FOTO GALERİ

Artan pilavı sakın ısıtmayın! Zehir saçıyor

Kuzey Karolina Üniversitesi'nden Gıda Güvenliği Uzmanı Benjamin Champan, yaptığı araştırmanın sonucunda bu bilgileri verdi. Eğer artan pilavı doğru yöntemle ısıtmazsanız sağlığınızı tehlikeye atabilirsiniz!

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 1
  • 8

Pilav yaparken pirinçlerin piştiği sürede 'bacillus cereus' mikrobu ölmeyebiliyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 2
  • 8

Besinlerde ve toprakta bulunan bu bakterinin bazı türleri, gıda kaynaklı hastalıklara hatta besin zehirlenmesine neden olabilir.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 3
  • 8

Pişirme sırasında ölmeyen bakteri, pilavı oda sıcaklığında beklettiğiniz takdirde gelişmeye ve üremeye başlıyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 4
  • 8

Su ve diğer maddeler de ayrıca bakterinin gelişmesine uygun ortam oluşturuyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 5
  • 8

Gelişen bakteriler ise toksin açığa çıkartıyor. Açığa çıkan toksinlerden ısıya dayanıklı olanlar da bulunabiliyor.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 6
  • 8

Bu nedenle eğer tekrar ısıtılan pilavdan zehirlenmek istemiyorsanız kalan pilavı buzdolabında saklamalısınız.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 7
  • 8

Pişirildikten sonra 2 saat içinde buzdolabına koymalısınız.

İbrahim Ferhat Bilbay

  • 8
  • 8