FOTO GALERİ

Hangi yiyecek hangi hastalığa iyi geliyor? İşte şifa deposu besinler

Beslenme alışkanlıklarımız sağlığımız üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Günümüzde birçok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde doğal besinlerin rolü oldukça büyüktür. Ancak doğru fayda sağlayabilmek için hangi yiyeceğin hangi hastalığa iyi geldiğini bilmek gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendiren, kansere karşı koruma sağlayan, kalp ve damar sağlığını destekleyen, sindirim sistemini düzenleyen ve daha pek çok rahatsızlığa iyi gelen şifa deposu yiyecekler bulunmaktadır. Peki hangi yiyecek hangi hastalığa iyi gelir? Kansere karşı hangi besinler etkilidir? İşte hastalıklara iyi gelen mucizevi yiyecekler ve faydaları…

  • 1
  • 34

Diş çürümelerine karşı ıspanak


Demir deposu olarak bilinen ıspanak A, B, C, E vitaminleri, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri ve protein açısından zengin bir sebze. Bu nedenle ıspanağın vücudun direncini arttırır.


Özellikle bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı vücudu korur. Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı koruyucudur.

  • 2
  • 34

Kolesterole sarımsak


Taze sarımsakta mevsimsel salgın hastalıklarda koruyucu olarak, tansiyon ve kolesterol düşürücü olarak, kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılmaktadır.

  • 3
  • 34

Karaciğere enginar


Karaciğer dostu olarak da bilinen enginar, içerdiği vitamin, mineral yoğunluğu ve anti toksin özelliği ile birçok hastalıkta gıda desteği olarak kullanılabilir.


Enginar aynı zamanda mide ve sindirim sistemi dezenfektanı olarak da bilinmektedir. Bunun dışında kalp hastalıklarında, romatizma ve gut hastalığında, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır. Enginar yemeği yaparken sadece taban bölümü değil, yapraklarının da pişirilip dip kısmının sıyrılarak yenmesi tavsiye edilir.

  • 4
  • 34

Baş ağrısına havuç


Havuç salatalarda, her türlü et ve sebze yemeklerinde kullanılmalıdır. Unutkanlığa karşı kullanımı yaygındır. Son yıllarda erken bunama, Alzheimer, kalp krizi, kronik baş ağrılarında, deri ve akciğer kanserine karşı kullanılmaya başlanmıştır.

  • 5
  • 34

Hangi hastalığa hangi yiyecek?


Özellikle havaların soğumasıyla birlikte insanların sıklıkla karılaştıkları grip hastalığına karşı, içerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde satsuma etkili rol oynar.

  • 6
  • 34

Tarçın


Mideyi düzene sokan tarçın ve sindirim sistemini düzenleyerek, mide ağrılarını gideren hardal gribe karşı etkili oluyor.

  • 7
  • 34

Avokado


Günümüzde büyük sorun haline gelen depresyona karşı ise vücudun kolesterol oranını ayarlayan ve tende sürekli hücre yenilemesine neden olan avokado tüketilmesi öneriliyor.

  • 8
  • 34

Çikolata


Depresyona karşı ayrıca, beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı oluyor.

  • 9
  • 34

Patates


İçerdiği A, B12 ve C vitaminleriyle istiridye ve beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlayan patates tüketimi önemli rol oynuyor.

  • 10
  • 34

Bezelye


Kalp rahatsızlıklarının giderilmesinde ise B vitamini ve protein deposu olan bezelye, önemli bir yere sahip.

  • 11
  • 34

Kepekli Ekmek


Kepekli ekmek bağırsak kanseri için faydalı olurken, çok kiraz yenmesi gut hastalığına yakalanma riskini düşürüyor.

  • 12
  • 34

Elma


Kalp için ayrıca elma, mısır gevreği, salatalık, yumurta, sarımsak, humus, kavun, süt, şeftali, pirinç, tuz, çay, ton balığı, hindi eti ve karpuz da faydalı yiyecekler arasında.

  • 13
  • 34

Kayısı


Son yıllarda insanlığı tehdit eden en önemli hastalıkların başında gelen kansere karşı ise antioksidan olan betakaroten açısından zengin kayısı etkili olurken, arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar da kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırmakta.

  • 14
  • 34

Kansere karşı fasulye, pancar, lahana, havuç, nohut, incir, sarımsak, fındık, mercimek, zeytinyağı, soğan, şeftali, pirinç, çilek ve domates gibi yiyecekleri tüketmek de etkili oluyor.

  • 15
  • 34

Nane


İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. İçerdiği mentol, midenin normal işlevini görmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır.

  • 16
  • 34

Hindistan cevizi


İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde etkilidir.

  • 17
  • 34

Papatya çayı


Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser.

  • 18
  • 34

Enginar


Cynarine adlı madde sayesinde en sert yiyeceklerin bile sindirimine yardımcı olur.

  • 19
  • 34

Meyan kökü


Adrenalini yükseltir, insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür.

  • 20
  • 34

Ekmek


Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır. Ekmek, dişleri korur. Uzmanlar tarafından gün boyunca 6 ile 11 dilim ekmek yenmesi tavsiye ediliyor.

  • 21
  • 34

Yoğurt veya beyaz peynir


Diş sağlığı için kalsiyum deposu olan bu iki yiyecek tercih edilmelidir.

  • 22
  • 34

Muz


Zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar.

  • 23
  • 34

Rezene


İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler.

  • 24
  • 34

Üzüm


İçerdiği "elajik asit" sayesinde, menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı koruma görevi yapar.

  • 25
  • 34

Kekik


Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar. Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır.

  • 26
  • 34

Zencefil


Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder.

  • 27
  • 34

Hurma


Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar. Doğal müshil etkisine sahiptir.

  • 28
  • 34

Pancar


Böbrekleri çalıştırır. Vücuttaki tuz oranını dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler.

  • 29
  • 34

Kavun


Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. Böbrekleri rahatlatır.

  • 30
  • 34

Mercimek


Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür. Bu nedenle diyabet ve kalp hastaları için kaçınılmaz bir besindir.

  • 31
  • 34

Soğan


Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Soğan ayrıca, kemik erimesine de iyi gelir.

  • 32
  • 34

Tarçın


Mideyi düzene sokan tarçın ve sindirim sistemini düzenleyerek, mide ağrılarını gideren hardal gribe karşı etkili oluyor.

  • 33
  • 34

  • 34
  • 34