Yağmur kokusu diye bayıldığımız koku aslında bir bakteri çeşidinin sporları
Yağmur kokusuna ''aktinomiset'' olarak adlandırılan bir bakteri grubu neden olur. Aktinomisetler koşullar nemli olduğunda toprak altında yetişirler. Toprak kuruduğunda ise bu bakteriler toprakta spor üretirler. Şiddetli yağış bu minik sporları, yağmurdan sonra havaya kadar yükseltir. Nemli hava da sporları kolayca bize taşır.
Terin kendisi kokusuzdur. Vücut kokusu üreten esas olarak bakterilerdir.
Terleyen bölgede bulunan bakteri yoğunluyla birlikte koku oluşuyor.
Kakao çekirdeği, ağızda anti-bakteriyel bir etkiye sahip
Kakao çekirdeği bakterilerin çoğalmasını engelleyerek, diş çürümelerine karşı koyuyor. Çikolata aromalı diş macunları ve gargaralarını raflarda daha sık görmeye başlayabiliriz.
Saç spreyinde yaşayan bir bakteri ''Microbacterium hatanonis''
Saç spreylerinde yaşayan bu tür yeni bir keşif aslında. Microbacterium türleri süt, peynir, dana eti, yumurta, lösemi hastalarının kanı gibi farklı yaşam alanlarına sahip. Saç spreyi formulasyonlarının bu bakteriye göre yeniden geliştirilmesi bekleniyor.
Çoğu antibiyotik bakterilerden yapılıyor
Antibiyotik, bir mikroorganizma tarafından kendini başka mikroorganizmalara karşı korumak için ürettiği bir madde. Biz de bu maddeyi bakterilerden izole edip kendimizi korumak için kullanıyoruz.
Fotoğrafta bakteri içeren bir petri kabındaki antibiyotik disklerini görüyoruz. Disklerin etrafındaki boş alanlar, antibiyotiklerin bakterileri yok ettiğini gösteriyor.
Dünya üzerindeki en güçlü canlı ise ''Gonorrhoeae'' bakterileri
Kendi vücut ağırlığının 100.000 katını çekebiliyorlar.
Erkek çalışana sahip ofislerde bulunan bakteri sayısı çok daha fazla
Ofislerde erkekler tarafından kullanılan yüzeylerin, kadınlar tarafından kullanılanlardan %10-20 kadar daha fazla canlı bakteri içerdiği keşfedilmiş. Bunun sebebinin ise erkeklerin daha fazla cilt yüzey alanına sahip olmasından kaynaklandığı düşünülüyor. Bu da bakterilere üreme için daha fazla alan yaratıyor.
2013 yılında Yeni Zelanda'da, bilinen her antibiyotiğe dirençli bir bakteri bulunmuş
Bu bakteri çok kolaylıkla farklı habitatlara yayılabilir. Önlenemez bir şekilde artarsa, tarihte yeni bir döneme girmemize sebep olabilir.
Pas yiyen bakteri türleri, 20 yıl içinde Titanik enkazını tüketmiş olacak
Zaten bu tür Titanic batığında keşfedilmiş adı ise 'Halomonas Titanicae'.
Fasulye gibi kompleks karbonhidratları yiyince gaz çıkarmamızın sebebi kalın bağırsağımızda bulunan bakteriler
İnsan vücudu bazı kompleks karbonhidratları enzim yetersizliği nedeniyle sindirmekte zorlanıyor. Bu sindirilmemiş besinler kalın bağırsağa geçtiğinde, bağırsakta bulunan bakteriler tarafından bozulmaya başlıyor. Bu sırada bakterilerin oluşturduğu sülfür ise gazın kötü kokusunu veriyor.
At nalı yengeci kanı, bakteri tespit etme kabiliyeti nedeniyle litresi 15.000 dolara satılıyor
Mavi renkte olan kanlarında yüksek tıbbi değere sahip ve enfeksiyonlarla mücadele eden amebositler bulunuyor. Bu nedenle bu yengeç türü aşırı avlanmaya maruz kalıyor.
Yüzme havuzlarındaki kırmızı gözlerin sebebi sudaki bakterilere bağlanan klordur
Klor, sudaki bakterilere bağlanarak kimyasal olarak tahriş edici maddeler oluşturuyor. Bu da direk olarak gözlerimizi etkiliyor.
Bakteriler doğadaki en küçük göz kürelerine sahipler ancak büyüklüklerine göre kıyaslandıklarında en büyük göz küreleri bakterilere ait.