Meyve ve sebzelerin faydaları renklerinde gizli
Vücudumuzun günlük vitamin, mineral, lif ihtiyacının karşılanması ve genel sağlığımızın korunmasında, meyve sebze tüketimi önemli bir rol oynuyor.
Özellikle antosiyanin bakımından zengin mavi, kırmızı veya mor renkli meyve sebzeler, kişiyi kanser, kalp hastalıkları, aşırı kilodan koruyor.
Diyetisyen Ezgi Mumcu, antosiyanin oranı yüksek olan besinlerin faydaları hakkında şu bilgileri verdi:
Berryler: Antioksidanların en önemli kaynağıdır.
Yaban mersini, böğürtlen, çilek, ahududu, elderberries, kızılcık, bilberries ve diğer mavi, mor veya kırmızı renkli meyveler zengin antosiyanin kaynaklarıdır.
Kirazgiller: Ekşi ve tatlı olan kirazgiller, tatlı olanlarına göre daha yüksek antosiyanın seviyesine sahip.
Çilek, kiraz gibi meyveler ne kadar koyu olursa konsantrasyonları o kadar yüksek olur.
Mor üzüm: En önemli antosiyanın kaynağıdır.
Aynı zamanda ürik asit kristallerinin çözülmesine yardımcı olurlar; bu da gut ve romatizmal artrit semptomlarını azaltabilir.
Mor kuşkonmaz: Kuşkonmaz lezzetli olmasının yanı sıra besin içeriği bakımından da oldukça zengindir.
Antosiyanin bakımından daha zengin olmalarının yanı sıra; mor renkteki kuşkonmaz; yeşil kuşkonmaza oranla daha fazla protein ve daha fazla C vitamini içermektedir.
Mor lahana: Araştırmalar mor lahanada 36 farklı antosiyanin türü olduğunu ortaya çıkarmıştır.
Ancak kişinin vücudu bu antosiyaninlerin sadece %80'inden faydalanabilmektedir.