioksidanlar, anti-inflamatuarlar, kardiyoprotektif elementler ve nöroprotektif özellikler açısından zengin olduğunu bilmiyor.
Çok besleyici olan çilek yapraklarını smoothie'nize ekleyerek tüm bu faydalarından yararlanabilirsiniz.
Muz kabukları
Muz kabukları acı ve sert olduğu için direk çöpe atılır. Ancak potasyum, magnezyum ve kalsiyum açısından çok zengin olan muz kabukları sağlığa çok yararlıdır. Muz kabuğu ile lezzetli tariflere imza atmanız mümkün. Muz kabuklarını kek yapımında kullanmak istiyorsanız yapmanız gereken muzu açmadan önce dış yüzeyini iyice yıkamak.
Muz kabukları açıldıktan sonra ise kabukların yumuşamasını sağlamak adına 2 veya 3 gün kadar suda bekletmelisiniz. Sonrasında muz kabuklarını blenderden geçirin ve muz kabuklarınız istediğiniz tarifte kullanmaya hazır hale gelecektir.
Avokado kabuğu
Olgunlaşmış ya da çürük avokadoların kabuklarını çöpe atmak yerine onları hemen hemen her tarifte kullanabilirsiniz.
Kabuklarını iyice yıkayıp dışını kase olarak kullanabilirsiniz. Kabukların içini hazırladığınız soslarla ya da salata tarifleriyle doldurabilirsiniz.
Soğan kabukları
Soğan kabukları antioksidan açısından zengin özelliklere sahiptir. Kabuklarını çöpe atmadan önce onları pişirmek için birçok yöntem bulunur. Soğan kabuklarını yumuşak ve esnek olana kadar kaynatın.
Daha sonra zeytinyağı ile karıştırın. İçerisine un ekleyin veister soğan halkalarını isterseniz de tavuk dilimlerini bu karışıma buluyarak kızartın.