FOTO GALERİ

Dünyanın en sağlıklı 50 besini! Sofranızdan eksik etmeyin

Bilimsel araştırmalar ve beslenme uzmanlarının tavsiyeleri doğrultusunda dünyanın en yararlı 50 besini belli oldu. İşte listede yer alan besinler ve etkileri...

  • 1
  • 50

1. Elma

Elma lif, C vitamini ve çok sayıda antioksidan içerir. Çok doyurucudur ve öğünler arasında acıktığınızda mükemmel bir atıştırmalıktır.

  • 2
  • 50

2. Avokado

Avokado diğer meyvelerin çoğundan farklıdır çünkü bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Sadece kremsi ve lezzetli değil, aynı zamanda lif, potasyum ve C vitamini bakımından da yüksektir. Salata sosu olarak mayonezi avokado ile değiştirin veya kahvaltıda tostun üzerine sürün.

  • 3
  • 50

3. Muz

Muz iyi bir potasyum kaynağıdır. Ayrıca B6 vitamini ve lif bakımından da zengindir ve kolay taşınabilir.

  • 4
  • 50

4. Yaban mersini

Yaban mersini hem lezzetli hem de antioksidan bakımından yüksektir.

  • 5
  • 50

5. Portakal

Portakallar C vitamini içerikleriyle iyi bilinirler. Dahası, lif ve antioksidan bakımından da zengindir.

  • 6
  • 50

6. Çilek

Çilek son derece besleyicidir ve hem karbonhidrat hem de kalori bakımından düşüktür.

  • 7
  • 50

7- Yumurtalar

Yumurta oldukça besleyicidir.

Bir zamanlar yüksek kolesterol içerdiği için şeytanlaştırılan yumurtayı uzmanlar artık çeşitli faydaları olabilecek faydalı bir protein kaynağı olarak görüyor.

  • 8
  • 50

8. Yağsız sığır eti

Yağsız sığır eti, ölçülü tüketildiği takdirde mükemmel bir protein kaynağıdır.

  • 9
  • 50

9. Tavuk göğsü

Tavuk göğsü yağ ve kalori bakımından düşük, protein bakımından yüksektir.

  • 10
  • 50

10. Kuzu ve koyun eti

Koyunlar genellikle otla beslenir ve etleri omega-3 yağ asitleri bakımından omega-6'ya kıyasla daha yüksek olma eğilimindedir.

  • 11
  • 50

11. Badem

Badem, E vitamini, antioksidanlar, magnezyum ve lif içeren popüler bir yemiştir. 2021 yılında yapılan bir inceleme, bademin kilo kaybına katkıda bulunabileceğini, bağırsak mikrobiyotasını destekleyebileceğini, düşünmeyi geliştirebileceğini, kişi stres altındayken kalp atış hızını yönetebileceğini ve cilt yaşlanmasını önleyebileceğini ortaya koymuştur

  • 12
  • 50

12. Chia tohumu

Chia tohumları diyete besin açısından çok değerli bir katkıdır. 28 gramında 11 gram lif ve önemli miktarda magnezyum, potasyum, kalsiyum ve çeşitli diğer besinler bulunur

  • 13
  • 50

13. Hindistan cevizi

Hindistan cevizi lif ve orta zincirli trigliseritler (MCT'ler) adı verilen yağ asitleri içerir.

  • 14
  • 50

14. Macadamia fındığı

Macadamia fındığı tekli doymamış yağ oranı yüksek, omega-6 yağ asidi oranı ise diğer fındıkların çoğundan daha düşüktür.

  • 15
  • 50

15. Ceviz

Ceviz son derece besleyicidir ve lif ile çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengindir.

  • 16
  • 50

16. Brezilya fındığı

Brezilya fındığı besin açısından zengindir. İçerdiği besinler tiroid fonksiyonlarını destekler ve iyi bir selenyum minerali kaynağıdır.

  • 17
  • 50

17. Kuşkonmaz

Kuşkonmaz hem karbonhidrat hem de kalori bakımından düşük ve K vitamini açısından zengin popüler bir sebzedir.

  • 18
  • 50

18. Dolmalık biber

Dolmalık biberlerin kırmızı, sarı ve yeşil olmak üzere çeşitli renkleri vardır. Çıtır çıtır ve tatlıdırlar ve harika bir antioksidan ve C vitamini kaynağıdırlar.

