FOTO GALERİ

Mutfakta tasarruf ederken sağlığınızı riske atmayın! Bu hatayı sakın yapmayın...

Yemek hazırlarken virüsleri kolaylıkla yayabildiğinizi biliyor muydunuz?

  • 1
  • 66

Bakteriler oda sıcaklığında, yalnızca 20 dakikada sayılarını katlayabilirler.

  • 2
  • 66

Farkına varmadan vücudumuza aldığımız bakteriler kusmayı, ishali, ateşi ve hatta daha da kötülerini tetikleyebilir.

  • 3
  • 66

Dondurulmuş ve iyi pişirilmiş gıdalar (uygun bir şekilde hazırlanıp saklandıkları takdirde aşağıdakiler de dahil olmak üzere) genelde güvenlidir - ne de olsa dünyaya geldiğimizden beri yiyoruz.

  • 4
  • 66

Ancak hastalık sebebi olabilecek bir şey yeme riskinizi azaltmak istiyorsanız eğer, bu yaygın suçluları tabaklarınızdan uzak tutun:

  • 5
  • 66

Çiğ filizler

  • 6
  • 66

Birçok gıda uzmanı, alfalfa gibi çiğ filizleri bırakın yemeyi, dokunmaktan bile kaçınırlar.

  • 7
  • 66

Çünkü alfalfa filizleri, koliform gibi bakteriler ile kirlenebilir ve bu filizlerin büyümelerini sağlayan şartlar, bakteri gelişimini hızlandırır.

  • 8
  • 66

Artan çorbalar, yahniler ve kızartmalar

  • 9
  • 66

Tembellik yapıp yediğiniz artık yemeklerde nihayetinde hastalıklara sebep olan zararlı sporlar oluşabilir.

  • 10
  • 66

Patates, ton balığı, yumurta salatası

  • 11
  • 66

Stafilokok gibi bakteriler, şarküterilerin, pikniklerin ve açık büfelerin vazgeçilmezi nemli, el değen yiyeceklerde büyümeye bayılırlar.

  • 12
  • 66

Bu yüzden taze görünmeyen oda sıcaklığındaki salatalardan uzak durmak en iyisidir.

  • 13
  • 66

Meyve salataları

  • 14
  • 66

Bir oturuşta yenen bir elmaya kıyasla, meyve salataları, birçok oturuşta birçok insan tarafından yenebilir;

  • 15
  • 66

dolayısıyla daha çok patojene maruz kalınır bu da bakteri gelişimi için ideal bir durumdur.

  • 16
  • 66

Hamburger

  • 17
  • 66

Tek bir parça et, işlem sırasında kirlendiğinde, genelde yalnızca dış yüzeyi kirlenir ve bu kısım da genelde bakterilerin ölebileceği sıcaklıklarda pişirilir.

  • 18
  • 66

Ancak kıymadan yapılan burgerler söz konusu olduğunda, iş değişir.

  • 19
  • 66

Çünkü kıymada farklı hayvanların eti bulunur ve yüzey bakterileri burgerin az pişen kısımlarında hayatta kalacak şekilde dağılırlar.

  • 20
  • 66

Şaşırtıcı bir şekilde, yiyebileceğiniz en güvenli burgerler, muhtemelen fast-food zincirlerinde yapılanlardır.

  • 21
  • 66

Çünkü bu restoranlar, gıda kaynaklı hastalıkları minimuma indirgemek adına tasarlanan sistemler kullanırlar.

  • 22
  • 66

Seri üretim yöntemi ile hazırlanan sipariş gıdalar

  • 23
  • 66

Yiyeceğe ne kadar çok el değerse ve restorandaki hazırlık süreci ne kadar karmaşıksa, gıda kaynaklı hastalıkların oluşum ihtimali de o kadar artar.

  • 24
  • 66

Pastörize olmayan süt ürünleri

  • 25
  • 66

Enfekte bir hayvanın ya da çevrenin sütü kirletebileceği bir çok olasılık vardır.

  • 26
  • 66

Pastörizasyon, bakterileri öldürür; ancak çiğ süt ve peynir, işlem görmediğinden risklidir.

  • 27
  • 66

Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler

  • 28
  • 66

Delinmiş konserve kutularındaki ve şişkin kaplardaki yiyecekler, botülizme sebep olan klostridium botulinum bakterisinin iki işaretidir.

  • 29
  • 66

Fırında patates

  • 30
  • 66

Folyo kaplı patatesinizi fırından çıktıktan sonra iki saat içerisinde buzdolabına koymadığınız sürece, hava geçirmeyen folyo içerisinde yavaş soğutma, ciddi şekilde hastalanmanıza sebep olabilecek botülizm riski oluşturur.

