Kestanenin yararları saymakla bitmiyor
Kış aylarında akşamların sevilen yiyeceği kestane, sağladığı nostaljik ortamın yanı sıra sağlığa faydalarıyla da dikkati çekiyor.
Kestane taze olarak yenebileceği gibi haşlanarak ve kebap yapılarak da yenebilir.
Özellikle soğuk kış günlerinde sobanın üzerinde kestane pişirmek ayrı bir keyiftir. Sobanız yoksa tavada ya da fırında da deneyebilirsiniz.
Ayrıca kestanenin kabuğu ile ağacının kabuk ve yaprakları da çeşitli amaçlarla kullanılır.
Örneğin, kestanenin kabukları haşlanıp suyu içilirse sinirleri yatıştırır ve ateşi düşürür.
Bütün bu yararları yanında kestanenin, kan dolaşımını hızlandırıcı etkilerinden dolayı yüksek tansiyon ve damar sertliği şikâyeti olanlar ile şeker hastaları tarafından biraz daha ölçülü tüketilmesi gerekebilir.
Kestane gerek besin değerleri ve gerekse kalori değeri açısıdan yüksek değerlere sahip bir besindir.
Özellikle B1, B2 ve C vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır.
Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir
Kestane vücuda kuvvet ve enerji veren bir besindir.
Bedensel ve zihinsel yorgunluğu da giderir.
Hastaların iyileşmelerini hızlandırır.
Kandaki kolesterol oranını düşürmeye yardımcı olur.
Kan dolaşımını düzenler ve hızlandırır. Varis ve basur şikâyetlerini azaltır.
Karaciğere ve mideye de faydalıdır.
Su oranı düşük olan kestanenin, kalori ve karbonhidrat içeriğinin yüksek olduğu, bundan dolayı kan şekerini yükseltmediği ve doyuruculuk açısından 3 kestanenin bir dilim ekmekle eşdeğer olduğu söylendi.
Kan basıncının düzenlenmesinde önemli etkileri var ayrıca kestane C vitamini açısından yüksek orana sahip.
Bir portakal ile 100 gram kestanenin C vitamini oranı birbirine yakındır. Beyne glikoz sağlaması açısından daha etkilidir. Acil enerjiye ihtiyacı olan kişiler tüketebilir
Kestane de lif açısında oldukça zengin bir besin. İçerisinde bulunan antioksidanlar ve posa içeriği sayesinde kanserden koruma özelliğine sahip.
İçerdiği lifler sayesinde bağırsak faaliyetlerini düzenleyen kestane, kanser yapıcı maddelerin vücuttan atılmasını sağlıyor.
Potasyum içeriği ile dolaşımı ve tansiyonu düzenliyor. Magnezyum da özellikle kemik dokusu için yararlı.
Kestanenin sinir sisteminin çalışmasında da olumlu etkileri var.
Varis ve hemoroid gibi rahatsızlıkları olanların kestane tüketmesini öneriyoruz.
Kestanenin haşlanarak pişirildiğinde kalori oranı düşüyor, kızartıldığında ise kalori oranı yükseliyor ve daha çok enerji veriyor.
Sağlığa inanılmaz faydası olduğu için uzmanlar günde 3 tane kestane yenmesini öneriyor.