Özellikle damarları temizlemede etkin rol oynayan kakaonun onlarca farklı kullanımı vardır.
Kakaonun bilinmeyen faydaları
Kakao yaşlanma karşıtı antioksidanlar bakımından zengindir.
Vücuda direnç katarak kanserden koruyor.
Damarlarda rahatlama sağlayarak kalbi rahatlatıyor.
Kakao, kronik hale gelen stresi yenmenize yardımcı olacak potasyum bakımından zengindir.
Kakao, büyük miktarda bakır içeriyor. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı oluyor.
Yüksek tansiyon, kalp hastalıklarına, sindirim problemlerine, uykusuzluktan akneye hatta bağışıklık sistemini düşürmeye kadar pek çok şeye fayda sağlar.
Bir araştırmaya göre kakao yüksek yağ diyeti kaynaklı obeziteyi önleyebilir. Kakao tüketimi lipid metabolizmasının modülesinde ve yağ asitlerinin sentezinin ve taşınmasının azalmasında fayda sağlar.
Çiğ kakao aynı zamanda harika bir magnezyum kaynağı. Anti stres minerali olarak da bilinen magnezyum, kas ve sinir gevşetici etkisinin yanı sıra enerji üretimi, kemik sağlığı, adet ağrıları ile baş etmek, vücut ısısını kontrol etmek için önemli.
Kakao tüketimi UV kaynaklı kızarıklığı ve cilt sorunlarını azaltır. (28) Ayrıca cilt elastikiyetini, su dengesini ve yoğunluğunu artırır. Deri dokularına sağlıklı kan akışına ve ışığa karşı korunmaya fayda sağlar
Zihinsel gelişimi desteklemesi önde gelen bir kakao faydası olarak göze çarpar. Hafıza ve konsantrasyon özelliklerinin daha iyi çalışmasına destek olur.
Kakao nasıl tüketilir?
Kakao, çay gibi demlenebilir: 1 bardak suyun içerisine 1 yemek kaşığı kakao koyarak tüketebilirsiniz.
Süt ile içilebilir: 1 bardak süt içine 1 yemek kaşığı kakao ve bal eklenerek tüketilebilir.
Toz halde yenebilir: 1 tabak içerisine 1 yemek kaşığı kakaoyu alıp, vakit geçirirken aralarda yavaş yavaş yiyebilirsiniz. Bu sayede emilimi daha hızlı olacaktır.
Kakaonun besin değeri
Karbonhidrat açısından yoğun özellik göstermesiyle birlikte protein yönünden de zengindir. Kakao tozu kalori oranı 100 gramda 228 kalori olarak bilinir.