FOTO GALERİ

İşte yumurta hakkında bilinmeyenler! İlk kez duyacaksınız

Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besindir. Peki yumurtanın tüm yararlarını biliyor musunuz? İşte Yumurta hakkında bilinmeyenler...

Yakup Sönmez

  • 1
  • 27

Yumurta kabuğunun yüzeyinde 17.000 adet küçük delik (por) bulunur.

Yakup Sönmez

  • 2
  • 27

Buzdolabında bir hafta bekletilmiş yumurta, oda ısısında bir gün bekletilmiş yumurtadan daha tazedir.

Yakup Sönmez

  • 3
  • 27

Yumurta uzun süre bekletilirse su ve karbordioksit kaybı nedeniyle ağırlığı azalır.

Yakup Sönmez

  • 4
  • 27

Sebzelerin protein miktarı düşüktür. Bu nedenle sebzelere yumurta kırılması protein, vitamin ve mineral açısından dengeli karışımların oluşmasını sağlar.

Yakup Sönmez

  • 5
  • 27

Yumurta tahıl grubundaki besinler ile tüketildiğinde (örneğin; makarnaya kırılırsa, böreklerde kullanılırsa vb.) protein kalitesini arttırmış oluruz.

Yakup Sönmez

  • 6
  • 27

Yumurta mutfağın çimento harcı gibidir. Yumurtayı birçok besini hazırlamada yardımcı olarak kullanabiliriz.

Yakup Sönmez

  • 7
  • 27

Yumurta akı proteinlerinin form oluşturucu ve bu yolla kabarmayı sağlayıcı özelliği vardır. Bu nedenle kek hazırlamada doğal kabartıcı olarak tercih edilmektedir.

Yakup Sönmez

  • 8
  • 27

Yumurta proteinleri ısı ile katılaştığı için sütlü tatlılarda ve çorbalarda koyulaştırıcı ve kıvam sağlayıcı olarak kullanılır.

Yakup Sönmez

  • 9
  • 27

Katı pişirilmiş yumurta ile salataların (piyaz, patates salatası vb) süslemesi yapılabilmektedir.

Yakup Sönmez

  • 10
  • 27

Yumurta, pasta ve keklerin renklendirilmesini sağlar.

Yakup Sönmez

  • 11
  • 27

BU NOKTALARA DİKKAT ETMEYİ UNUTMAYIN


Yumurta satın alınırken; marketlerde soğuk ortamda muhafaza ediliyor olmasına dikkat edilmelidir.

Yakup Sönmez

  • 12
  • 27

Yumurtanın kabuğu temiz, düzgün görünüşlü, yeterli kalınlıkta ve az pürüzlü olmalıdır. Çatlak ve kırık yumurtalar satın alınmamalıdır. Bu yumurtalar tazeliğini daha çabuk kaybedip, bozulur. Mikroorganizmaların üremezi için uygun bir ortam oluşturulurlar.

Yakup Sönmez

  • 13
  • 27

Ev şartlarında yumurta buzdolabında (0-5oC), çabuk bozulmasını önlemek için alınan orijinal karton kutusu içerisinde, yıkanmadan saklanmalıdır. Yıkandığı takdirde doğal koruyucu tabakasını kaybeder. Bu nedenle yumurta kullanılacağı zaman yıkanmalıdır.

Yakup Sönmez

  • 14
  • 27

Yumurta buzdolabında; peynir, soğan, balık gibi güçlü kokusu olan besinlerin yakınında saklanmamalıdır. Çünkü yumurtanın kabuğu gözeneklidir ve yumurta güçlü kokuları emebilmektedir

Yakup Sönmez

  • 15
  • 27

Yumurtaların, iyi kaliteli olma özelliğini kaybetmeden 4-5 hafta içerisinden itibaren 3-4 hafta içerisinde tüketilmesi gerekir.

Yakup Sönmez

  • 16
  • 27

YUMURTAYI PİŞİRİRKEN


Yumurtalı yemekler hazırlanmadan önce ve sonra ellerin, kullanılacak kapların araçların yıkanması gereklidir.

Yakup Sönmez

  • 17
  • 27

Çiğ yumurtalar temiz kaplara kırılmalıdır.

Yakup Sönmez

  • 18
  • 27

Kullanılacak miktar kadar yumurta buzdolabından dışarıya çıkartılmalıdır.

Yakup Sönmez

  • 19
  • 27

Yumurta içeren ve yumurtadan zengin yiyecekler hazırlanması sürelerinin haricinde iki saatten fazla buzdolabının dışında tutulmamalıdır.

Yakup Sönmez

  • 20
  • 27

Yumurta kabuklu olarak pişirildiğinde 4 dakikada beyazı, 12 dakikada tamı katılaşır. Yumurta içere n bütün tarifelere pişirilme işlemi uygulanmalıdır. Çiğ yumurtanın hem sindirimi güçtür hem de mikroorganizmaların bulaşma riski vardır. Salmonella enfeksiyonları en çok rastlanılanıdır.

Yakup Sönmez

  • 21
  • 27

Çiğ yumurtanın beyazındaki avidin, sarısında bulunan B grubu vitaminlerden biyotini bağlayarak kullanılmasını engeller. Pişirme ile bu olumsuz etki önlenir.

Yakup Sönmez

  • 22
  • 27

Yumurtanın pişirilme süresinin iyi ayarlanması gereklidir. Örneğin; yumurtayı haşlama süresi uzarsa ve yumurta bayatsa sarıdaki demir, beyazdaki sülfür ile birleşerek yumurta sarısının etrafında yeşil bir halka oluşur (Demir sülfür halkası).

Yakup Sönmez

  • 23
  • 27

Uzun süre pişirilen yumurtaların sindirimi güçleşir ve uygulanan pişirme yöntemine göre B grubu vitaminlerde kayıplar oluşur. Kayıpları önlemek için yumurtayı yağa kırma yerine, diğer yöntemler ile pişirme tercih edilmelidir.

Yakup Sönmez

  • 24
  • 27

Yumurta beyazı ve sarısındaki besin ögelerinin tür ve miktarı farklılık göstermektedir.

Yakup Sönmez

  • 25
  • 27

Yakup Sönmez

  • 26
  • 27

Yakup Sönmez

  • 27
  • 27