  • 19
  • 50

19. Brokoli

Brokoli, hem çiğ hem de pişmiş olarak harika tadı olan turpgillerden bir sebzedir. Mükemmel bir lif, C ve K vitaminleri kaynağıdır ve diğer sebzelere kıyasla önemli miktarda protein içerir.

  • 20
  • 50

20. Havuç

Havuç popüler bir kök sebzedir. Tatlı, gevrektir ve lif ve K vitamini gibi besinlerle doludur. Ayrıca çok sayıda faydası olan karoten antioksidanları bakımından da zengindir.

  • 21
  • 50

21. Karnabahar

Karnabahar çok yönlü bir turpgil sebzedir. Körilere ekleyebilir, zeytinyağı ile kızartabilir veya çiğ olarak salatalarda kullanabilirsiniz.

  • 22
  • 50

22. Salatalık

Salatalık ferahlatıcı bir atıştırmalıktır. Hem karbonhidrat hem de kalori bakımından düşüktürler ve çoğunlukla sudan oluşurlar. Ayrıca az miktarda K vitamini ve diğer besin maddelerini içerirler.

  • 23
  • 50

23. Sarımsak

Sarımsak, salatalara ve pişmiş tuzlu yemeklere sağlıklı ve lezzetli bir katkıdır. Antioksidan ve antimikrobiyal etkileri olan allisin içerir. İçerdiği besinler kanser ve kardiyovasküler hastalık riskini de azaltabilir.

  • 24
  • 50

24. Lahana

Lahana lif, C ve K vitaminleri ve diğer besinler açısından yüksektir.

  • 25
  • 50

25. Soğan

Soğan güçlü bir tada sahiptir ve birçok tarifte yer alır. Sağlığa faydaları olduğuna inanılan bir dizi biyoaktif bileşik içerirler.

  • 26
  • 50

26. Domates

Domates, teknik olarak bir meyve olmasına rağmen genellikle sebze olarak kategorize edilir. Lezzetlidirler ve potasyum ve C vitamini gibi besinler sağlarlar.

  • 27
  • 50

27. Somon

Somon, protein ve omega-3 yağ asitleri de dahil olmak üzere lezzetli ve besin değeri yüksek bir yağlı balık türüdür. Ayrıca bir miktar D vitamini içerir.

  • 28
  • 50

28. Sardalya

Sardalya küçük, yağlı ve oldukça besleyici bir balıktır. Kalsiyum ve D vitamini de dahil olmak üzere birçok besin maddesi sağlarlar.

  • 29
  • 50

29. Kabuklu deniz ürünleri

Kabuklu deniz ürünleri besin açısından yoğundur ve lezzetli bir hafif öğün oluşturur. Yenilebilir kabuklu deniz ürünleri arasında istiridye, yumuşakça ve midye bulunur. Taze ve toksinsiz olduklarından emin olmak için bunları saygın bir kaynaktan aldığınızdan emin olun.

  • 30
  • 50

30. Karides

Karides, yengeç ve ıstakozlarla akraba bir kabuklu türüdür. Yağ ve kalori bakımından düşük, protein bakımından yüksek olma eğilimindedir. Ayrıca selenyum ve B12 vitamini sağlar.

  • 31
  • 50

31. Alabalık

Alabalık, somon balığına benzeyen bir başka lezzetli tatlı su balığı türüdür.

  • 32
  • 50

32. Ton balığı

Ton balığı yağ ve kalori bakımından düşük, protein bakımından ise yüksek olma eğilimindedir. Diyetlerine daha fazla protein eklemek isteyen ancak kalorileri düşük tutmak isteyen kişiler için mükemmeldir.

  • 33
  • 50

33. Kahverengi pirinç

Pirinç, dünya nüfusunun büyük bir kısmı için temel bir gıdadır. Kahverengi pirinç beyaz pirince göre daha besleyicidir ve yeterli miktarda lif, B1 vitamini ve magnezyum içerir.

  • 34
  • 50

34. Yulaf

Yulaf besin maddeleri ve beta glukan adı verilen güçlü lifler sağlar. Glukanlar, kolesterolü düşürmeye yardımcı olmak ve bağırsaktaki yararlı bakterileri beslemek de dahil olmak üzere çok sayıda fayda sağlar.

