FOTO GALERİ

Hangi hastalığa hangi yiyecek iyi geliyor? İşte şifa deposu besinler

Bazı hastalıkların tedavisinde ve bazı hastalıklarında önlenmesinde, yiyeceklerin birebir etkisi olduğu biliniyor. Biliniyor ama hangi yiyecek hangi hastalığa iyi geliyor bilmek gerekiyor doğru tüketim için. Peki hangi hastalığa hangi yiyecek iyi geliyor? Kansere iyi gelen yiyecekler hangileridir? İşte şifa deposu o yiyecekler.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 1
  • 34

Diş çürümelerine karşı ıspanak


Demir deposu olarak bilinen ıspanak A, B, C, E vitaminleri, magnezyum, fosfor, iyot mineralleri ve protein açısından zengin bir sebze. Bu nedenle ıspanağın vücudun direncini arttırır.


Özellikle bahar aylarında nükseden hastalıklara karşı vücudu korur. Kemik ve dişleri de güçlendirir. Diş çürümelerine karşı koruyucudur.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 2
  • 34

Kolesterole sarımsak

Taze sarımsakta mevsimsel salgın hastalıklarda koruyucu olarak, tansiyon ve kolesterol düşürücü olarak, kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemini güçlendirici olarak kullanılmaktadır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 3
  • 34

Karaciğere enginar

Karaciğer dostu olarak da bilinen enginar, içerdiği vitamin, mineral yoğunluğu ve anti toksin özelliği ile birçok hastalıkta gıda desteği olarak kullanılabilir.

Enginar aynı zamanda mide ve sindirim sistemi dezenfektanı olarak da bilinmektedir. Bunun dışında kalp hastalıklarında, romatizma ve gut hastalığında, safra kesesi ve karaciğer rahatsızlıklarında faydalıdır. Enginar yemeği yaparken sadece taban bölümü değil, yapraklarının da pişirilip dip kısmının sıyrılarak yenmesi tavsiye edilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 4
  • 34

Baş ağrısına havuç

Havuç salatalarda, her türlü et ve sebze yemeklerinde kullanılmalıdır. Unutkanlığa karşı kullanımı yaygındır. Son yıllarda erken bunama, Alzheimer, kalp krizi, kronik baş ağrılarında, deri ve akciğer kanserine karşı kullanılmaya başlanmıştır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 5
  • 34

Hangi hastalığa hangi yiyecek?

Özellikle havaların soğumasıyla birlikte insanların sıklıkla karılaştıkları grip hastalığına karşı, içerdiği folik asit ve C vitamini sayesinde satsuma etkili rol oynar.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 6
  • 34

Tarçın

Mideyi düzene sokan tarçın ve sindirim sistemini düzenleyerek, mide ağrılarını gideren hardal gribe karşı etkili oluyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 7
  • 34

Avokado

Günümüzde büyük sorun haline gelen depresyona karşı ise vücudun kolesterol oranını ayarlayan ve tende sürekli hücre yenilemesine neden olan avokado tüketilmesi öneriliyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 8
  • 34

Çikolata

Depresyona karşı ayrıca, beynin kendisini yenilemesine ve psikolojik rahatlık sağlamasına yardımcı oluyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 9
  • 34

Patates

İçerdiği A, B12 ve C vitaminleriyle istiridye ve beyindeki serotonin adlı kimyasal maddenin kendisini yenilemesini sağlayan patates tüketimi önemli rol oynuyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 10
  • 34

Bezelye

Kalp rahatsızlıklarının giderilmesinde ise B vitamini ve protein deposu olan bezelye, önemli bir yere sahip.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 11
  • 34

Kepekli Ekmek

Kepekli ekmek bağırsak kanseri için faydalı olurken, çok kiraz yenmesi gut hastalığına yakalanma riskini düşürüyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 12
  • 34

Kalp için ayrıca elma, mısır gevreği, salatalık, yumurta, sarımsak, humus, kavun, süt, şeftali, pirinç, tuz, çay, ton balığı, hindi eti ve karpuz da faydalı yiyecekler arasında.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 13
  • 34

