Genelde limon kabuğu, pasta ve kek yaparken aroma katması için kullanılır.
Limon kabuğunu, pasta ve kek dışında kullanmayarak onun tüm yararlarını çöpe atıyoruz.
Aslında limon kabuğunun o kadar çok faydası var ki, bu faydaları bilseniz kabukları çöpe atmaktan vazgeçersiniz.
Cilt kanseri riskini önler: Yapılan bir araştırmada, limon kabuklarında bulunan "D-Limonene" adlı maddenin çok güçlü bir cilt dostu olduğu belirlenmiştir.
Limon kabuğundaki bu madde tümör gelişimini engelleyerek cilt kanseri riskini önemli ölçüde düşüren bir bileşendir.
Amerika'da yılda 200.000'den fazla insan cilt kanserine yakalanıyor.
Bu sorun son yıllarda ülkemizde de çok artış göstermeye başladı.
Cilt kanseri, güneşin parladığı her yerde kendini gösterebilir.
Yüzünüzde, kulaklarınızda, ellerinizde ve dudaklarınızda oluşabilir.
Limon kabuğundaki "D-Limonene" sayesinde bu riski düşürmek sizin elinizde.
Kalbi rahatlatır: Limon kabuğu aynı zamanda sinir sisteminize olumlu etki yapar, bakterileri öldürür ve kalbi rahatlatır.
Yapılan bir çalışmada, kadınların yumurtalık kanseri riskini de düşürdüğü ortaya konmuştur.
Limon kabuklarının bu özelliği içeriğinde bulunan polifenollerden kaynaklanmaktadır.
Karaciğere yararlıdır: Özellikle alkol alanlar için olmazsa olmazlardandır.
Karaciğer ve safra kesesine yararlıdır, mide asiditesini giderir ve balgam söktürücü etkisi vardır.
Ağız Sağlığına İyi Gelir: C Vitamini eksikliği diş eti iltihabı, diş etlerinde kanama ve iskorbüt gibi ağız problemlerine yol açar.
Limon kabuğu ise C vitaminin yanı sıra ağız sağlığımızda önemli etken olan sitrik asit içerir.
Dolayısıyla ağız sağlığımıza bağlı olarak dişetleri ve dişlerimizde oluşabilecek rahatsızlıklara karşı limon kabuğu doğal bir önleyici gıdadır.
Metabolizmayı Canlandırır ve Zayıflatır: Limon kabuğunda bulunan bileşenlerden birisi de kilo vermeye yardımcı olan pektin adlı bileşendir.
Bu bileşen kilo almamıza sebep olan şeker emilimini azalttığından limon kabuğu yemek kilo vermemize de yardımcı olur.
Kemikleri Güçlendirir: Sağlıklı ve güçlü kemiklere sahip olmanın yolu yeterli miktarda kalsiyum almaktan geçer.
Limon kabuğu ise kemik sağlığımızda önemli rol oynayan C vitaminin yanı sıra kalsiyum da içermektedir.
Böylece limon kabuğunun kireçlenme olarak bilinen ostreoartrit hastalığına, eklemlerde iltihaplanma olarak bilinen kronik poliartrit hastalığına, romatizmaya bağlı eklem ağrılarına, kemik zayıflığına ve kemik erimesine karşı belirgin şekilde iyi geldiği gözlemlenmiştir.
Kolesterolü Düşürür: Limon kabuğu vücudumuzda kolesterolü düşürdüğü için kalp sağlığımız içinde faydalıdır.
Önemli miktarda potasyum içermesinden dolayı kan basıncını düzenleyicidir.
İçeriğinde bulunan doğal bir kimyasal olan polifenol bileşeni sayesinde limon kabuğu kötü kolesterol olarak da bilinen LDL kolesterolünü düşürmeye yardımcı olur.
İçeriğindeki C ve P vitaminleri kan damarlarını temizler, şeker hastalığından kaynaklanan kalp hastalıklarına ve diğer kalp rahatsızlıklarına iyi gelir.
Nasıl tüketmeli?
Limon kabuklarını yemeklere az miktarda katabilirsiniz
Kabukları çayınıza ilave ederek çayı lezzetlendirebilirsiniz.
Makarna sosuna limon kabuğu rendesi eklemek iyi bir alternatif olabilir.
Rendelediğiniz limon kabuklarını salatanıza, yaptığınız keklere ve kurabiyelere de ekleyebilirsiniz.