FOTO GALERİ

Kestanenin yararları saymakla bitmiyor

Kış aylarında akşamların sevilen yiyeceği kestane, sağladığı nostaljik ortamın yanı sıra sağlığa faydalarıyla da dikkati çekiyor.

  • 1
  • 26
Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir.

  • 2
  • 26
Özellikle soğuk kış günlerinde sobanın üzerinde kestane pişirmek ayrı bir keyiftir. Sobanız yoksa tavada ya da fırında da deneyebilirsiniz.

  • 3
  • 26
Ayrıca kestanenin kabuğu ile ağacının kabuk ve yaprakları da çeşitli amaçlarla kullanılır.

  • 4
  • 26
Örneğin, kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür.

  • 5
  • 26
Bütün bu yararları yanında kestanenin, kan dolaşımını hızlandırıcı etkilerinden dolayı yüksek tansiyon ve damar sertliği şikâyeti olanlar ile şeker hastaları tarafından biraz daha ölçülü tüketilmesi gerekebilir.

  • 6
  • 26
Kestane gerek besin değerleri ve gerekse kalori değeri açısıdan yüksek değerlere sahip bir besindir.

  • 7
  • 26
Özellikle B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır.

  • 8
  • 26
Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir

  • 9
  • 26
Kestane vücuda kuvvet ve enerji veren bir besindir.

  • 10
  • 26
Bedensel ve zihinsel yorgunluğu da giderir.

  • 11
  • 26
Hastaların iyileşmelerini hızlandırır.

  • 12
  • 26
Kandaki kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.

  • 13
  • 26
Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Varis ve basur şikâyetlerini azaltır.

  • 14
  • 26
Karaciğere ve mideye de faydalıdır.

  • 15
  • 26
Ayrıca, ishali keser.

  • 16
  • 26
Su oranı düşük olan kestanenin, kalori ve karbonhidrat içeriğinin yüksek olduğu, bundan dolayı kan şekerini yükseltmediği ve doyuruculuk açısından 3 kestanenin bir dilim ekmekle eşdeğer olduğu söylendi.

  • 17
  • 26
Kan basıncının düzenlenmesinde önemli etkileri var ayrıca kestane C vitamini açısından yüksek orana sahip.

  • 18
  • 26
Bir portakal ile 100 gram kestanenin C vitamini oranı birbirine yakındır. Beyne glikoz sağlaması açısından daha etkilidir. Acil enerjiye ihtiyacı olan kişiler tüketebilir

  • 19
  • 26
Kestane de lif açısında oldukça zengin bir besin. İçerisinde bulunan antioksidanlar ve posa içeriği sayesinde kanserden koruma özelliğine sahip.

  • 20
  • 26
İçerdiği lifler sayesinde bağırsak faaliyetlerini düzenleyen kestane, kanser yapıcı maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor.

  • 21
  • 26
Potasyum içeriği ile dolaşımı ve tansiyonu düzenliyor. Magnezyum da özellikle kemik dokusu için yararlı.

  • 22
  • 26
Kestanenin sinir sisteminin çalışmasında da olumlu etkileri var.

  • 23
  • 26
Varis ve hemoroid gibi rahatsızlıkları olanların kestane tüketmesini öneriyoruz.

  • 24
  • 26
Kestanenin haşlanarak pişirildiğinde kalori oranı düşüyor, kızartıldığında ise kalori oranı yükseliyor ve daha çok enerji veriyor.

  • 25
  • 26
Sağlığa inanılmaz faydası olduğu için uzmanlar günde 3 tane kestane yenmesini öneriyor.

  • 26
  • 26