FOTO GALERİ

İlk kez duyacaksınız! İşte zeytinyağı hakkında şaşırtıcı 23 gerçek

Hem sağlığa olan sayısız faydasıyla hem de binlerce yıllık kültürel ve tarihi mirasıyla hayatın vazgeçilmezi olan zeytinyağı hakkında ilk kez duyacağınız 23 bilgi...

YAKUP SÖNMEZ

  • 1
  • 26

Sızma zeytinyağındaki oleocanthal, sağlıklı hücrelere zarar vermeden kanser hücrelerini parçalayıp öldürüyor.

YAKUP SÖNMEZ

  • 2
  • 26

Zeytinyağı %100 yağdır.

YAKUP SÖNMEZ

  • 3
  • 26

Zeytinyağı açısından zengin bir diyet, tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltır.

YAKUP SÖNMEZ

  • 4
  • 26

Zeytinyağının kemik kalınlığını olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.

YAKUP SÖNMEZ

  • 5
  • 26

Zeytinyağındaki oleocanthal adı verilen bir fitonutrient aslında ibuprofenin etkisini taklit ediyor.

YAKUP SÖNMEZ

  • 6
  • 26

Zeytinyağının kilo alımıyla bir ilgisi yoktur ve orta düzeyde tüketildiğinde kilo vermeye bile yardımcı olabilir.

YAKUP SÖNMEZ

  • 7
  • 26

Kaynatmak yerine sızma zeytinyağında kızartmak, yiyeceklerin besin değerlerini daha fazla korumasına yardımcı olabilir. Zeytinyağındaki fenoller yiyeceğe geçer ve bu da yiyeceği daha sağlıklı hale getirir.

YAKUP SÖNMEZ

  • 8
  • 26

Yeşil ve siyah zeytin arasındaki fark olgunluktur. Yeşil zeytinler olgunlaşmadan önce toplanır ve siyah zeytinler olgunlaştığında toplanır. Yeşil ve siyah zeytinler arasında besinsel bir fark yoktur.

YAKUP SÖNMEZ

  • 9
  • 26

Sızma zeytinyağı (EVOO) ile normal "saf" zeytinyağı arasındaki fark, EVOO'nun saf, soğuk sıkım zeytinlerden yapılmasıdır. Normal zeytinyağı, hem soğuk sıkım hem de işlenmiş yağların bir karışımıdır. Birbirlerinin yerine kullanılabilirken, EVOO daha lezzetlidir, saf zeytinyağı ise daha yüksek sıcaklıklara ısıtılabilir.

YAKUP SÖNMEZ

  • 10
  • 26

Rönesans eczacıları zeytinyağını çok çeşitli merhemlerde, halk ilaçlarında ve şifalı bitkilerde kullanmışlardır.

YAKUP SÖNMEZ

  • 11
  • 26

Orta Çağ'da Kudüs'e seyahat eden Hristiyanlar, Akdeniz çevresindeki tapınaklarda zeytinyağı toplamak için ampullae , yani "hacı şişeleri" kullanıyorlardı. Yağın hastalıkları iyileştirdiğine ve şeytanlara karşı koruduğuna inanılıyordu.

YAKUP SÖNMEZ

  • 12
  • 26

Dünya çapında yaklaşık 700 farklı zeytin türü yetişiyor ve her birinin kendine özgü bir yağı var.

YAKUP SÖNMEZ

  • 13
  • 26

Zeytinyağı, dönüşümün, sağlığın ve temizliğin bir aracı olarak kabul edildiğinden, Hıristiyan ayinlerinde ve sembolizminde merkezi bir rol oynar.

YAKUP SÖNMEZ

  • 14
  • 26

Odysseus efsanesine göre, Odysseus bir gemi kazasından bitkin ve yıpranmış bir halde çıktıktan sonra, üzerine zeytinyağı sürdü. Birdenbire bir tanrı kadar yakışıklı göründü.

YAKUP SÖNMEZ

  • 15
  • 26

Efsaneye göre, ortaçağ büyücüleri ve Rönesans cadıları büyülerinde ve merhemlerinde zeytinyağı kullanıyorlardı.

YAKUP SÖNMEZ

  • 16
  • 26

Zeytinyağı, ayçiçeği, kanola ve soya yağında olduğu gibi tohumlardan değil, meyvelerden elde edilen ticari açıdan önemli tek bitkisel yağdır.

YAKUP SÖNMEZ

  • 17
  • 26

Antik şair Homeros zeytinyağına "sıvı altın" adını takmıştı.

YAKUP SÖNMEZ

  • 18
  • 26

Zeytinyağındaki yağlar ısıtıldığında "büyür", bu nedenle yemek pişirirken veya kızartırken diğer yağ türlerine göre daha az zeytinyağına ihtiyaç duyulur.

YAKUP SÖNMEZ

  • 19
  • 26

Bir litre (32 ons) sızma zeytinyağı üretmek için yaklaşık 11 pound (5 kg) preslenmiş zeytine ihtiyaç duyulur.

YAKUP SÖNMEZ

  • 20
  • 26

Zeytinyağı doğal olarak karbonhidrat, sodyum ve kolesterol içermez

YAKUP SÖNMEZ

  • 21
  • 26

Zeytinyağı kalp sağlığına faydalıdır. Toplam kan kolesterolü, LDL kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür. Ayrıca yağlı lekelerin oluşumunu da önler.

YAKUP SÖNMEZ

  • 22
  • 26

Zeytinyağının tahmini %98'i Uluslararası Zeytinyağı Konseyi'ni oluşturan 20 ülkeden geliyor.

YAKUP SÖNMEZ

  • 23
  • 26

Dünya yılda yaklaşık 2,25 milyon ton zeytinyağı tüketiyor.

YAKUP SÖNMEZ

  • 24
  • 26

YAKUP SÖNMEZ

  • 25
  • 26

YAKUP SÖNMEZ

  • 26
  • 26