  • 31
  • 66

Çiğ domates

  • 32
  • 66

Domatesler, tarlalardan toplandıktan sonra boyutlarına ve renklerine göre ayrılmak üzere su tanklarına koyulurlar.

  • 33
  • 66

Ve eğer bu su tankları kirliyse, domatesler suyu çeker ve nihayetinde bakterilerle dolarlar.

  • 34
  • 66

Bakteri gelişimini minimuma indirmek adına domatesleri kestikten sonraki birkaç saat içerisinde buzdolabına koymalısınız.

  • 35
  • 66

Artık pirinç

  • 36
  • 66

Dünden kalan pilavınız, pirinç tarlalarından gelen ve piştikten sonra bile hayatta kalabilen toksin üreticisi Basilus cereus bakterilerine ev sahipliği yapıyor olabilir. Bu nedenler dünden kalan pilavları yemeyiniz...

  • 37
  • 66

Kavun

  • 38
  • 66

Bakteriler, bir oturuşta nadiren bitirilen kavun gibi nemli gıdalara bayılırlar.

  • 39
  • 66

Kavunu kesmek, tohumlarını ayıklamak, doğramak ve saklamak gerekir;

  • 40
  • 66

dolayısıyla meyvenin enfekte olabileceği ve bakterilerin üreme şansı yakalayabilecekleri birçok fırsat vardır.

  • 41
  • 66

Çiğ marul

  • 42
  • 66

Yere yakın, kirin ve kumun yapraklar arasında birikebileceği şekilde büyüyen marullar, manavlara gidene dek bir miktar bakteri kaparlar.

  • 43
  • 66

Bakteriler, marulun çürük kısımlarına saklanarak yıkandıktan sonra dahi hayatta kalabilirler.

  • 44
  • 66

Taze maydanoz ve kişniş

  • 45
  • 66

Taze otlar, çiftlik hayvanlarından ve topraktan bir takım nahoş şeyler kapabilirler.

  • 46
  • 66

Ve küçük yaprakların kompleks yapıları ve sayıları, düzgün yıkamayı güçleştirebilir.

  • 47
  • 66

Pastörize olmayan meyve suları

  • 48
  • 66

Bir adet meyve suyunda birkaç bin elma bulunabilir; eğer bunlardan iki ya da üçü kirlenmişse, presleme, küçük bir problemi büyütür ve nihayetinde hastalıklara yol açar.

  • 49
  • 66

Hazır etler ve ne zamandan kaldığı belli olmayan yumuşak peynirler

  • 50
  • 66

Bunların birkaç hafta boyunca buzdolabınızda kalmalarına izin verin.

  • 51
  • 66

Ve düşük sıcaklıkta bile hayatta kalabilen listerya bakterileri nedeni ile yüksek ateş, ishal ve kas ağrıları ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz.

  • 52
  • 66

Az pişmiş tavuk

  • 53
  • 66

Salmonella gibi yüzey bakterileri, tavuk etinin içerisine girebilir. Tavuğu uygun sıcaklıkta iyice pişirerek bakterileri yok edebilirsiniz.

  • 54
  • 66

Pastörize olmayan yumurta

  • 55
  • 66

Salmonella bakterileri, tavuğun yumurtalıklarına bulaşarak yumurtalara geçiş yapabilir.

  • 56
  • 66

Bu yüzden bakterilerin ölmelerine yetecek kadar ısıya maruz bırakılan pastörize yumurtalar, en güvenlisidir.

  • 57
  • 66

Kurabiye hamuru

  • 58
  • 66

Pastörize yumurta kullansanız bile hamurunuzdaki un, değirmen süreci esnasında bakteri kapabilir.

  • 59
  • 66

Bakteriler, nemi ve sıcaklığı severler dolayısıyla kirlenmiş unu, eritilmiş yağ gibi ılık sıvılarla karıştırdığınızda bakterilerin sayıları artar.

  • 60
  • 66

Çiğ kuruyemişler

  • 61
  • 66

Ağaçta yetişen kuruyemişlerin kabuğu, hayvanların ve toprağın bakterilerle kirletebilecekleri yere düştüklerinde toplanırlar.

  • 62
  • 66

Kabuğu kırmak ise bakterinin tohuma geçişi için mükemmel bir fırsattır. vv

  • 63
  • 66

Çiğ deniz ürünleri

  • 64
  • 66

Gıda uzmanları, sushiye burun kıvırıyorlar çünkü kirlenmiş sudan gelen herhangi bir balık, bakterilerle dolu olabilir.

  • 65
  • 66
  • 66
  • 66