Kayısı

Son yıllarda insanlığı tehdit eden en önemli hastalıkların başında gelen kansere karşı ise antioksidan olan betakaroten açısından zengin kayısı etkili olurken, arpa, mısır, buğday, yulaf gibi tahıllar da kanserojen maddelerin vücuttan atılması sürecini hızlandırmakta.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 14
  • 34

Kansere karşı fasulye, pancar, lahana, havuç, nohut, incir, sarımsak, fındık, mercimek, zeytinyağı, soğan, şeftali, pirinç, çilek ve domates gibi yiyecekleri tüketmek de etkili oluyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 15
  • 34

Nane

İdrar söktürücü özelliğe sahiptir. İçerdiği mentol, midenin normal işlevini görmesine neden olur. Vücuda giren grip mikrobuna karşı savaştığı gibi, ileri yaşlarda ülsere yakalanma riskini de azaltır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 16
  • 34

Hindistan cevizi

İçerdiği myristin adlı madde kusmayı engeller, basur tedavisinde etkilidir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 17
  • 34

Papatya çayı

Bağırsak yollarında toplanan gazı çıkartır, sindirim sistemini düzenler, mide ağrısını keser.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 18
  • 34

Enginar

Cynarine adlı madde sayesinde en sert yiyeceklerin bile sindirimine yardımcı olur.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 19
  • 34

Meyan kökü

Adrenalini yükseltir, insanın strese girmesini engeller, kan basıncını düşürür.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 20
  • 34

Ekmek

Şekerli yiyecek yenildiğinde içindeki asitler dişlere her 20 dakikada bir saldırır. Ekmek, dişleri korur. Uzmanlar tarafından gün boyunca 6 ile 11 dilim ekmek yenmesi tavsiye ediliyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 21
  • 34

Yoğurt veya beyaz peynir

Diş sağlığı için kalsiyum deposu olan bu iki yiyecek tercih edilmelidir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 22
  • 34

Muz

Zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu mineral, kalbin düzenli olarak çalışmasını ve tansiyonun düzenli olmasını sağlar.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 23
  • 34

Rezene

İçerdiği potasyum sayesinde tansiyonu düzenler.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 24
  • 34

Üzüm

İçerdiği "elajik asit" sayesinde, menopozun neden olduğu kemik erimesine karşı koruma görevi yapar.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 25
  • 34

Kekik

Timol adı verilen bir tür doğal yağ, vücuttaki diğer yağların parçalanmalarını sağlar. Kekik yağı banyoda sürüldüğü zaman romatizma ağrılarını büyük oranda azaltır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 26
  • 34

Zencefil

Uyarıcı etkileri kan damarlarını genişletip kan dolaşımını artırarak romatizma ağrıları ve yanmaları yok eder.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 27
  • 34

Hurma

Besin değeri yüksek ve önemli bir enerji kaynağıdırlar. Doğal müshil etkisine sahiptir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 28
  • 34

Pancar

Böbrekleri çalıştırır. Vücuttaki tuz oranını dengeler. Bu sayede böbrekler ve idrar yollarının çalışmasını destekler.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 29
  • 34

Kavun

Orta boy bir kavunun yarısı, günlük C vitamini ihtiyacını tamamen karşılar. Böbrekleri rahatlatır.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 30
  • 34

Mercimek

Çözünebilir lif içermesi sayesinde kandaki kolesterol oranını düşürür. Bu nedenle diyabet ve kalp hastaları için kaçınılmaz bir besindir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 31
  • 34

Soğan

Sarımsakla birlikte enfeksiyonlarla mücadele eder. Soğan ayrıca, kemik erimesine de iyi gelir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 32
  • 34

Tarçın

Mideyi düzene sokan tarçın ve sindirim sistemini düzenleyerek, mide ağrılarını gideren hardal gribe karşı etkili oluyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 33
  • 34

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 34
  • 34