Dikkat: Bu belirtiler kalp krizi habercisi!
Vücudunuz sizi büyük sağlık sorunlarından kurtarabilecek küçük ipuçları verir.
Vücudunuz sizi büyük sağlık sorunlarından kurtarabilecek küçük ipuçları verir. Kulağın üzerinde küçük bir kırışıklık, zorlukla görülebilen beyaz lekeler veya aşırı esneme gibi belirtiler görünüşte zararsız olabilir ancak bunlar vücudunuzun kalp hastalığı sırasında size verdiği ipuçlarıdır. Çok geç olmadan kalp hastalıklarını tespit ve tedavi etmeniz için kalp hastalıklarının fiziksel belirtilerini derledik. Ksantoma Göz kapakları, dirsekler ve dizler üzerindeki küçük yağ bezeleri ksantoma olarak adlandırılır. Bu yağ bezeleri vücutta çok fazla kolesterol olduğundan damarların bunları tutamaması sonucu dışarı atmasıyla oluşur. Damar tıkanıklığının habercisi olabilir.
Egzersiz sırasında esneme: Vücut terlediğinde cilt yüzeyinden buharlaşan nem nedeniyle soğur. Ancak kalp hastalığı olan kişilerde bu işlem doğal olarak gerçekleşmez. Bu yüzden bu insanlar egzersiz sırasında vücutlarındaki sıcaklığı azaltmak ve oksijen ile doldurmak sıkça esnerler. Eğer sizde egzersiz sırasında bolca esniyorsanız bir kalp doktoruna görünmenizde fayda var.
Ağız kokusu: Dişeti rahatsızlıkları ağız kokusuna hatta diş kaybına sebep olur. Ancak dişeti rahatsızlıklarının sağlığınıza etkisi bununla sınırlı değildir. Dişetinizdeki bakteriler kalp ve dolaşım sisteminize geçerek iltihaplanmalara sebep olabilir. Bu yüzden düzenli ağız bakımınızı aksatmamanız çok önemlidir.
Ergenlik sırasında akne çıkarmama: Bir araştırmaya göre ergenlik sırasında aknesi olan insanların kalp hastalıklarına yakalanma riski diğerlerine göre %33 daha az. Bunun sebebi ergenlik döneminde akneye sebep olan hormonların düzenli çalışması.
Yüzük parmağı uzunluğu: Parmak uzunluğu vücuttaki testosteron seviyesiyle bağlantılıdır ve bu hormon kalp ve dolaşım sistemini etkiler. Eğer yüzük parmağınız işaret parmağınızdan bir hayli kısaysa kalp hastalığı riskiniz daha fazla demektir.
Mor dudaklar: Sağlıklı bir insanın bile bazen soğuktan dudakları soluklaşıp morlaşabilir. Ancak dudaklarınız ortada bir sebep yokken morlaşıyorsa zayıf bir kan dolaşımınız var demektir
Tırnakta değişimler: Parmak uçlarına yeterli kan gitmediğinde tırnak plağınızın boyutunda büyümeler meydana gelir. Tırnaklarınızın şekli eskisine göre daha kalın ve yuvarlak ise damarlarınızda problemler olabilir.
Kulak memesinde kırışıklık: Kulak memesinde çapraz kırışıklıklar damar tıkanıklığının göstergesidir. Eğer kulaklarınızda böyle bir kırışıklık varsa bir kalp doktoruna gidip kapsamlı bir incelemeye girmeyi düşünmelisiniz.
Kulakta tüylenme: Kulak kısmında meydana gelen tüylenmede büyük bir artış varsa bu akut koroner sendromunun belirtisi olabilir. Bu belirti özellikle kulak memesinde kırışıklık ile birlikte görülürse hemen bir kardiyologdan randevu almalısınız.
Saç kaybı: Erkeklerdeki erken ve hızlı saç dökülmeleri damar hastalığı belirtisi olabilir. Kellik testesteron duyarlılığı ve yeni başlayan diyabetin göstergesi olabilir. Tüm bunlar kalp hastalığına dönüşebilir.
Gri saç: Saçın potansiyel kalp problemlerini göstermenin bir başka yolu da griye dönüşmesidir. Kalp problemleri ve gri saç aynı sebeplerden kaynaklanır. Stres, fonksiyonel hücrelerin yaşlanması, hormonal değişiklikler bu sebeplerden bazılarıdır. Bu yüzden kafasında orijinal saç rengi kadar veya daha fazla gri saç olan erkekler kalp hastalığı risk grubundadır.