FOTO GALERİ

Son tüketim tarihinden sonra da yiyebileceğiniz gıdalar

Son tüketim tarihi geçmiş, eskimiş yiyecekler zaman zaman hepimizde ''Acaba?'' sorusuna neden oluyor. Hem ziyan olsunlar istemiyor hem de sağlığımızı riske atmaktan korkuyoruz. Ancak uzmanlar bazı yiyeceklerin, son tüketim tarihinden sonra da güvenle yenebileceğini belirtiyor. İşte tarihi geçse de tüketebileceğimiz o gıdalar...

  • 1
  • 14

Bazı yiyeceklerde tazelik çok önemli. Ancak bazı kuru gıdaları son tüketim tarihinden bir süre sonra da yemek mümkün.

  • 2
  • 14

Elbette söz konusu et, balık ya da deniz ürünleri olduğunda tazeliğe çok dikkat etmek gerek. Ancak özellikle kuru gıdalar söz konusu olduğunda, ambalajın üzerindeki tarih geçmiş olsa da gönlünüzü rahat tutabileceğiniz durumlar da var. İşte tarihi biraz geçmiş olsa da tüketmenizde mahsur olmayan 13 gıda maddesi...

  • 3
  • 14

BİSKÜVİ


Bisküvi bayatlayınca tadını ve gevrekliğini kaybedebilir. Ancak ambalajı açılmamış bir bisküviyi, son tüketim tarihinden sonraki birkaç hafta içinde de yiyebilirsiniz. Öte yandan açılmış paketleri de hava almayan kaplarda saklarsanız, bisküvilerinizin daha geç bayatlayacağını unutmayın.

  • 4
  • 14

KURU MAKARNA


Kuru makarnanın tüketim süresi zaten uzundur. Ancak makarna paketlerinizi serin, kuru ve hava geçirmeyen bir ortamda saklıyorsanız, makarnalarınızı üç yıl içinde güvenle yiyebilirsiniz.

  • 5
  • 14

KONSERVE YİYECEKLER


Konserve yiyeceklerin ambalajlarındaki son tüketim tarihleri oldukça ileridir. Ancak eğer tenekenin ya da kavanozun hava sızdırmazlığı bozulmadıysa, herhangi bir yerinde şişlik vb. yoksa ve doğrudan ışık almayan serin bir yerde saklandıysa, konservenin ömrü dört yıla kadar uzayabilir.

  • 6
  • 14

EKMEK


Ekmek paketlerinin üzerindeki tarihler, ekmeğinizin mutfakta, açıkta durduğu varsayımından hareketle belirlenir. Eğer ekmeğinizi buzdolabında saklarsanız, ömrünü en az 1 hafta daha uzatabilirsiniz.

  • 7
  • 14

TURŞU


Turşularınızı buzdolabında, hava almayan bir kapta iki yıl kadar saklayabilirsiniz. Ancak bu süre içinde yumuşamaya başlayacakları aklınızın bir köşesinde olsun.

  • 8
  • 14

YUMURTA


Buzdolabında saklanan yumurta, üzerindeki son tüketim tarihinden itibaren üç hafta daha kullanılabilir. Ancak eğer yumurtanızı kırdığınızda burnunuza kötü bir koku geliyorsa, o yumurtadan umudu kesmelisiniz. Yumurtanın tazeliğini su testiyle de ölçebilirsiniz: Taze yumurta suyun dibine çöker, bayat yumurta ise suyun üstünde yüzer.

  • 9
  • 14

ÇİKOLATA


Çikolatanızın tadı bozulmadığı sürece yemenizde bir sakınca yoktur. Eskiyen çikolatanın üzerinde zaman zaman beyaz bir tabaka oluşur. Bu çikolatanın içindeki şekerin ya da yağın kristalize olmasından kaynaklanır ve size zarar verecek bir şey değildir.

  • 10
  • 14

SERT PEYNİRLER


Çedar gibi sert peynirlerin küfü içine işlemez. Dolayısıyla dış kısmındaki küfü kesip dilediğiniz gibi tüketmeye devam edebilirsiniz.

  • 11
  • 14

DONDURULMUŞ SEBZELER


Eğer sebzeleriniz düzgün koşullarda donduruldu ve buzu hiç çözülmeyecek şekilde saklandıysa, üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin bozulmayacaktır. Ancak uzun süre dondurulmuş vaziyette kalan sebzelerin tadında ve dokusunda bozulma olur. O nedenle dondurulmuş sebzelerinizi çok uzun süre saklamamaya çalışın.

  • 12
  • 14

YOĞURT


Yoğurt üzerindeki koruyucu film açılmadığı sürece, satış tarihinden itibaren iki hafta boyunca dayanabilir.

  • 13
  • 14

YEŞİL SALATA MALZEMELERİ


Salata yapmak için kullandığınız yeşillikler ne kadar taze olursa o kadar lezzetli ve sağlıklı olur. Ancak eğer mecbursanız, çürüyüp küflenmedikleri takdirde, eskimiş yeşilliklerinizi de tüketebilirsiniz.

  • 14
  • 14

SÜT


Süt en fazla şüpheye düşülen gıda maddelerinden biridir ancak tadı ve kokusu bozulmadığı müddetçe, son tüketim tarihi biraz geçmiş sütleri kullanabilirsiniz.