Dünyanın en büyük meyvesi "JackFruit"in yararı
Dünyanın en büyük ağaçta yetişen meyvesi Jackfruit'un anavatanı doğu Hindistan'dır.
Jack meyvesinin boyu 15 metreye kadar büyüyebiliyor. Ayrıca gövdesinin çapı da 1,20 metreye kadar ulaşabiliyor.
Dalları yoğun ve yumuşak olan bu ağacın meyvesinin ağırlığı bazen 50 kiloya ulaşabiliyor.
Jack meyvesinin eti yağlı ve tatlıdır.
Tadı muz, ananas ve mango karışımına benziyor.
Her bir meyvede ortalama 50 kadar çekirdek bulunur.
Meyvenin çekirdekleri kavrularak veya ezilerek yenir. Çekirdekler pişirildiğinde çikolata lezzeti veriyor.
Meyvenin içindeki ampullerin 100 gr 95 kaloridir.
Hindistan'da bu meyvenin patates, fasülye gibi sebzelerle acılı yemeği yapılmaktadır.
Meyve salatalarının yanı sıra, dondurma ve krema ile birlikte servis ediliyor.
Konserve olarak 60 haftaya kadar saklanabilir.
Jack meyvesi soğuğa dayanıklıdır. Tohumunun toprağa gömülmesiyle fide elde edilir.
Tohumlar ekildikten sonra yetişen ağaçlar beş sene sonra meyve verir ve ortalama 100 sene kadar yaşar.
Ağacın yaprakları mısır ve Hindistan cevizi kabukları ile birlikte kavrulup Hindistan cevizi yağı ile birlikte karıştırılarak veya tek başına ülsere karşı kullanılmaktadır.
Sirke ile karıştırılmış püresi ile çıban, yılan sokmaları ve beze oluşumunda tedavi amaçlı önerilmektedir.
Köklerinden elde edilen ekstraktlar astım, ateş, deri hastalıkları ve ishale iyi gelir.
Ağaç kabuklarının sakinleştirici etkileri var.
Bazı Asya ülkelerinde tohumları bakliyat gibi kullanılıyor.
Jack meyvesinin faydaları
- Sindirimi kolaylaştırıyor
- İçeriğindeki vitaminler sayesinde vücuda enerji veriyor.
- Kabızlığa karşı etkilidir.
- Kolon kanserine karşı koruma sağlıyor.
- A ve C vitamini açısından zengindir.
- Görme fonksiyonlarında önemli roy oynar.
- Akciğer ve ağız boşluğu kanseri kanserine karşı koruma sağlar
- Tohumları kurutulmuş sindirilebilir nişasta, protein ve mineraller açısından çok zengindir.
- Çok iyi miktarda folik asit içerir.
- İçeriğindeki potasyum kalp hızı ve kan basıncını kontrol etmede yardımcıdır.
- Jack meyvesi vitamin potasyum, magnezyum, manganez ve demir kaynağıdır.