  • 35
  • 50

35. Kinoa

Kinoa, lif ve magnezyum gibi besinler açısından zengin, lezzetli bir tahıldır. Aynı zamanda mükemmel bir bitki bazlı protein kaynağıdır.

  • 36
  • 50

36. Hezekiel ekmeği

Ezekiel ekmeği organik filizlendirilmiş tam tahıl ve baklagillerden yapılır. "Beyaz" ekmeğe kıyasla, Hezekiel ekmeği geleneksel ekmeklerden çok daha fazla protein, minerallere sahiptir

  • 37
  • 50

37. Ev yapımı düşük karbonhidratlı ve glutensiz ekmekler


Düşük karbonhidratlı veya glütensiz ekmekler arıyorsanız, kendi ekmeğinizi yapmayı düşünebilirsiniz.

  • 38
  • 50

38. Yeşil fasulye

Çalı fasulyesi olarak da adlandırılan yeşil fasulye, adi fasulyenin olgunlaşmamış bir çeşididir. Garnitür olarak bütün halde kullanın veya salatalara soğuk olarak ekleyin.

  • 39
  • 50

39. Barbunya

Barbunya lif ve çeşitli vitamin ve mineraller içerir. Çiğken zehirli oldukları için düzgün pişirdiğinizden emin olun.

  • 40
  • 50

40. Mercimek

Mercimek bir diğer popüler baklagildir. Lif oranı yüksektir ve iyi bir bitki bazlı protein kaynağıdır.

  • 41
  • 50

41. Yer fıstığı

Yer fıstığı aslında baklagillerdir, gerçek fıstık değildir. Lezzetlidirler ve yüksek oranda besin ve antioksidan içerirler. Bir çalışma, yer fıstığının kilo kaybına yardımcı olabileceği ve kan basıncını yönetmeye yardımcı olabileceği sonucuna varmıştır.

  • 42
  • 50

42. Peynir

Tek bir dilim peynir, bir fincan (240 ml) süt ile aynı miktarda besin sağlayabilir. Ayrıca proteinli bir gıda olarak etin yerini alabilir. Ancak yağ oranı yüksek olmamalı.


Farklı tat ve dokulara sahip birçok peynir türü vardır. Daha az işlenmiş peynir çeşitlerini tüketmeye çalışın

  • 43
  • 50

43. Süt ürünleri

Süt vitamin, mineral, protein ve kalsiyum içerir.


2022 yılında yapılan bir inceleme, süt ürünleri tüketen kişilerin kardiyovasküler hastalıklardan (KVH) ölme olasılığının tüketmeyenlere göre daha düşük olduğu sonucuna varmıştır. Bununla birlikte, tam yağlı süt ürünleri KVH ve bazı kanser riskini artırabilir.

  • 44
  • 50

44. Yoğurt

Yoğurt, canlı bakteriler eklenerek fermente edilen sütten yapılır. Süt ile aynı sağlık etkilerinin çoğuna sahiptir

  • 45
  • 50

45. Sızma zeytinyağı

Sızma zeytinyağı en sağlıklı bitkisel yağlardan biridir. Kalp sağlığına faydalı tekli doymamış yağlar içerir ve sağlık açısından güçlü faydaları olan antioksidanlar bakımından zengindir.

  • 46
  • 50

46. Hindistan cevizi yağı

Hindistan cevizi yağı doymuş bir yağdır ve zeytinyağına benzer sağlık etkilerine sahip olabilir.

  • 47
  • 50

47. Patates

Patates potasyum sağlar ve C vitamini de dahil olmak üzere ihtiyacınız olan hemen hemen her besinden biraz içerir.

  • 48
  • 50

48. Tatlı patates

Tatlı patatesler antioksidanlar, beta karoten, A vitamini ve diğer temel besinler açısından zengindir. Pişirerek, püre haline getirerek veya diğer yemeklere ekleyerek yiyin.

  • 49
  • 50

49. Elma sirkesi

Elma sirkesi, yemekle birlikte tüketildiğinde yemek sonrası kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcı olabilir, ancak etkinliği konusunda daha fazla kanıta ihtiyaç vardır.

  • 50
  • 50

50. Bitter çikolata

Bitter çikolata, kolesterolü yönetmeye ve kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilecek flavonoidler olarak bilinen antioksidanlar içerir.