Sızma zeytinyağındaki oleocanthal, sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerini parçalayıp öldürüyor.
Zeytinyağı %100 yağdır.
Zeytinyağı açısından zengin bir diyet, tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltır.
Zeytinyağının kemik kalınlığını olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.
Zeytinyağındaki oleocanthal adı verilen bir fitonutrient aslında ibuprofenin etkisini taklit ediyor.
Zeytinyağının kilo alımıyla bir ilgisi yoktur ve orta düzeyde tüketildiğinde kilo vermeye bile yardımcı olabilir.
Kaynatmak yerine sızma zeytinyağında kızartmak, yiyeceklerin besin değerlerini daha fazla korumasına yardımcı olabilir. Zeytinyağındaki fenoller yiyeceğe geçer ve bu da yiyeceği daha sağlıklı hale getirir.
Yeşil ve siyah zeytin arasındaki fark olgunluktur. Yeşil zeytinler olgunlaşmadan önce toplanır ve siyah zeytinler olgunlaştığında toplanır. Yeşil ve siyah zeytinler arasında besinsel bir fark yoktur.
Sızma zeytinyağı (EVOO) ile normal "saf" zeytinyağı arasındaki fark, EVOO'nun saf, soğuk sıkım zeytinlerden yapılmasıdır. Normal zeytinyağı, hem soğuk sıkım hem de işlenmiş yağların bir karışımıdır. Birbirlerinin yerine kullanılabilirken, EVOO daha lezzetlidir, saf zeytinyağı ise daha yüksek sıcaklıklara ısıtılabilir.
Rönesans eczacıları zeytinyağını çok çeşitli merhemlerde, halk ilaçlarında ve şifalı bitkilerde kullanmışlardır.
Orta Çağ'da Kudüs'e seyahat eden Hristiyanlar, Akdeniz çevresindeki tapınaklarda zeytinyağı toplamak için ampullae , yani "hacı şişeleri" kullanıyorlardı. Yağın hastalıkları iyileştirdiğine ve şeytanlara karşı koruduğuna inanılıyordu.
Dünya çapında yaklaşık 700 farklı zeytin türü yetişiyor ve her birinin kendine özgü bir yağı var.
Zeytinyağı, dönüşümün, sağlığın ve temizliğin bir aracı olarak kabul edildiğinden, Hıristiyan ayinlerinde ve sembolizminde merkezi bir rol oynar.
Odysseus efsanesine göre, Odysseus bir gemi kazasından bitkin ve yıpranmış bir halde çıktıktan sonra, üzerine zeytinyağı sürdü. Birdenbire bir tanrı kadar yakışıklı göründü.
Efsaneye göre, ortaçağ büyücüleri ve Rönesans cadıları büyülerinde ve merhemlerinde zeytinyağı kullanıyorlardı.
Zeytinyağı, ayçiçeği, kanola ve soya yağında olduğu gibi tohumlardan değil, meyvelerden elde edilen ticari açıdan önemli tek bitkisel yağdır.
Antik şair Homeros zeytinyağına "sıvı altın" adını takmıştı.
Zeytinyağındaki yağlar ısıtıldığında "büyür", bu nedenle yemek pişirirken veya kızartırken diğer yağ türlerine göre daha az zeytinyağına ihtiyaç duyulur.
Bir litre (32 ons) sızma zeytinyağı üretmek için yaklaşık 11 pound (5 kg) preslenmiş zeytine ihtiyaç duyulur.
Zeytinyağı doğal olarak karbonhidrat, sodyum ve kolesterol içermez
Zeytinyağı kalp sağlığına faydalıdır. Toplam kan kolesterolü, LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür. Ayrıca yağlı lekelerin oluşumunu da önler.
Zeytinyağının tahmini %98'i Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ni oluşturan 20 ülkeden geliyor.
Dünya yılda yaklaşık 2,25 milyon ton zeytinyağı tüketiyor.